Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zastanawiam się na założeniem w oborze komina wentylacyjnego, który ma przede wszystkim odciągać wilgotne powietrze bo przydużej obsadzie bydła mam problem z nadmierna wilgotnością i zaduchem.

Czy do tego wystarczy sam komin a cug wytworzy się samoczynnie, czy raczej konieczne będzie zainstalowanie również wentylatora?

Posted

Cug wytwarza się gdy po pierwsze masz różnice temperatur wewnątrz komina i na zewnątrz. Po drugie jest odpowiedni stosunek przekroju do wysokości komina. Im wyższy komin tym średnica komina może być mniejsza. (Tak to chyba jakoś było). Jak założysz komin wystarczy sprawdzić czy ciągnie i czy trzeba dokładać wentylator.

Trzecia sprawa to dopływ świeżego powietrza. Bez tego nawet komin z wentylatorem nie będzie działał.

Z tego co oglądałem i czytałem o budowie budynków inwentarskich to mają raczej samoczynną wentylację a przy wielkich obiektach stosuje się wentylatory pod sufitowe do mieszania powietrza.

Posted

Dzięki za informacje, na ten moment jedynym rozwiązaniem aby przewietrzyć oborę było otwieranie wrót co wywoływało przeciągi a taki jeden komin wentylacyjny na pewno dużo pomoże.

Dobrze że zwróciłeś mi uwagę na dopływy powietrza - mam niby po 3 okna z jednej i drugie strony ale nie są otwierane a bez tego nie będzie odpowiedniej cyrkulacji powietrza w oborze.

• 1 month later...
Posted

Problem wentylacji jest złożony. Sporo zostało powiedziane. Nawiew jest istotny jak sam wyciąg (komin) Powinien być jak najniżej

W hodowli trzody stosuje się dojście powietrza nawet kanałem gnojowym. Bardzo ważny jest stosunek wlotu do wylotu powietrza.

Wejście powietrza ma być łagodne by uniknąć miejscowych przechłodzeń szczególnie zimą. Średnice komina dobiera się do szerokości budynku. Komin chyba nie może mieć mniej niż 40x40 cm. Nie pamiętam teraz wymiarów. Górny przekrój też jest określony. Chodzi o to, że w tych wymiarach wentylacja działa. Prawdopodobnie bo nie pamiętam ale zakładając, że mamy budynek 8 m. szerokości montujemy komin 40x40 w odległości 4 metry od początku budynku na środku i on nam obsłuży 4 metry od początku budynku i po 4 metry z prawej i lewej strony tzn. obsłuży pomieszczenie w promieniu 4 metry. 50x50 obsłuży 5 metrów analogicznie 60x60 - 6 metrów. Prawdopodobnie nie stosuje się większych przekrojów niż 100x100 Przy szerszych budynkach montuje się dwa i więcej rzędów kominów wentylacyjnych. Idąc tą logiką 40x40 montuje się co 8 metrów. 60x60 co 12 metrów. Również istotne jest, że komin wyciągowy nie może mieć początku równo ze stropem, musi w zależności od wysokości budynku być wpuszczony do wewnątrz 20 - 40 cm. Z powodu ruchu powietrza by świeżego powietrza nie wypuścić wentylacją. Toksyczne gazy i wilgoć nie gromadzą się przy samym suficie jeśli działa wentylacja. Długość komina też jest ważna im dłuższa droga powietrza tym większe ciśnienie, a zatem skuteczniejsza wentylacja. Końcówka komina jest istotna bo ona odpowiada za działanie w trudnych warunkach, zapobiega tzw. cofce. Najlepsza ogólnie wentylacja jest grawitacyjna, ale najtrudniej jest dobrać poszczególne parametry. Wentylacja ma działać!!! i nie tylko w zimie, ale latem w burzowe dni podczas zmiennych wiatrów. Przy dużych budynkach warto wziąć specjalistę, bo on uwzględni położenie budynku, dolinki czy górki, las i inne parametry. Zdarza się, że pomimo zachowania wszystkich parametrów wentylacja grawitacyjna nie działa jak należy przede wszystkim lokalizacja w terenie może być niekorzystna i wtedy należy wymusić wentylatorem przepływ gazów. Nie pamiętam dokładnie wymiarów więc proszę mnie poprawić w razie czego.