KowalikM Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Witam, Chcę zainwestować w dobry nawóz wapniowy łatwo i szybko przyswajalny na pole uprawne. W tym roku słabe plony. a jak wiadomo dobre plony uzależnione są od zakwaszenia gleby. Pod względem składu stawiam na wapno kredowe. Zastanawiam się nad wapniakiem kornickim z OMG. Czy ktoś go stosował? Będę wdzięczny za wszystkie porady, głównie po jakim czasie widać efekty? Quote
Miki Posted September 27, 2014 Report Posted September 27, 2014 A może tak od początku? Jakie masz gleby? Quote
KowalikM Posted September 29, 2014 Author Report Posted September 29, 2014 Gleba średnia- kwaśna, więc muszę podnieść jej żyzność. Quote
adamo Posted September 30, 2014 Report Posted September 30, 2014 No wapniowanie to trzeba robić rok wcześniej, żeby mieć lepsze plony, więc jak zrobisz w tym roku, to w przyszłym powinny być jakieś efekty. Quote
KowalikM Posted September 30, 2014 Author Report Posted September 30, 2014 No wapniowanie to trzeba robić rok wcześniej' date=' żeby mieć lepsze plony, więc jak zrobisz w tym roku, to w przyszłym powinny być jakieś efekty. [/quote'] Tak się domyślam, dlatego chcę jeszcze w tym roku zadziałać z wapnem.A stosowałeś ten Wapniak Kornicki od OMG? Dobrze byłoby jakby efekty były widoczne już przy następnych zbiorach. Quote
Łosiek Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Najskuteczniej będzie wysiać ok 2,5ton wapna dolomitowego z magnezem, które zacznie działać dopiero w przyszłym roku, ale dodatkowo dołożyłbym Wap-Mag lub Wapniak koszelowski w ilości 250kg, aby już teraz były widoczne rezultaty. Quote
AldiS Posted October 15, 2014 Report Posted October 15, 2014 Mój luby kupuje Wapniak z OMG pod uprawę kukurydzy ojca. Zawsze go sobie chwali, z tego co wiem to kukurydza ładnie po nim rośnie. Quote
poqwe Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Łosiek dobrze mówi, sam bym wysypał wapno z magnezem, ale niestety, odpycha mnie troche czas tych efektów. Quote
KowalikM Posted October 23, 2014 Author Report Posted October 23, 2014 Najskuteczniej będzie wysiać ok 2' date='5ton wapna dolomitowego z magnezem, które zacznie działać dopiero w przyszłym roku, ale dodatkowo dołożyłbym Wap-Mag lub Wapniak koszelowski w ilości 250kg, aby już teraz były widoczne rezultaty.[/quote'] A wysiewałeś już ten wapniak koszelowski? Jakie miał granule? Zazwyczaj rolnicy na to narzekają, głównie dlatego bałbym się go kupić oraz ze względu na wilgotność ma od 6 do 10%, bałbym się że zaklei mi siewnik. Wapniak z OMG ma ok. 0,5% wilgotności więc przynajmniej tu nie płaci się za wodę Quote
Recommended Posts