Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam pytanie czy ktoś może wie coś na temat wywożenia obornika a przepisami które mówią coś o tym. W moim gospodarstwie wywozi się obornik na jesień i nigdy nie było z tym problemu sami wywoziliśmy. Dzisiaj dowiedziałam się że aby wywieść obornik trzeba założyć kolejny "zeszyt" w którym nalezy wpisywać czym wywoziłam numer działki w jakiej ilości na hektar, czym myłam i dezynfekowałam rozrzutnik. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? Proszę o pomoc.

Posted
Co do dokumentowania tego działania to powinno się je zapisać ,oczywiście nr działki ,powierzchnia i dawka też powinna być wskazana ,co do reszty ,to pierwsze słyszę .Pozdrawiam .
Posted

O dezynfekowaniu myciu sprzętów jeszcze nie ma takich przepisów aby to wykazywać w dokumentach (na szczęście :dodgy:)

Co do dokumentowania ilości nawożenia obornikiem jest to związane z tzw. dyrektywą azotanową i koniecznością ewidencjonowania ilości wprowadzonych do gleby azotanów

Ale to przede wszystkim dotyczy gospodarstw położonych na OSN - obszarach szczególnie narażonych i dużych ferm drobiu czy świń.

Wtedy muszą mieć odpowiednie plany nawozowe pól i wszystko wykazywać.