MłodyChłopZeWsi Posted October 10, 2014 Posted October 10, 2014 Witam panów jestem tu nowy i szukałem czegoś o dotacjach unijnych na sprzęt ale nie mogłem znaleźć czegoś co mnie dotyczy więc przedstawię wam moją sytuację:Mam 16 lat i pomagam troche w gospodarstwie. Mamy jakieś 10-15ha pola i to głownie pszenica i jęczmień. Jest ciężko z kasą i potrzebujemy kasy na jakiś większy i lepszy ciągnik. Mam C-360 i MF255. Chcemy sprzedać 60-ątke i troche sprzętu lecz to za mało żeby myśleć o jakimś porządnym i tu moje pytanie: Czy jak wcześniej nie braliśmy ani grosza od unii na gospodarstwo to możemy się starać o jakieś małe dofinansowanie np. 10 czy 20 tyś??? Może ktoś był w podobnej sytuacji i coś mi podpowie??? Z góry bardzo dziękuje
adam1208 Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 " 10-15ha pola " - to 10 czy 15 ? bo to spora różnica .Na taki areał spokojnie wystarcza sama c360 a ty masz jeszcze mf'a do pomocy więc nie wiem czego szukasz.
MłodyChłopZeWsi Posted October 11, 2014 Author Posted October 11, 2014 10-15 to samego pola gdzie się coś uprawia ale mam jeszcze sporo łąk i lasu troche. Ja wiem że z tym co mamy wszystko ładnie idzie ale ja z innych powodów potrzebuje tylko troche większy traktor nie chce nie wiadomo czego tylko jakiś ciągnik max. 75 koni i to lat 80. najlepiej. Z resztą to nie ważne bo ja chce wiedzieć czy jest możliwość takiej dotacji.
kolejarz Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Są takie kredyty wspomagające na zakup ciagnika. W twoim przypadku na 15 ha możesz liczyć na ciągnik z FARMTRAC 555/48 KM.
adam1208 Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Dotacje na ciągnik z lat 80-tych, takich jaj to jeszcze tu chyba nie było.
JoTeS Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Dla jednego jaja, a drugiego stać akurat właśnie na taki czy to powód by...
rafaello3 Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Kolego z tego co mi wiadomo to dotacja była na ciągnik 5-letni max .A teraz z tego co mi wiadomo to nie będzie dotacji typowo na ciągnik ,no chyba ,że masz zwierzaki i udowodnisz ,że jest on niezbędny do produkcji tych zwierzaków .Pozdrawiam.
Tofik Posted October 11, 2014 Posted October 11, 2014 Kolego z tego co mi wiadomo to dotacja była na ciągnik 5-letni max .A teraz z tego co mi wiadomo to nie będzie dotacji typowo na ciągnik ' date='no chyba ,że masz zwierzaki i udowodnisz ,że jest on niezbędny do produkcji tych zwierzaków .Pozdrawiam.[/quote'] Ale to chyba dotyczy dotacji tylko na nowy ciągnik.
rafaello3 Posted October 12, 2014 Posted October 12, 2014 Nowy prow z tego co mi mówiła moja doradczyni nie tyczy się osób ,które mają tylko samą ziemię bez zwierząt nie dostaną maszyn i między innymi ciągnika .Teraz są promowane gospodarstwa co mają zwierzęta i mogą składać wnioski na maszyny i ciągnik o ile udowodnisz ,że jest nie zbędny do produkcji chociaż ,by i paszy .Pozdrawiam.
MłodyChłopZeWsi Posted October 12, 2014 Author Posted October 12, 2014 Dobra wielkie dzięki za podpowiedzi czyli bez zwierząt raczej nic no ok. Z czystej ciekawości chciałem wiedzieć ale w takim razie coś będę kombinował dalej. A za te hejty szczerze nie dziękuje Temat do zamknięcia.
Recommended Posts