albert Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Mam do przewiezienia na własny użytek 30 cielaków 200km.Posiadam własny samochód dostawczy (skrzynia) ale nie do przewozu zwierząt.Czy wioząc takim autem cielaki w razie jakiejś kontroli nie doczepi się ktoś policja lub ITD.Czy może wymagane są jakieś dokumenty na taki przewóz jeśli ktoś wie proszę o odpowiedź. Quote
mora Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Na własny użytek możesz, musisz w razie czego udokumentować własność i zwierzaki oczywiście muszą być zakolczykowane i z paszportami. Skrzynia ma się rozumieć z plandeką? Quote
albert Posted September 23, 2014 Author Report Posted September 23, 2014 Na własny użytek możesz' date=' musisz w razie czego udokumentować własność i zwierzaki oczywiście muszą być zakolczykowane i z paszportami. Skrzynia ma się rozumieć z plandeką?[/quote'] Już przewiozłem nie było żadnego problemu.Myślałem że trzeba mieć jakieś zaświadczenie od weterynarza ,że dany samochód spełnia wymogi do przewozu zwierząt ale faktycznie na użytek własny można wieź. Skrzynia ma się rozumieć,że z plandeką. Quote
garzew Posted September 23, 2014 Report Posted September 23, 2014 Nie jestem pewien ale na takie odległości to raczej powinno się mieć odpowiednie uprawnienia do transportu zwierząt plus oczywiście zapewnienie odpowiednich warunków do przewozu. Quote
damianus87 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 po ile kupowales cielaki? byczki czy jałowki? Quote
garzew Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 dwa tygodnie temu trafiłem na okazję - kupiłem 4 byczki bezpośrednio od gospodarza już odchowane, w bardzo dobrym stanie jadły śrutę i sianko - płaciłem po 800zł na sztukę Quote
rolnik1500 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Co do transportu to maglowałem temat rok temu bo zatrzymało mnie ITD. Sprawa wygląda następująco. Można przewieźć zwierzęta własne do 50 km w celach nie zarobkowych czyli np. na pastwisko, do weterynarza itp. Jeżeli transport zarobkowy np. na sprzedaż powyżej 50 km zaczynają się duże schody. 1. trzeba mieć samochód dostosowany czyli założony minimum wentylator i zaaprobowany przez powiatowego weterynarza. Trochę to trwa dużo papierów i 630zł opłat. Trzeba zrobić kartotekę transportu i dezynfekcji, opracować plan kryzysowy itp. 2. trzeba mieć uprawnienia konwojenta transportu żywych zwierząt, picowaty kurs = 400zł opłaty. Co ciekawe kierowca nie musi mieć uprawnień może być to pasażer który ma takie uprawnienia. Musiałem to zrobić bo zdarza mi się wozić na większą odległość, wymogi takie same jak dla firmy transportowej wożącej żywe zwierzęta.Jak by tej ustawie się przyjrzeć to jak chcesz wieźć pieska na większą odległość to też powinieneś to wszystko spełniać. Quote
JoTeS Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Piękna cena garzew niechaj się dobrze chowają. Tak i na chomika, i na papużki też, chore szkolenia jeden urzędnik kontroluje drugiego a na końcu płaci obywatel.Czyli kupować tylko w promieniu 50 km? Quote
waldek2go Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Ładnie nie myślałem że aż tak restrykcyjne warunki dotyczą transportu zwierząt.Racja jotores. Niech kolejni zarabiają na rolniku, po co ma jechać i sam sobie przywieść zwierzęta jak może zrobić to pośrednik. Quote
albert Posted September 27, 2014 Author Report Posted September 27, 2014 Ja jestem z wielkopolski i tu sami rolnicy wołają sobie kosmos za cielaki nie ważne czy ładny mocny byczek czy koźlaczek hf to każdy krzyczy sobie min 850 a standard to 950.Za tą cenę jak wyjadę trochę dalej to mam dwa i to nie hf których już nie kupuje od dawna.Dlaczego na wschodzie kraju można dostać cielaka za 300-450 a tu takie ceny? .Ja do tej pory zawsze brałem od handlarzy teraz zaryzykowałem i pojechałem sam ale widzę ,że będę musiał zrobić ten pseudo kurs i resztę papierów bo nie warto ryzykować. Quote
garzew Posted September 28, 2014 Report Posted September 28, 2014 Niestety u nas jest tak duże zagęszczenie hodowców i co za tym idzie zapotrzebowanie na cielęta. A przy duży popycie i małe podaży ceny rosną.Sam jak często zajadę do niektórych gospodarzy z okolicy to często żądają i 1000zł za hf-y i to jeszcze takie małe, nieodchowane aż szkoda zachodu z kupowaniem takich cieląt. Quote
Recommended Posts