nordyk2 Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Witam;Mam dylemat co wybrać Kubotę L5040 czy JD 4520. Chodzi mi o poradę co się będzie lepiej ogólnie sprawować. Mam 5 ha łąki + 7 polska uprawnego, prowadzę stadninę koni - hipoterapia itd.... Pasuje mi dobry mocny ciągniczek do pługa, koszenia trawy do przyczepy. Teren górkowaty, ziemia ciężka przeważnie glina. Moja kubota B1600 DT 20 Koni nie wyrabia - zatyram ją JD ma chyba więcej elektroniki ale jest cięższy i mocniejszy. Doradźcie proszę . Quote
Miki Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 No to nie polecam ani jednego. Nie lepiej kupić jakiś większy ciągnik ok. 80KM do ktorego podepniesz już normalne maszyny i wykonasz prace transportowe z przyzwoitą prędkością. Quote
YankeeS74 Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Jaki budżet na kupno ciągnika? Quote
nordyk2 Posted October 14, 2014 Author Report Posted October 14, 2014 Rozwijam i rozbudowywuje hipoterapię/ stadninę. Na ciągnik mogę przeznaczyć >120tys zł. Chcę nowawy ciągnik, zgrabny, ekonomiczny. Teraz mam Kubotę 20 konną ale ją zarżnę za niedługo z kosiarką, pługiem 2 skibowym. W zimie też sporo mam do odśnieżania. C330 to tuk nie traktor szkoda sobie głowę zawracać. Quote
íktorn Posted October 15, 2014 Report Posted October 15, 2014 Ja osobiście poleciłbym kubote choćby ze względu na zuzycie paliwaRóżnica jest spora w zużyciu na godzinę kubota spala do 40 proc mniej ropy.W jakości nie odczujemy różnicy może JD ma więcej bajerów ale to też zależy od modelu.Bo wypasione modele to wyższa cena. Quote
nordyk2 Posted October 16, 2014 Author Report Posted October 16, 2014 Kupię Kubotę l5040 bo jest to prosty ciągnik, byłem oglądałem 0 zbędnej elektroniki itd. Quote
Rolnik7343 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 A moze JD 6200 ?http://olx.pl/oferta/john-deere-6200-CID757-ID5VQRw.html#dd2bfab402 Quote
íktorn Posted October 17, 2014 Report Posted October 17, 2014 Jak zakupisz opuszczona wrażenie oraz spalanieNa pusto w lekiej pracy i ciężkiej robocieTeż przymiezam się do kuboty ciut większej 6060Ma około 67 km i mniala by robić za wysluzona 60Pozdrawiam Quote
nordyk2 Posted October 18, 2014 Author Report Posted October 18, 2014 iktorn napisz jeszcze raz, bo nie rozumiem co chciałeś wyrazić Powodzenia z filtrem dpf i egr-em za jakiś czas w silniku M6060. L5040 jest w sam raz jak dla mnie i na dodatek jest prosta w budowie i to chyba będzie ostatnia linia kubot bez dpf ów, egrów itd itp. W kubocie l5040 jaka firma polska robi kabiny z dużymi drzwiami i z tylnymi szybami zaokrąglonymi ? Quote
íktorn Posted October 18, 2014 Report Posted October 18, 2014 Wybacz pisze z smartfona i często mi oszukuje wyrazyPisałem o to jak zakupisz żżebyś podzielił się wrażeniami z zuzucia paliwaChcę też kupić kubote niestety musi to być ciągnik zastępujący 60 w przedziale mocy 60 do 70 kmTaki mi odpowiada do moich maszyn mam 3 większe ciągnikiFarmera 105 km JD 108 km i 167 km crystala.Zależy mi na prostejmaszynie oszczedniejszyednejAle żeby parę udogodnień posiadała bynajmniej dobry silnik i skrzynia pod obciążeniem.oraz klimatyzację towarunek konieczny.Zależy mi na dobrym i oszczędnym ciagniku niestety muj Sto konnyJDPali tyle co 167 konny ciagnik i za to JD nie wchodzi w rachubę bi jest mało ekonomicznyMam Ładowarkę z silnikiem kuboty i Naprawdę spalanie to od 3 do 4.0l /Hi to mi się podoba przy 45 km Quote
nordyk2 Posted October 19, 2014 Author Report Posted October 19, 2014 Ostatnio wiele słyszę narzekania na JD - to wibracje w skrzyni, cieknące oleje tu i ówdzie. Kubotę mam mieć do miesiąca, do miesiąca dlatego, że dytrybutor musi się zorientować w kabinach. Ja chcę z tą nową kabiną od firmy Bartesko z półokrągłymi tylnymi szybami - wygląda o niebo lepiej niż te kansiaste naglaki i tym podobne. W środku tez mi się spodobała - http://e-fortech.pl/pl/p/L5040-KAB-.-Ciagnik-KUBOTA-sredniej-mocy-51-KM-naped-4x4-/924 wygląda bardzo proporcjonalnie. Kubotę biorę na szerszych oponach radialnych prżód 280 a tył 340 bo mam dużo podmokłych terenów.Mi w zupełności wystarczy i 30 koni Moja 24 konna kubota minimalnie spala 0,8 l /mth a maksymalnie to jakieś 3l ale dostaje wtedy ostro po garczkach. Są to naprawde bardzo dobre silniki. Quote
rolnik515 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Nie polecam do takich prac ani jednego ani drugiego.Bardziej polecam większego John Deree. Quote
íktorn Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Mam JD 100R i nie jestem zadowolonySzukam ciągnika oszczedniejszegoOsobiście muj farmer ma 3 konie mniejJedynym mankamentem jest mało elastyczna skrzynia biegówW robocie nie ma różnicy poza komfortem i zużyciem 40 proc większej ilości paliwa przez JD Quote
Karols Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Czesc, moim zdaniem wszystkie ciagniki sa dobre tylko nikt nie potrafi sie przyznac ze 150 czy wiec tys wlozyl w bloto. Kazdy ciagnik pali paliwo. Jeden mniej drugi wiecej a robota jest inna kazdym z nich.Ile marek tyle zdan i gustow. Co bys nie kupil i tak bedziesz zadowolony bo bedzie leprzy niz wczesniejszy. Quote
íktorn Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Ty ci przyznam rację kupiłem 2 lata temu i spalanie i robota okAle żałowałem ZF mie kupiłem modelu 25 km mocniejszegoBo z plugiem piątka idzie super ale pakomatu nie założeBo bym go zamulił tak z reszty jestem zadiwolonyNiestety próbowałem mojego JD I Farmera w tym samym pługiPrzy 4 obrotowce *50 Farmer zjadł 9.5 na h a Jd 14 i przez lepszą skrzynie wykonał 5 proc więcej roboty więc kalkulacja ciulowa Quote
íktorn Posted October 22, 2014 Report Posted October 22, 2014 C1 z silnikiem Jumz 106 kmMam go z turem więc cięższy i ładnie ciągnieSzkoda ze nie ma rewersu. Już raz tarczę zmieniałemKiedyś myślałem że ruskie to szajs gdyby dali lepszą skrzynię byłoby ok minus 30 i bez problemu zapali JD wystarczy -15 u już mu nie chce chodzić Quote
Recommended Posts