Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam;

Mam dylemat co wybrać Kubotę L5040 czy JD 4520. Chodzi mi o poradę co się będzie lepiej ogólnie sprawować. Mam 5 ha łąki + 7 polska uprawnego, prowadzę stadninę koni - hipoterapia itd....

Pasuje mi dobry mocny ciągniczek do pługa, koszenia trawy do przyczepy. Teren górkowaty, ziemia ciężka przeważnie glina. Moja kubota B1600 DT 20 Koni nie wyrabia - zatyram ją :D

JD ma chyba więcej elektroniki ale jest cięższy i mocniejszy. Doradźcie proszę .

Posted
No to nie polecam ani jednego. Nie lepiej kupić jakiś większy ciągnik ok. 80KM do ktorego podepniesz już normalne maszyny i wykonasz prace transportowe z przyzwoitą prędkością.
Posted
Rozwijam i rozbudowywuje hipoterapię/ stadninę. Na ciągnik mogę przeznaczyć >120tys zł. Chcę nowawy ciągnik, zgrabny, ekonomiczny. Teraz mam Kubotę 20 konną ale ją zarżnę za niedługo z kosiarką, pługiem 2 skibowym. W zimie też sporo mam do odśnieżania. C330 to tuk nie traktor szkoda sobie głowę zawracać.
Posted

Ja osobiście poleciłbym kubote choćby ze względu na zuzycie paliwa

Różnica jest spora w zużyciu na godzinę kubota spala do 40 proc mniej ropy.

W jakości nie odczujemy różnicy może JD ma więcej bajerów ale to też zależy od modelu.

Bo wypasione modele to wyższa cena.

Posted

Jak zakupisz opuszczona wrażenie oraz spalanie

Na pusto w lekiej pracy i ciężkiej robocie

Też przymiezam się do kuboty ciut większej 6060

Ma około 67 km i mniala by robić za wysluzona 60

Pozdrawiam

Posted

iktorn napisz jeszcze raz, bo nie rozumiem co chciałeś wyrazić

Powodzenia z filtrem dpf i egr-em za jakiś czas w silniku M6060.

L5040 jest w sam raz jak dla mnie i na dodatek jest prosta w budowie i to chyba będzie ostatnia linia kubot bez dpf ów, egrów itd itp.

W kubocie l5040 jaka firma polska robi kabiny z dużymi drzwiami i z tylnymi szybami zaokrąglonymi ?

Posted

Wybacz pisze z smartfona i często mi oszukuje wyrazy

Pisałem o to jak zakupisz żżebyś podzielił się wrażeniami z zuzucia paliwa

Chcę też kupić kubote niestety musi to być ciągnik zastępujący 60 w przedziale mocy 60 do 70 km

Taki mi odpowiada do moich maszyn mam 3 większe ciągniki

Farmera 105 km JD 108 km i 167 km crystala.Zależy mi na prostejmaszynie oszczedniejszyednej

Ale żeby parę udogodnień posiadała bynajmniej dobry silnik i skrzynia pod obciążeniem.oraz klimatyzację towarunek konieczny.

Zależy mi na dobrym i oszczędnym ciagniku niestety muj Sto konnyJD

Pali tyle co 167 konny ciagnik i za to JD nie wchodzi w rachubę bi jest mało ekonomiczny

Mam Ładowarkę z silnikiem kuboty i

Naprawdę spalanie to od 3 do 4.0l /H

i to mi się podoba przy 45 km

Posted

Ostatnio wiele słyszę narzekania na JD - to wibracje w skrzyni, cieknące oleje tu i ówdzie.

Kubotę mam mieć do miesiąca, do miesiąca dlatego, że dytrybutor musi się zorientować w kabinach. Ja chcę z tą nową kabiną od firmy Bartesko z półokrągłymi tylnymi szybami - wygląda o niebo lepiej niż te kansiaste naglaki i tym podobne. W środku tez mi się spodobała - http://e-fortech.pl/pl/p/L5040-KAB-.-Ciagnik-KUBOTA-sredniej-mocy-51-KM-naped-4x4-/924 wygląda bardzo proporcjonalnie.

Kubotę biorę na szerszych oponach radialnych prżód 280 a tył 340 bo mam dużo podmokłych terenów.

Mi w zupełności wystarczy i 30 koni

Moja 24 konna kubota minimalnie spala 0,8 l /mth a maksymalnie to jakieś 3l ale dostaje wtedy ostro po garczkach. Są to naprawde bardzo dobre silniki.

Posted

Mam JD 100R i nie jestem zadowolony

Szukam ciągnika oszczedniejszego

Osobiście muj farmer ma 3 konie mniej

Jedynym mankamentem jest mało elastyczna skrzynia biegów

W robocie nie ma różnicy poza komfortem i zużyciem 40 proc większej ilości paliwa przez JD

Posted
Czesc, moim zdaniem wszystkie ciagniki sa dobre tylko nikt nie potrafi sie przyznac ze 150 czy wiec tys wlozyl w bloto. Kazdy ciagnik pali paliwo. Jeden mniej drugi wiecej a robota jest inna kazdym z nich.Ile marek tyle zdan i gustow. Co bys nie kupil i tak bedziesz zadowolony bo bedzie leprzy niz wczesniejszy.
Posted

Ty ci przyznam rację kupiłem 2 lata temu i spalanie i robota ok

Ale żałowałem ZF mie kupiłem modelu 25 km mocniejszego

Bo z plugiem piątka idzie super ale pakomatu nie założe

Bo bym go zamulił tak z reszty jestem zadiwolony

Niestety próbowałem mojego JD I Farmera w tym samym pługi

Przy 4 obrotowce *50 Farmer zjadł 9.5 na h a Jd 14 i przez lepszą skrzynie wykonał 5 proc więcej roboty więc kalkulacja ciulowa

Posted

C1 z silnikiem Jumz 106 km

Mam go z turem więc cięższy i ładnie ciągnie

Szkoda ze nie ma rewersu. Już raz tarczę zmieniałem

Kiedyś myślałem że ruskie to szajs gdyby dali lepszą skrzynię byłoby ok minus 30 i bez problemu zapali JD wystarczy -15 u już mu nie chce chodzić