Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam jak w temacie jaka prasę belujaca uważacie za najmniej kosztowną w naprawach, i do której są części w miarę tanie i łatwo dostępne.mam na myśli prasy używane cena do max 15tysi, a ciagnik do niej 60 km.

Ogólnie rozróżniamy trzy rodzaje pras:

-łańcuchowa

-pasowa

-walcowa

Proszę podać model;-)

Posted
Ja mam farmę 2 Sipmy i od biedy 60-tką ją pociągniesz .Ale po tym jak skręciłem łańcuchy to na prostym polu pierdziała przy dobijaniu balota,a pod górki zadławiło mi silnik .Teraz ją ciągam 80-dziesiątką .Mam ją już kilka lat i nic nie robię tylko smaruję i zmieniłem łańcuchy prawie wszystkie na nowe ,bo fabryczne się zużyły .Rocznie prasowałem po 200ha i więcej ,ale teraz 100ha z okładem ,bo mi się nie chce więcej.Pozdrawiam .
Posted

Dzięki rafaello za odpowiedź ale zależy mi na większej liczbie odpowiedzi może źle zacząłem, wypatrzylem sobie kilka modeli pras jakie mnie interesuja, ale czytając i formacje w necie na szły mnie watpliwosci,

Podoba mi się john deere 550 ma zamki i jest lekka na ciagnik, minus jej taki ze części drogie i sporo chydrauliki sam pas kosztuje 1600 zl a jest ich 6.

Drugi model to krone kr 125 łańcuchowa.

a trzeci to welger rp12 a tu pojawia się problem z sucha słomą.

u mnie prasowala by tylko słomę i siano suche kiszonki nie planuje.

ważne ze pracowała by z moja c355,może 200 bel rocznie nie więcej.

Posted
Wiadomo pasówki są o tyle lepsze ,że słomę kręcą od początku ,a moja łańcuchowo -walcowa na końcu dopiero nabija mimo to po skręceniu łańcucha komory ,to baloty ważą po 200 kg ,a siano i więcej .Wybieraj prasę taka ,która się nie psuje ,bo te parę balotów to łatwo ukręcisz .Ja tyle robię dziennie bez problemu .A jak zmienię owijanie na podwójny sznurek ,to dopiero będzie lux praca i wybierz prasę na taki obwiązywacz ,lub siatkę .
Posted

Najtańsze w eksploatacji jest napewno prasa walcowa chociaż różnie to jest ze zwijaniem materiału. Za to najlepszy efekt daje pasówka ale takż najdroższa w utrzymaniu. Łańcuchowa jest gdzieś pomiędzy.

A na Twoje potrzeby polecił bym John Deere 550; jeśli nie będziesz bardzo mocno zbijał to da rade.

Posted

Właśnie MIKi pasowa ze zmienna komora była by najlepsza, za 13tysi można kupić, a słomę w większe bele siano w mniejsze, ale boję się kosztów napraw i cen pasów, ja beli nie musze mocno zwijać bo kto to potem urwie:-( wiec ciężko bym jej nie eksploatować, a chce kupić belkę bo mam dość kostki i mało rąk do pracy.

a w walcowych to raczej tylko łożyska i łańcuchy się psują walce tak szybko się nie zużywają?

Posted

Walce zużywają się bardzo wolno (zależy to też od ich profilu). Łożyska jak łożyska ale jestem zdania, że zawsze jest lepiej kupić lepsze to dłużej posłużą. Jeśli chodzi o łańcuchy to oryginalne wytrzymają/wytrzymywały najdłużej, ogólnie żadko się zrywają jeśli smarujesz regularnie i czyścisz.

Wracają do Twojej niepewność w stosunku do pasówki; poprostu musisz dobrze obejżeć najbardzien newralgiczny punkt, czyli pasy (najlepiej weź kogoś kto się na tym zna). Jest pare rzeczy, które wskazują na ich stan rzeczywisty i widać też czy ktoś przy nich nie majstrował.

Posted

Z tego co wiem to pasy nie mogą mieć więcej jak jednego zestawu spinek na jeden pas, jeśli mają to znak ze ktoś coś kombinowal skracal lub coś w ten deseń.

muszą chodzić prosto nie wić się na rolkach bo to znak że są krzywe albo uszkodzone sploty w środku pasa.

A inne to nie wiem w okolicy brak takich pras w ogóle u nas to same walcowki i kilka lancuchowych, ale się pomyśli do zimy mam czas może kogoś znajdę kto ma taką prasę to podpytam co i jak,

Dzięki za podpowiedzi;-)

• 5 months later...
Posted

Odnowie ten wątek, bo nie chce zakładać nowego, prasę kupiłem w końcu;-) wybór padł na łańcuchowa miała być krone kr 125 ale te co oglądałem to szroty były:-( więc jest inna firma;-)

ale do rzeczy, jakiego sznurka używacie do wiązania i ile kosztuje kłębek (czy taki od prasy kostki sie nadaje? czy jest inny?).

i jeszcze jedno pytanie, ile metrów sznurka idzie na jedną bele?

Posted
Ano carraro rekord, budżet przekroczyłem ale prasa wygląda dość ładnie wiec myślę że dobry wybór, ma wiązanie na jeden sznurek i pobierak nie za szeroki, ale na własne potrzeby wystarczy, po bizonie ponoć zbiera a ja mam mniejszy wiec się ogarnie.tam gdzie byłem mieli kilka ładnych pras John derre 540 w ładnym stanie na około 16 tysięcy i kilka innych, supertino z siatką 24 tysi.
Posted

John derre 550 fajny ale czy części są takie tanie, to bym nie powiedział:-(

A pytanie o sznurek, powie ktoś coś? jaki wybrać i czy od prasy kostki będzie dobry? I ile wychodzi sznurka na jedną bele?