Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie sąsiad wczoraj coś ukosił i rewelacji nie ma bo u nas była susza 2 miesiące .

plon ok 8 ton z ha wilgotność 36% ,a cena to kpina 360 zł netto za 30 % towar .Znajomy co sprzedaję jemu co rok proponuje 350zł bez komentarza .Za rok sieję tyle kukurydzy ile mi potrzeba i nic więcej .Pozdrawiam.

Posted

Ja jeszcze trochę poczekam, u mnie dosyć długo kukurydza po wschodach stała w miejscu (zimne noce w czerwcu, i miałem problem z nawożeniem). Najlepiej jakby przyszedł lekki mrozik, to szybko by się kuku zasuszyła aby móc ją zebrać.

Ja już po zeszłym roku się przestawiłem, mam obsiane tylko tyle ile potrzebuje do zakiszenia. Na kukurydzy to chyba tylko zarabiają suszarnie.

Posted
Jeden rok płaci drugi rok traci, myślę że nie ma tutaj zbytniej reguły cenowej i wpływ na cenę ma globalny rynek a nie tylko Polski. Sam mam kukurydzę na ziarno i nie jestem zadowolony ale nic nie poradzimy, zboża też tanie, mleko, tuczniki ? więc co mamy robić ? nie usiądziemy przecież bo coś trzeba robić ;)
Posted

U mnie suszenie kosztuje 12 zł tono procent i licząc od 30 % i ceny nawet 350zł to się nie kalkuluje suszyć kuku na sprzedaż .Trzeba też odliczyć ubytek masy kuku plus nasz transport .U mnie kupiec sam podjedzie własnym transportem i kombajnem ,a moja praca to nadzór :)

Posted
Powiem wam że przez ostatnie kilka nocy co były takie zimne (u mnie 3 dni temu było tylko 2 stopnie jak sprawdzałem o 6 rano) to kukurydza już ładnie przyschła, czubki pożółkły i jak taka pogoda by się utrzymała to może wkrótce ruszę z jesiennymi żniwami kukurydzy
Posted

Ja pewnie część kukurydzy wysuszę i poczekam na lepszą cenę - :D (w tegoroczne żniwa miała u kurzaja cenę 749 brutto) a pozostałą kukurydzę sprzedam na mokrą... Mam odmianę Terada i pewnie nie prędzej ją zbiorę jak za 2, 3 tygodnie....

Posted
Ja jak dobrze pójdzie to za tydzien półtora ;) pogoda na razie sprzyja bo noce były zimne a dni ciepłe więc dosycha dośc szybko ;) szkoda tylko że ceny nie ma lepszej ;) i pierwsze osoby co coś ukruszyły wspominali że z wydajnością nie jest wcale tak kolorowo ;) średnio 8 ton uleciało a zawsze mieli w granicach 10 i ponad ;)
Posted
Kukurydza sucha chodzi po 550zł netto kolego edek.Trzeba poczekać na lepszą cenę ,ale rewelacji nie będzie .Ja swoją chyba sprzedam po 360zł mokrą netto .Nie opłaca się mi suszyć .Tono procent kosztuje 12 zł usługa plus ubytek masy ,to szkoda mojego zachodu .
  • 2 weeks later...
Posted
To ja już wykosiłem wszystko wczoraj ;) wilgotnośc była na poziomie 27,28 %, plon około 8 ton ale i tak jestem zadowolony bo ziemia to gliniasta i wschody miałem bardzo słabe ;) zrobiłem parę fajnych fotek z całej akcji i w najbliższym czasie wrzucę je na forum ;)
Posted

U mnie bardzo kiepsko. Miałem tylko 2 ha kukurydzy, ale na ziemi V i VI klasy, z czego jeszcze pół ha zalała woda i w ogóle nie wzeszło. Nawoziłem porządnie. 400 kg na 1 ha mocznika i 150 kg na ha soli potasowej, a i tak lipa. W sumie z tych 2 ha było 6,5 tony ... Czy możecie mi doradzić co robić w tym roku, bo nie wiem czy siać QQ w następnym roku, czy odpuścić, bo liczę straty ...

Posted
Klasa gleby nic nie mówi o glebie, przynajmniej mnie, ale rozumiem że gleba jest lekka. Z własnych obserwacji zauważyłem, że glebach lekkich kukurydza udaje się tam gdzie udają się ziemniaki (dawniej kukurydza była klasyfikowana rolniczo jako roślina okopowa!). Mocznik, który jest najlepszym i najtańszym nawozem azotowym dla kukurydzy ma jedną wadę. Pozostaję po nim jony wodorowe (ktoś kiedyś pisał o tym na tym Forum) które w oczywisty sposób blokują Ca++ i Mg++. Gleby lekkie nie mają dużego zapasu tych składników w glebie i kukurydza może cierpieć na ich brak. Kukurydza potrzebuje bardzo duże ilości tych składników, na każdą tonę plonu ziarna po co najmniej 10 kg czyli 1/3 ilości azotu lub potasu. Sposób pobierania azotu z mocznika przez kukurydzę jest też trochę inny niż pozostałych zbóż i zarazem powodujący większe problemy z nadmiarem H+. Jeżeli ziemia jest tzw. "zimna" jak mawiają rolnicy to daj spokój z kukurydzą na takiej glebie. Jeżeli napisałbyś coś więcej to może więcej udałoby się pomóc. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Posted
Gleby są u mnie piaszczyste. Czy ziemia jest "zimna" nie wiem, ale z tego co mówili, to w tym miejscu zawsze była jakaś uprawa. Przejdę się po wsi i popytam starszych, jak z plonami bywało ? Co musiałbym napisać jeszcze , bo nie bardzo wiem. Rolnikiem jestem dopiero od roku i czały czas się uczę. Niestety drogo mnie ta nauka kosztuje ... :(
Posted
Najlepiej gdybyś miał historię upraw i efektów uprawy. Napisz coś o nawożeniu organicznym i wapnem (magnezem). Gdybyś napisał jakie chwasty sobie to pole upodobały to byłoby super. Pozdrawiam wszystkich na Forum!