garzew Posted October 2, 2014 Report Posted October 2, 2014 Od kilku dni obserwują że byki jedzą znacznie mniej kukurydzy i jej część przy następnym oprzątaniu jest do wywalenia (czasami nawet połowa tego co dostają). Nic nie zmieniałem w sposobie żywienia i pilnuję żeby pasza, szczególnie kiszonki były zawsze świeże.Gdzie można szukać przyczyny? Quote
przemek2092 Posted October 2, 2014 Report Posted October 2, 2014 Dziwne bo jeśli nic nie zmieniałeś i nagle taka zmiana, a może kiszonka była z nowego miejsca ? na pewno nic nowego nie podałeś ? ja bym bacznie przyglądał sie i jeśli nic sie nie poprawi wezwał weterynarza bo być może byc to podłoże wirusowe niekoniecznie od jedzenia. Quote
pablos Posted October 3, 2014 Report Posted October 3, 2014 Może bykom brakuje witaminek i mikroelementów , ja daję swoim krasulom witaminy ,mikroelementy + bufor jeżeli robię przerwę ,zaczynają grymasić na początek spróbuj dodać do kukurydzy zwykłej soli . Quote
garzew Posted October 3, 2014 Author Report Posted October 3, 2014 Właśnie o tym samym rozmawiałem dziś z sąsiadem żeby sypnąć im soli do paszy, zawsze trochę zmieni smak i uatrakcyjni karmę. Zobaczymy czy pomoże. Quote
garzew Posted October 5, 2014 Author Report Posted October 5, 2014 Rzeczywiście ta sól pomogła bo widocznie można zaobserwować większą ilość pobieranej karmy:). Dodatkowo jeszcze kupię kilka lizawek witaminowo mineralnych, może brakuje im jakiegoś składnika? Quote
pablos Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Jeżeli sól pomogła to kupno lizawek jest dobrym pomysłem bykom , może brakować mikroelementów . Quote
Recommended Posts