Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Od niedawna posiadam pole (6.5h -w 8 kawalkach )chcialbyl zebyscie mi doradzili co najlepiej jest zasiac ,zasadzic.obecnie przebywam za granica a w Polsce jestem 2 razy w roku (sierpien i grudzien),a chcialbym jeszcze skozystac z doplat unijnych.co jest najlepiej zasiac ,zasadzic zeby mozna bylo zglosic grunt do doplat i nie wiazalo sie z dosc czestymi przyjazdami do kraju?oczywiscie zdaje sobie sprawe ze bedzie trzeba kilka razy przyjechac wiecej,ze dwa nie wystarcza.Dodam ze dzierzawa nie wchodzi w gre.

pozdrawiam

Posted

@POLOOO za dużo się nasłuchałeś że rolnik sieje i mu samo rośnie. Lepiej pole daj w dzierżawę a dotacje unijne weź w kieszeń.

U nas tak jest że dzierżawa idzie za darmo a właściciel bierze dopłaty.

Posted

Jak dla mnie to tylko dzierżawa (pomimo tego że piszesz że nie wchodzi w grę) ale siedzisz sobie za granicą a pole trzeba doglądać jak kolega Kubuś zauważył:) i nie ważne co na nim sie uprawia więc oddaj jakiemuś rolnikowi w dzierżawę za dopłaty jak zauważył Rapit i w tedy masz dwa plusy bo pole będzie dalej prawidłowo uprawiane a tobie parę ładnych groszy na konto wpadnie a ty nie będziesz musiał sie zastanawiać co tam na polu sie dzieje.

Pozdrawiam

Posted
polooo na pole to trzeba wyjść, zobaczyć jak rośnie, posłuchać czy tam czego nie potrzeba ziemi czy roślinom, nie da się tak na odległość...dopóki nie możesz miejscu doglądnąć to tak jak radzą poprzednicy.
Posted

Możesz ew. pobawić się z wierzbą energetyczną lecz najpierw polecam rozeznać się w rynku zbytu.

wtedy potwierdzisz niektórych złośliwe powiedzenie że "rolnik śpi, a w polu mu rośnie", w przeciwnym razie nie bierz się za ziemię, przynajmniej na odległość...