ari321 Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 Witam. Jaką prasę kostkującą byście polecili do 8 tyś? Pracowała by z ursusem c360. Prasowała by rocznie około 5 ha słomy i około 10 ha siana. Quote
Robert ;-) Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 Jeśli się upierasz na kostkę to sipma części dostępne i niedrogie szukaj z drabinka,Szczerze to dozbieraj kasy i kup belarke, wielu ludzi z mojej okolicy co pokupywali prasy nie dawno żałują że nie kupili belki. Quote
garzew Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 Też większość słomy i siana zwijam w bele ale nadal korzystam z prasy bo kostka jest po prostu wygodnamam starą prasę holenderską z lat 90-tych ale nadal świetnie się sprawdza, robi trochę mniejsze niż polskie prasy snopki ale dla mnie to zaleta bo łatwo się je zbiera Quote
Konrad224 Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 jak już kostka na taki areał to Sipma za 8 tyś kupisz , miałem kostkująca JD to to był zabawa nie prasowanie , a w sipmie masz tanie części i dostępne w każdym sklepie nie jak w zagranicznych i większą wydajność od niektórych Quote
Mikruss Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 new holland tez są bardzo fajnemoj sąsiad niedawno taką z 1993 roku sprzedał za 6500 zł w idealnym stanie, w zasadzie to przez 13-14 lat to prasowała 6 ha słomy i 2 ha siana rocznie - na podbieraczu cała farba jeszcze była, a najlepsze było to, że całe aparaty pasowąły od sipmy, iglice też po małej przeróbce mocowania. Quote
przemek2092 Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 sipma jak jak najbardziej u mnie w rejonie za 7 tys szły w rewelacyjnym stanie, teraz w promieniu 10 km nikt kostki nie ma tylko same belarki Quote
adam1208 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Ja w tym sezonie obrócilem dwie prasy:- Fortschritt k454, 89r . Cześci dostepne bez problemu - przynajmniej w moich stronach.- Claas Markant 5 .Do obydwóch pras wiekszosc czesci pasuje od sipmy. Nie bójcie sie kupywac zachodnich pras bo zamienniki mozna dostac zawsze, jak nie na miejscu to zamówienie.W dodatku fortschrita sprzedalem za 4200zl a claasa za 4900zl takze sipme w tych pieniadzach ciezko znalesc w dobrym stanie. Quote
íktorn Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 5 lat temu sprzedałem prasę Wegler co do tego bezawariLecialem 7 lat jedynie wymieniłem pas bo był strupialy oraz palce wiazaniaBo sie wytarly sprzedałem za 2500 zł dzis kupisz za 2000A dodam że mniala 25 lat jak sprzedałem i chodzi do dziś Quote
Vademecum Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Wegler jest bardzo dobrą prasą. Ja mam markanta s i jest do sprzedania za 4 tyś. Robiłem nią po 4 tysiące kostek rocznie przez 14 lat. Praktycznie bez awarii. Wymaga gruntownego przeglądu.Pozdrawiam Quote
mateuszzetor Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 simpa z drabinkami będzie najlepsza Quote
Recommended Posts