Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted

Jeśli masz dużo łąk to się bardzo opłaca dlatego, że kozy jedzą siano, trawe, słome, suszone pokrzywy.

A ile byś chciał kóz? Jeśli dużo to polecam zainwestować w specjalną dojarkę maszyne do sera koziego itd.Koszt jakieś 200,000 tys. zł

• 9 months later...
Posted

W sumie 10 hektarów pola, sąsiedzi  obrabiają sieją zbożę i kukurydze. Coraz bardziej sie zastanawiam nad tym. Każdy mówi że sie nie opłaca ale  oni robią, hodują bydło mleko sprzedają tylko że na dużą skale. Ja raczej  mleka bym nie sprzedawał brak czasu praca,  na początek z 5-10  ale kozłów chyba bo na tym mleku   kozim to nie zarobi.

• 2 weeks later...
Posted

płacą  jeśli się ma conajmniej 5 sztuk samic i to tylko około 15 euro na rok czyli jakieś 60 zł. nie wiem czy to się opłaca przy kilku sztukach chyba że będziesz to traktował jako hobby

• 1 month later...
Posted

płacą  jeśli się ma conajmniej 5 sztuk samic i to tylko około 15 euro na rok czyli jakieś 60 zł. nie wiem czy to się opłaca przy kilku sztukach chyba że będziesz to traktował jako hobby

No to cos sie popsuło bo jak brałem dotacje to było tego więcej tak że opłacało sie ale z tego co pamiętam to wystarczyło 2 kozy na hektar. 

Znalazłem taka informację:

"15 euro/szt. - tyle może wynieść płatność do kóz, 69,2 euro/szt do bydła. To na razie stawki prognozowane, ale rolnicy mają nadzieję, że już się nie zmniejszą

Co najmniej 5 samic Rolniczka z Krupocina ma 20 kóz. A płatność do tych zwierząt przysługuje rolnikowi posiadającemu co najmniej 5 samic gatunku koza domowa (Capra hircus), których wiek w dniu 15 maja (roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie tej płatności) wynosi co najmniej 12 miesięcy.

Pomoc przysługuje do zwierząt będących w posiadaniu rolnika, od dnia złożenia wniosku do 30 czerwca (roku złożenia wniosku)."

poniżej jest źródlo tych "rewelacji" :) 

Czytaj więcej: http://www.pomorska.pl/rolnictwo/art/6475346,doplaty-wlasciciele-stad-bydla-koz-i-owiec-dostana-dodatkowe-platnosci,id,t.html?cookie=1