Kowalik Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 Zamierzam pod koniec października zrobić pierwsze wsadzenie kaczek brojerów Pekinów. Nie hodowałem nigdy kaczek tak więc chciałbym rozpocząć dyskusję na ten temat. Mam już trochę uzbieranej wiedzy praktycznej którą chętnie się podzielę. Do hodowli mam wydzierżawiony budynek z gotową infrastrukturą. wentylacja, linie paszowe i linie pojenia kropelkowego. Pisklęta aktualnie kosztują około 3,05 do 3,15zł za sztukę, skup 4.80-5,10zł / kilogram. Koszt paszy to. pasza dla kaczek jedynka granulat luzem - 1080zł/t, pasza dwójka 930zł/t. na kilogram masy trzeba zużyć około 2,3kg paszy. Obsada to 16szt piskląt na m2, stopniowo zmniejszana tak by w 6 tygodniu było to tylko 6 sztuk na metr. Acha moje pytania są następujące.Jakie leki i ile kosztują?Jak ze ścieleniem, ile trzeba ścielić i jak często - hodowla na słomie?Jaka temperatura przy wstawieniu piskląt. odchowie i jaka w kolejnych dniach?Jak z wilgotnością czy zwracacie na to uwagę? Quote
rolnik1500 Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 Najtrudniejszy jest odchów, tzn tutaj musisz ostro grzać. 32 stopnie przez pierwsze 3 dni potem codziennie stopień niżej . Dobrze aby hala była dzielona żeby na początek nie grzać całości do takiej wysokiej temperatury.Leki, tutaj nie kombinuj tylko weterynarz. U mnie mam weta lekarza z mieszalni pasz, kupuje pasze to dostajesz wsparcie.Kaczka wymaga dobrego ścielenia- tzn dużo się ścieli. A jeszcze ważniejsza jest dobra wentylacja. Quote
Kronel Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 Kaczka jest bardzo mokra, z pod kaczki się leje tak więc trzeba ścielić praktycznie codziennie. Dobrze, że na pierwszy raz robisz wstawienie na zimę myślę że będzie łatwiej utrzymać dobre warunki. Podczas upałów jest naprawdę trudno. Quote
waldek91 Posted February 21, 2016 Report Posted February 21, 2016 Witam. Obserwuję od jakiegoś czasu temat hodowli kaczek. Mam zamiar wziąć 1000 sztuk. Jakie jest ryzyko że można dołożyć do tego interesu? Jaką firmę byście polecili? Może spółka DROP S.A z Ostrzeszowa? Dzięki za info. Quote
Recommended Posts