Marcin97 Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Witam,gospodarstwo u mnie się nic nie rozwija.Można powiedzieć, że cały czas stoi w miejscu.Posiadam ok 20 ha pól i trochę łąk.Aktualnie na stanie mam 11 sztuk bydła(mniejsze i większe).Kilka macior. Co robić, żeby wreszcie odnotować jakiś zysk a nie tylko zarobić na to żeby dalej "ciągnąć wózek". Quote
rafaello3 Posted September 25, 2014 Posted September 25, 2014 Cześć kolego .Na dzień dzisiejszy to odpowiedź na Twoje pytanie jest co najmniej trudna .Sam się zastanawiam nad tym zagadnieniem i mimo ,że mam trochę więcej hektarów ,to niczego ta sytuacja nie zmienia .Ceny są tragiczne ,na wszystko i nie wiadomo z czym się wychylić ,żeby jeszcze więcej nie stracić . Quote
kolejarz Posted September 26, 2014 Posted September 26, 2014 Jedną z głównych przyczyn brak rozwoju gospodarstwa jest słaba gleba lub nieodpowiednia kultura rolna.Braki wapna, odpowiedniego nawożenia i niestosowania środków ochrony roślin to główna przyczyna złej gospodarki.Najpierw zdobądź pieniądze na uprawę roli. Dla zabiegów wykonywanych narzędziami i maszynami uprawowymi nie żałuj pieniędzy. Stosuj dobre ziarno siewne i odpowiednie nawożenie. Zamiast wypić piwko i zjeść kiełbasę, często odwiedzaj swoją uprawę dokonując oględzin jej stanu, terminowo stosuj środki grzybobójcze i na szkodniki. Tak samo jest w hodowli. Brak środków na dodatki paszowe, lecznicze i zapobiegawcze oraz na wyposażenie w urządzenia techniczne budynków inwentarskich, nie przyniesie dobrych rezultatów. Quote
damianus87 Posted September 26, 2014 Posted September 26, 2014 Jedną z głównych przyczyn brak rozwoju gospodarstwa jest słaba gleba lub nieodpowiednia kultura rolna.Braki wapna' date=' odpowiedniego nawożenia i niestosowania środków ochrony roślin to główna przyczyna złej gospodarki.Najpierw zdobądź pieniądze na uprawę roli. Dla zabiegów wykonywanych narzędziami i maszynami uprawowymi nie żałuj pieniędzy. Stosuj dobre ziarno siewne i odpowiednie nawożenie. Zamiast wypić piwko i zjeść kiełbasę, często odwiedzaj swoją uprawę dokonując oględzin jej stanu, terminowo stosuj środki grzybobójcze i na szkodniki. Tak samo jest w hodowli. Brak środków na dodatki paszowe, lecznicze i zapobiegawcze oraz na wyposażenie w urządzenia techniczne budynków inwentarskich, nie przyniesie dobrych rezultatów. [/quote'] bardzo dobrze napisane. co niektorzy wypisują na tym forum ze nie daja nawozów, środkow ochrony roślin itp i maja takie plony ze hohoho. czytam to i sie usmiecham, ale nie włączam do tej dyskusji bo i tak pewnie zostałbym "zbesztany". w ziemie najpierw trzeba "włożyć" by móc zbierać. tak jak we wszytskich dziedzinach gospodraki. najpierw nakłady, a póżniej ewentualne zyski. pozdro Quote
rafaello3 Posted September 29, 2014 Posted September 29, 2014 Kolego kolejarz dobrze napisałeś i to dla mnie jest jasne ,że należy tak postępować ,ale to że się zainwestuje ,nie zawsze gwarantuje zysk .Kolega damianus87 trafił w sedno ,że pierw nakłady są wymagane ,a później ewentualne zyski można zbierać .Tu potrzeba złotego środka jak i co robić ,żeby zarobić i nader wszystko zdrowego rozsądku ,żeby nie utopić pieniążków ,bo można stracić ,tak jak napisałem wcześniej. Pozdrawiam . Quote
Gusiek Posted October 1, 2014 Posted October 1, 2014 No ok, ja mam czas na doglądanie, finanse na środki ochrony roślin. Tylko jeszcze nie mam pomysłu, co zasiać/posadzić na 8ha. Mówią, że truskawki mogą być niezłym źródłem. Co Wy na to?Żeby nie było całkiem off top, to dodam, że część (2-3ha) przeznaczę na pastwisko i lucernę dla zwierząt Quote
Recommended Posts