MateoLKS Posted October 3, 2014 Posted October 3, 2014 Witam czy opłaca sie hodować kozy są jakieś dopłaty z Uni ?? Mam pare hektarów pola łąki co one jedzą ? Quote
lottomito Posted October 4, 2014 Posted October 4, 2014 Witam czy opłaca sie hodować kozy są jakieś dopłaty z Uni ?? Mam pare hektarów pola łąki co one jedzą ? http://www.rolnik-forum.pl/Thread-hodowla-kozy?highlight=kozy temat poruszany niedawno Quote
rolnik515 Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Jeśli masz dużo łąk to się bardzo opłaca dlatego, że kozy jedzą siano, trawe, słome, suszone pokrzywy.A ile byś chciał kóz? Jeśli dużo to polecam zainwestować w specjalną dojarkę maszyne do sera koziego itd.Koszt jakieś 200,000 tys. zł Quote
MateoLKS Posted August 9, 2015 Author Posted August 9, 2015 W sumie 10 hektarów pola, sąsiedzi obrabiają sieją zbożę i kukurydze. Coraz bardziej sie zastanawiam nad tym. Każdy mówi że sie nie opłaca ale oni robią, hodują bydło mleko sprzedają tylko że na dużą skale. Ja raczej mleka bym nie sprzedawał brak czasu praca, na początek z 5-10 ale kozłów chyba bo na tym mleku kozim to nie zarobi. Quote
Vademecum Posted August 9, 2015 Posted August 9, 2015 A właśnie tylko na mleku i produkcji sera jest inters. Co byś robił z tymi kozłami ? Quote
MateoLKS Posted August 9, 2015 Author Posted August 9, 2015 założył hodowle i brał dopłaty jak dają z Uni tylko ile ich trzeba? a zboże na handel opłaca sie sprzedawać zboże teraz ? Quote
pmaszka Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 płacą jeśli się ma conajmniej 5 sztuk samic i to tylko około 15 euro na rok czyli jakieś 60 zł. nie wiem czy to się opłaca przy kilku sztukach chyba że będziesz to traktował jako hobby Quote
Gedeon Posted October 21, 2015 Posted October 21, 2015 płacą jeśli się ma conajmniej 5 sztuk samic i to tylko około 15 euro na rok czyli jakieś 60 zł. nie wiem czy to się opłaca przy kilku sztukach chyba że będziesz to traktował jako hobby No to cos sie popsuło bo jak brałem dotacje to było tego więcej tak że opłacało sie ale z tego co pamiętam to wystarczyło 2 kozy na hektar. Znalazłem taka informację: "15 euro/szt. - tyle może wynieść płatność do kóz, 69,2 euro/szt do bydła. To na razie stawki prognozowane, ale rolnicy mają nadzieję, że już się nie zmniejszą Co najmniej 5 samic Rolniczka z Krupocina ma 20 kóz. A płatność do tych zwierząt przysługuje rolnikowi posiadającemu co najmniej 5 samic gatunku koza domowa (Capra hircus), których wiek w dniu 15 maja (roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie tej płatności) wynosi co najmniej 12 miesięcy. Pomoc przysługuje do zwierząt będących w posiadaniu rolnika, od dnia złożenia wniosku do 30 czerwca (roku złożenia wniosku)."poniżej jest źródlo tych "rewelacji" Czytaj więcej: http://www.pomorska.pl/rolnictwo/art/6475346,doplaty-wlasciciele-stad-bydla-koz-i-owiec-dostana-dodatkowe-platnosci,id,t.html?cookie=1 Quote
Recommended Posts