klaudi5 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Witam , poszukuje pomocy w temacie zimowania kaczek. Mam jedną kaczkę którą kiedyś znalazłam i tak sobie u mnie mieszka w małym drewnianym domku . Mam do Was pytanie gdzie najlepiej przezimować kaczkę ? Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 A jednak właściciel się nie znalazł , dla kaczki najlepszy będzie mały kurnik małe pomieszczenie dwa na dwa m i powinno by ok, bo trzymanie w domu to raczej porażka.a gdzie teraz mocuje twoja kaczuszka? Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 zrobiłam jej drewniany domek i ma swoją zagrodę na podwórku , tylko boję się czy wytrzyma w takim domku przez zimę Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 To zależy czy domek jest jakoś ocieplony czy nie bo jak same deski a zima będzie mroźna to szkoda kaczki bo sama sie nie ogrzeje:( ale zawsze możesz kaczkę w zimie gdzieś kolo centralnego pieca umieścić i zimę sobie przeżyje:) a na wiosnę spowrotem do domku:)A nie myślałaś kaczkę przeznaczyć do gara?Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Jeśli domek jest choć trochę ocieplony i dasz jej słomę lub siano na podłogę tak z 10cm warstwe to da rade tam przezimowac. masz jakieś fotki tej kaczuchy;-) Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 no właśnie tylko koło pieca nie ma miejsca , myślałam o zrobieniu drugiego domku troche większego tak żeby w nim zmiescił się jej aktualny domek i przestrzeń między nimi wypełnić styropianem i słomą żeby miała cieplej zdjęcia niestety nie mam przy sobie a aktualnie jestem jakieś 250km od niej Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 To w takim podwójnym domku na pewno da rade;-) tylko trzeba pamiętać aby miała sucho a u kaczek o to ciężko. Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 I takie rozwiązanie było by najlepsze:) tak czy inaczej spora ściółka musi być tak ja pisał Robert a jak i ściany by były ocieplone to było by super a tak poza tym może załatw jej koleżankę a najlepiej kolegę to na pewno dadzą sobie radęPozdrawiam Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 no właśnie ja bym chętnie jej drugą kaczuche załatwiła ale niestety nie mogę o tym decydować ... Ale ma kolegę psa z którym potrafi łazić całymi dniami po ogrodzie Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 hehe a to przyjaciele:) mój jak coś dopadnie to tylko pierza lecą ale możesz coś skombinować i powiedzieć że w krzakach sie przyplątał i po problemie. Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 oj to by chyba drugi raz nie przeszło ale jak znów znajde kaczke to napewno też ją przygarne Quote
Robert ;-) Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Weź przykład z Ani1983 ona wie jak przekonać domownika do nowych zwierzaków powoli a.do celu;-) a kaczka miała by koleżanke lub kolegę,lepsza para;-) Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 gdyby teren był mój to ok przywiozła bym i tyle ale właściciel kategorycznie zabronił Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Fakt z pary zawsze coś może wyniknąć no chyba że nie ma sie na zamiarze hodować drobiu no ale zazwyczaj sie od paru szt zaczyna:) a potem to każdy hodowca wie jak już dalej leci:) Quote
klaudi5 Posted September 21, 2014 Author Report Posted September 21, 2014 nigdy nie sądziłam że będe mieć kaczke ,ale jak ją zobaczyłam na środku ulicy zmarnowaną to musiałam ją uratować i przygarnąć Quote
Tofik Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 To z ciebie taka dobra dusza:) Quote
Recommended Posts