kar0711 Posted July 13, 2011 Report Posted July 13, 2011 Witajcie. Dostałem w spadku gospodarstwo rolne 16 h, dobrej klasy ziemia II (+-) i mam dylemat. Samemu uprawiać czy dalej oddać w dzierżawę jak do tej pory? Wyposażenie techniczne słabe. Quote
Guest Gość Posted July 31, 2011 Report Posted July 31, 2011 jeżeli nie masz maszyn to jednak lepiej wydzierżawić sporo ha dobra klasa to byłby dobry zarobek bez nakładów jeśli wtwojej okolicy jest tzw.'' głod ziemi''. ja jestem z Mazowsza to za taką klase ziemi to nawet płaca unas 20-25 tyś za 1ha a za dierżawe to dopłaty biże własciciel i dzierżawca jeszczedopłaca. Quote
Jel44 Posted August 2, 2011 Report Posted August 2, 2011 Witam jestem nowy i prosił bym o rade.Nie mam gospodarstwa ale jestem po szkole rolniczej i chciał bym utworzyć gospodarstwo chodzi mi o Hodowle bydła mlecznego, mam dobry biznes plan i czytałem sporo na temat pożyczki z ARiMR na utworzenie gospodarstwa mnie by interesowała pożyczka w kwocie 1 500 000zł wiem że to jest trochę ale czy dostanę taką pożyczkę nie mając nic ?? W każdej chwili mogę mieć przepisane na siebie 7ha od wuja ale mi chodzi o utworzenie gospodarstwa i czy to by nie przeszkadzało dziękuję za radę i pozdrawiam Quote
Guest Gość Posted August 2, 2011 Report Posted August 2, 2011 Nie mając nic to raczej tak duzej pożyczki ci nie dadzą poprostu musisz mieć jakieś zabezpieczenie są jakieś dotacje na założenie gospodarstwa ale chyba maksymalnie do 300 tyś zł a o kredyt to z dopłatą do procentu z ARIMR tzw kredyt preferencyjny a te 7 ha możę być za mało iraczej przeszkadzać nie będzie .Życzę powodzenia .POZDRAWIAM. Quote
Jel44 Posted August 2, 2011 Report Posted August 2, 2011 Dziękuję i jak by jeszcze ktoś mógł zerknąć na te punkty morze tu by mi sie udało ?? jak dobrze rozumie wkład pieniężny to jest oczywiste z mojej strony jako wkład własny ?? chodzi o utworzenie gospodarstwa:)Symbol nMR - kredyty na utworzenie lub urządzenie gospodarstw rolnych przez osoby, które nie ukończyły 40 roku życiaSymbol nBR15 - kredyty na realizację inwestycji w ramach "Branżowego programu mleczarstwa", arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i-krajowa/pomoc-krajowa/pomoc-krajowa-po-01052007.html Będę wdzięczny za rady i chętnie pomogę jak coś to pisać Quote
Jel44 Posted August 9, 2011 Report Posted August 9, 2011 Witam, moje podwórko ma 14m szerokości i jakieś 113m długości i jest takie pytanie czy mogę wybudować oborę która ma 12m szerokości no, to w tedy by zostało po 1m od płotu z sąsiadami których mam do o koła niestety o wszystko się buntują, bo o długość to już nie problem ale czy można tak blisko wybudować oborę innych domów no to by było po jakieś 20m od domów sąsiadów, wiecie czy tak można czy potrzebuję na to nich zgodę ?? Pozdrawiam czekam na rady albo, jak wy macie to zrobione ?? Quote
Recommended Posts