Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, Chcę zainwestować w dobry nawóz wapniowy łatwo i szybko przyswajalny na pole uprawne. W tym roku słabe plony. a jak wiadomo dobre plony uzależnione są od zakwaszenia gleby. Pod względem składu stawiam na wapno kredowe. Zastanawiam się nad wapniakiem kornickim z OMG. Czy ktoś go stosował? Będę wdzięczny za wszystkie porady, głównie po jakim czasie widać efekty?

Posted

No wapniowanie to trzeba robić rok wcześniej' date=' żeby mieć lepsze plony, więc jak zrobisz w tym roku, to w przyszłym powinny być jakieś efekty.

[/quote']

Tak się domyślam, dlatego chcę jeszcze w tym roku zadziałać z wapnem.

A stosowałeś ten Wapniak Kornicki od OMG? Dobrze byłoby jakby efekty były widoczne już przy następnych zbiorach.

• 2 weeks later...
Posted
Najskuteczniej będzie wysiać ok 2,5ton wapna dolomitowego z magnezem, które zacznie działać dopiero w przyszłym roku, ale dodatkowo dołożyłbym Wap-Mag lub Wapniak koszelowski w ilości 250kg, aby już teraz były widoczne rezultaty.
Posted

Najskuteczniej będzie wysiać ok 2' date='5ton wapna dolomitowego z magnezem, które zacznie działać dopiero w przyszłym roku, ale dodatkowo dołożyłbym Wap-Mag lub Wapniak koszelowski w ilości 250kg, aby już teraz były widoczne rezultaty.

[/quote']

A wysiewałeś już ten wapniak koszelowski? Jakie miał granule? Zazwyczaj rolnicy na to narzekają, głównie dlatego bałbym się go kupić oraz ze względu na wilgotność ma od 6 do 10%, bałbym się że zaklei mi siewnik.

Wapniak z OMG ma ok. 0,5% wilgotności więc przynajmniej tu nie płaci się za wodę