Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam poszukuję małego kombajnu typu MF 30, Epple Mobil 2S, Claas Columbus, Claas Europa lub inny i chcę żeby był to kombajn uniwersalny w sensie do zboża, gryki, bobiku, facelii, itd. budżet to 5 tys. max proszę więc o pomoc bo nie wiem co wybrać i co by najlepiej spełniało wymagania. Areał do obsłużenia jest mały rzędu 1ha ale zamawianie kombajnu do takich areałów się nie kalkuluje zwłaszcza, że kombajnów mało a ludzie nie chętnie na takie małe i nie regularne zbiory. Proszę więc o poradę i z góry dziękuję
Posted

co do budżetu to wystarczy w mojej okolicy akurat jest sporo ofert i nie jest źle tylko żeby skosił to co potrzebuję :)

i jeszcze jedno czy do takich wymagań co do koszonych roślin będą lepsze sita wymienne czy sito żaluzjowe?

Posted
Oczywiście, że żaluzjowe. Ponieważ jeśli często, albo chociaż co jakiś czas będziesz zmieniał typ uprawy to przy wymiennych musisz wszystko poodkręcać i włożyć odpowiednie, a przy żaluzjowych tylko zwiększasz albo zmniejszasz otwory za pomocą dzwigni. (zobacz sobie jak to działa w bizonie to będziesz miał lepszy obraz).
Posted
Lepsze to są zaluzjowe tylko w starych kombajnach jest zestaw jedno zaluzjowe i kilka (3) wymienne trzeba by dokupić zaluzjowe a tanie nie będzie co do volvo to mam dwa przykłady jeden kupił volvo 900 i z pola do domu nie dojechał a drugi po zniwach chce sprzedać więc coś z nimi jest nie tak.
Posted
Ja bym sobie dał spokój za 5 tysięcy nic dobrego się nie kupi, a raczej tylko problem na podwórku którego się ktoś pozbył... Nie za 5 tysięcy tym bardziej że części to się raczej do niego nie dostanie... bo to pewnie lata 60/70
Posted

Kupno kombajnu na mały areal to sprawa kupującego ja miałem do.tej pory 6 ha ziemi ornej a kombajn mam.

ważną sprawą jest stan techniczny i dostępność części.sa mini kombajny był temat na forum o tym np w Japonii maja takie małe do ryżu.

Posted
Kwestia ceny i wielkości areału jest nie istotna istotne jest to czy takimi kombajnami jak pisałem w pierwszym poście jestem w stanie wymłócić bobik, facelie, len, grykę?
Posted
To jak chcesz to kup jakiś kombajn Europe czy Mercura może być jeszcze compact choć ten będzie droższy to swoje pole obrobisz.kazdym z tych kombajnów wymlocisz te zboża tylko inaczej się ustawia sprzęt do danego zboża. sprawdz tylko dokładnie stan techniczny danego kombajnu żebyś potem nie kosił tego swojego hektara tydzień.jam chcesz to pomożemy ci szukać ogłoszeń z takimi kombajnami.
Posted

kolego kowboj' date=' mogę zaproponować malucha Volvo 1110 za 8 tyś w super stanie jak nowy.

[/quote']

Mógłbyś podesłać mi jakieś zdjęcia i opis? Szukam właśnie czegoś takiego. majk8@onet.eu

Posted
To odpuść sobie Columbusa, silnik benzynowy w kombajnie to pomyłka i jest niebezpieczny w użytkowaniu.lepiej przyjrzyj się Europie spójrz na pasy podajniki wialnie mlocarnie klepisko opony ogólny wygląd i odpal włącz maszynę i. Posłuchaj popatrz jak kombajn pracuje.
Posted
Wiesz kombajn to taka fabryka kurzu :-( a silnik benzynowy to taki tykajacy zegarek rozumiesz. a po drugie paliwozerny i za słaby do kombajnu po prostu nie wypal.czesto zastępowany silnikiem diesla od samochodów a to już lepszy wybór.
  • 1 month later...
Posted

Takie skanseny lubią połowę zgubić w drodze do zbiornika, a szczególnie drobne nasiona.... przerabiałem. Nie napalałbym się.

Po włączeniu młocarni na obrotach max. zobacz jak się zachowuje, bo jak nim trzepie albo skacze to tylko na eksponat lub złom.

Pozdrawiam.