Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam posiadam ursusa 4011, który z trzema pługami powinien dać sobie radę... ale problem tkwi w tym że nie mogę ustawić dobrze pługa... powiedzcie mi jak dobrze trzeba ustawić pług 3 skibowy żeby ''lekko" było orać... bo w tym momencie ciągle mi się zapycha podczas orki i ziemia brzydko się odkłada. Ciągle ustawiam ale nie mogę dojść do dobrego ustawienia. podpowie ktoś?
Posted

W pługach, niezależnie od ich budowy i przeznaczenia, wykonuje się cztery podstawowe regulacje obok innych specyficznych dla danego typu. Są to: poziomowanie poprzeczne, poziomowanie podłużne, regulacja głębokości i doregulowanie szerokości roboczej. Poziomowanie poprzeczne pługów zawieszanych i półzawieszanych, wykonuje się jednym lub obydwoma wieszakami podnośnika hydraulicznego ciągnika, a pługów zaczepianych własnym układem regulacyjnym pługa, ustalając wzajemne położenie koła polowego i bruzdowego. Poziomowanie podłużne pługów zawieszanych wykonuje się przy pomocy łącznika (dwustronnej nakrętki) stanowiącego górne cięgło układu zawieszenia. W pługach półzawieszanych łącznikiem oraz własnym układem regulacyjnym pługa, ustawiając tylne koło podporowe, a w pługach zaczepianych własnym układem regulacyjnym pługa, ustalając wzajemne położenie kół przednich i koła tylnego.

Głębokość robocza pługów zawieszanych regulowana jest bądź automatycznie podnośnikiem hydraulicznym ciągnika, bądź przy pomocy koła kopiującego. Może być w nich zastosowana również regulacja mieszana automatyczno kopiująca. W pługach półzawieszanych głębokość robocza regulowana jest kołem kopiującym, a w pługach zaczepianych przy pomocy koła polowego. Głębokość robocza jest różnicą wysokości ustawienia koła kopiującego i ostrza lemiesza korpusu pługa. Doregulowanie szerokości roboczej odnosi się głównie do pługów wielokorpusowych i ma na celu wyrównanie szerokości roboczych poszczególnych korpusów. Regulacja ta we wszystkich pługach wykonywana jest przy pomocy własnego układu regulacyjnego pługa. Inne regulacje, specyficzne dla danego typu pługa, wykonuje się zgodnie z zaleceniami producenta oraz wymaganiami orki.

Nie chcialo mi się tego pisać z reki więc wkleiłem z artykułu.

W instrukcji też jest trochę o tym.

Strona 20.

http://agroimport.org/d/674148/d/bomet-plug-u013.pdf