Gusiek Posted October 1, 2014 Report Posted October 1, 2014 Hej, ważne pytanie, bo właśnie rzecz się dzieje.Robimy wylewkę w drewnianej stodole. Stodoła będzie służyła jako lokum dla alpak z jednej strony, a druga będzie podzielona póki co na kurnik i boksy dla koni huculskich. Chodzi mi o zaplanowanie możliwości sprzątania, spłukiwania wodą. Czy sprawdzi się lekki spadek, rowek w betonie do odprowadzania wody i... no właśnie, dokąd taką wodę odprowadzać? Razem z deszczówką raczej słabo chyba...Alpaki stoją na ściółce ze słomy, nie brudzą mocno, toaletę zwykle organizują sobie na środku boksu w jednym miejscu. Konie, kury, wiadomo...Liczę na praktyczne porady Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2014 Report Posted October 1, 2014 Odpływ gnojowicy powinien być do szamba podłączony nie musi być duże w twoim przypadku, jeśli je w ogóle zrobisz bo koński obornik jest suchy i tam nie ma co spływac. Spadek można zrobić lepiej się czyści można by woda zmyć ale wtedy Odpływ musi być ja bym go zrobił na przeciw drzwi. Quote
Gusiek Posted October 1, 2014 Author Report Posted October 1, 2014 Jeśli chodzi o sam obornik, to mechanicznie będziemy usuwać (czytaj widły, taczki, mąż ), bardziej mi chodzi właśnie o możliwość takiego raz na jakiś czas zmycia wodą stajni Augiasza... czyli jakieś odprowadzenie przez wrota do zakopanych kręgów z rozsączkowaniem powinno dać radę? Quote
Robert ;-) Posted October 1, 2014 Report Posted October 1, 2014 Powinno tylko takie zbiornik lepiej mieć za stodoła to wtedy od drzwi zaczynasz i masz z górki zresztą tk gdzie zrobisz spływ twoja decyzja.wazne zaby był będzie lepiej ci sprzątać a kręgi wystarcza a taka gnojowica to dobry nawóz na warzywa itp to z reszta wiesz sama dobrze;-) Quote
Gusiek Posted October 1, 2014 Author Report Posted October 1, 2014 Dzięki Trochę mi się już we łbie klaruje. Aczkolwiek, jakby ktoś miał jakieś złote myśli, to wszystkie biorę. Quote a taka gnojowica to dobry nawóz na warzywa itp to z reszta wiesz sama dobrze;-)Oczywiście, jak rzekła kiedyś z emfazą nasza pani Profesor oddychając pełną piersią w wydziałowej szklarni... "Hmm, czyżbym czuła gnojowicę? Serce każdego ogrodnika raduje się na zapach gnojowicy!" Quote
wiejskieżycie Posted October 1, 2014 Report Posted October 1, 2014 To Ja nie w temacie trochę, ale nie mogę się powstrzymać. Jeden z moich nauczycieli z czasów licealnych wyprosił z klasy koleżankę, bo powiedziała że obornik śmierdzi. Jak to mówią potocznie moi i na pewno nie tylko znajomi cytuję: "Na gównie chleb rośnie". VoYtek8 and Robert ;-) 2 Quote
krzysiek78 Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 może betonowa wylewka byłaby dobra. Ale z drugiej strony nie przepuszczałaby powietrza i wody. Quote
Michałek Posted February 13, 2015 Report Posted February 13, 2015 Wg mnie nie potrzeba dla alpak ocieplenia gdyż rolę tę będzie spełniać głęboka ściółka. Zrób dobry beton klasy B-20 z włóknami przeciwko rysom skurczowym. Tam gdzie będziesz zamawiać będą wiedzieć o co chodzi. Podłoże musi być twarde, ubite. Jeżeli pod posadzkę dasz gruz lub keramzyt daj tzw szpryc cementowy. Przed rozpoczęciem użytkowania zagruntuj jakimś preparatem zalecanym do impregnacji posadzek obór. Grubość posadzki to minimum 4 cm. Pozostaw dylatację od ścian ok 8 mm i od słupów o ile takie występują 20 mm. Tę dylatację wypełnij specjalnym klejem do tego przeznaczonym. W sklepie budowlanym będą wiedzieć o co chodzi.Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Robert7979 Posted July 12, 2020 Report Posted July 12, 2020 Wykonaj posadzkę tego typu https://remont.biz.pl/garaz/garaz-przydomowy-posadzka-z-zywicy-epoksydowej-w-systemie-kamiennego-dywanu-firmy-weber/ Quote
Recommended Posts