Jump to content

Recommended Posts

Posted
Spróbować nie zaszkodzi. Jedno pewne musi to być coś na kształt choinki i żeby rozdrabniało i nie pozwalało się zbrylić. Drugie to otwór musi być sporo większy bo i ciężej będzie przechodzić na wirnik. Kolego spore wyzwanie przed Tobą ale będę Ci kibicował i jak coś to służę podpowiedziami.
Posted
w pierwszych rozsiewaczach były takie mieszadła montowane fabrycznie,ja dorobiłem takie mieszadło do swojego lejka i wysiałem moze 100kg.,jakie było moje zdziwienie gdy przestała się krecić tarcza rozsiewacza,miałem szczęście że łącznik (sprzęgiełko)pomiędzy tarczą a przekładnią był plastykowy i rozleciał się,w innym razie rozwaliła by się przekładnia i dopiero bym miał fajnie a tak to kupiłem nowy łącznik metalowy ,mieszadło wywaliłem i spokój,a do wapna nie ma nic lepszego jak,,KOS'' ,właśnie takiego kupiłem za 250 zł.,włożyłem ok. 100zł i jest jak nowy,teraz sianie wapna to czysta przyjemność-pozdrawiam
Posted

Przerabiałem to z wilgotną solą do solenia dróg. Rogalka jaka by nie była zrobi rowki, sam mieszalnik na samum dnie tak samo do tego wszystko urobi na ciasto. Jak ubije się zawartość zanim dojedziesz do pola to w momencie włączenia wom potrafi ściąć śrubę łączącą to wszystko z przekładnią. Nie mówiąc o tym że te aluminiowe nie są zbyt mocne.

Henryk potrzebowałem na gwałt rozsiewacz i kupiłem dexwala lejek. Masakra. Nie polecam żadnego produktu tej firmy. Poza zbiornikiem który jest faktycznie z fajnego grubego tworzywa reszta to szmelc. Tuleja łącząca przekładnie z mieszadłem to rurka oblana tworzywem. Z tworzywa jest na niej kołnierz do którego przykręcona jest tarcza rozsiewająca. Odleciała po wysianiu może 1 tony razem z kołnierzem z tworzywa.