didia12 Posted October 6, 2014 Report Posted October 6, 2014 Parę dni temu ocieliła się nam jałóweczka tylko mam problem z dojeniem od niej mleka. Krowa zachowuje się nad wyraz spokojnie ale daje bardzo mało mleka mimo że widać że wymiona są nabrzmiałe.Po dojeniu zawsze dopuszczam jeszcze cielaka ale też mało to pomaga. Czy są jakieś sposoby aby zdoić mleko od krowy, albo co może być tego przyczyną? Quote
pablos Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Jest , specjalny hormon który stymuluje oddawanie mleka wstrzykujesz go przed samym dojeniem możesz kupić go u weta , po kilku podaniach krowa powinna oddawać mleko jeżeli dopuszczasz cielę to lepiej przed udojem , ja u siebiezabieram cielę zaraz po wycieleniu ponieważ niektóre nadopiekuńcze sztuki jeżeli ciele jest dopuszczane trzymają mlekodla cielęcia i nie chcą oddać do dojarki . Quote
garzew Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 Zastrzyk to ostateczność i raczej do tego będzie potrzeba pomocy weterynarza. Może spróbuj na początek smarowania wymion wodą z octem, zawsze to robię gdy jest jakiś problem z krowami i w większości pomagało. Quote
dominika1989 Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 Chodzi o oksytocynę. Nie jest droga i podanie jej krowie też do olbrzymich trudności nie należy ale kobiety w ciąży nie powinny jej dotykać z wiadomych powodów. Problemem jest to, że krowa "uzależnia" się od oksytocyny i potem bez podania tez może nie oddawać mleka. Możecie przez ok trzy-cztery dni dać jej zastrzyk przed udojem, ok 1 ml substancji. Wet może zalecić więcej ale wychodzę z założenia, że lepiej dla krowy wyjść od mniejszej dawki. Quote
didia12 Posted October 8, 2014 Author Report Posted October 8, 2014 Dzięki za informację porozmawiam z wetem żeby mi wydał takie zastrzyki bo problem się przedłuża i boję się że mogą z tego wyniknąć komplikacje Quote
Recommended Posts