Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam panów jestem tu nowy i szukałem czegoś o dotacjach unijnych na sprzęt ale nie mogłem znaleźć czegoś co mnie dotyczy więc przedstawię wam moją sytuację:

Mam 16 lat i pomagam troche w gospodarstwie. Mamy jakieś 10-15ha pola i to głownie pszenica i jęczmień. Jest ciężko z kasą i potrzebujemy kasy na jakiś większy i lepszy ciągnik. Mam C-360 i MF255. Chcemy sprzedać 60-ątke i troche sprzętu lecz to za mało żeby myśleć o jakimś porządnym i tu moje pytanie:

Czy jak wcześniej nie braliśmy ani grosza od unii na gospodarstwo to możemy się starać o jakieś małe dofinansowanie np. 10 czy 20 tyś???

Może ktoś był w podobnej sytuacji i coś mi podpowie??? Z góry bardzo dziękuje :D

Posted

" 10-15ha pola " - to 10 czy 15 ? bo to spora różnica .

Na taki areał spokojnie wystarcza sama c360 a ty masz jeszcze mf'a do pomocy więc nie wiem czego szukasz.

Posted

10-15 to samego pola gdzie się coś uprawia ale mam jeszcze sporo łąk i lasu troche. Ja wiem że z tym co mamy wszystko ładnie idzie ale ja z innych powodów potrzebuje tylko troche większy traktor nie chce nie wiadomo czego tylko jakiś ciągnik max. 75 koni i to lat 80. najlepiej.

Z resztą to nie ważne bo ja chce wiedzieć czy jest możliwość takiej dotacji.

Posted
Kolego z tego co mi wiadomo to dotacja była na ciągnik 5-letni max .A teraz z tego co mi wiadomo to nie będzie dotacji typowo na ciągnik ,no chyba ,że masz zwierzaki i udowodnisz ,że jest on niezbędny do produkcji tych zwierzaków .Pozdrawiam.
Posted

Kolego z tego co mi wiadomo to dotacja była na ciągnik 5-letni max .A teraz z tego co mi wiadomo to nie będzie dotacji typowo na ciągnik ' date='no chyba ,że masz zwierzaki i udowodnisz ,że jest on niezbędny do produkcji tych zwierzaków .Pozdrawiam.

[/quote']

Ale to chyba dotyczy dotacji tylko na nowy ciągnik.

Posted
Nowy prow z tego co mi mówiła moja doradczyni nie tyczy się osób ,które mają tylko samą ziemię bez zwierząt nie dostaną maszyn i między innymi ciągnika .Teraz są promowane gospodarstwa co mają zwierzęta i mogą składać wnioski na maszyny i ciągnik o ile udowodnisz ,że jest nie zbędny do produkcji chociaż ,by i paszy .Pozdrawiam.
Posted

Dobra wielkie dzięki za podpowiedzi czyli bez zwierząt raczej nic no ok.

Z czystej ciekawości chciałem wiedzieć ale w takim razie coś będę kombinował dalej.

A za te hejty szczerze nie dziękuje :)

Temat do zamknięcia.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...