Robert ;-) Posted December 12, 2014 Report Posted December 12, 2014 Ja jak miałem więcej owsa a cena była też podobna do tej obecnej to puściłem go kominem, choć miałem ciepło i nie zmarnowałem ziarna za psie pieniądze. Quote
jasiek80 Posted February 11, 2015 Report Posted February 11, 2015 Ja mam gaz + drewno-węgiel. Dwa piece. To chyba w miarę dobre rozwiązanie, bo udaje mi się na opał wiele nie wydawać. Quote
kunek Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Ja używam węgla i miału, zima w tym roku nie była zbyt ostra i zostało mi sporo opału na drugi rok Quote
pawel7991 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Ja węgiel kamienny + drewno olchowe, topolowe i wierzbowe z własnego lasu, zastanawiam się nad spaleniem łusek po owsie ale będą się chyba przesypywać do popielnika. Znam takiego co całą zimę palił podkładami to później komin prętem przebijał Quote
julia92 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Witam, ja mam tradycyjny piec centralnego ogrzewania, zimą aby zaoszczędzić stosujemy ekogroszek, jesienią, jak i wiosną, palimy deskami z palet, które załatwiamy z przedsiębiorstw. Pozdrawiam/ Quote
spawer94 Posted March 8, 2016 Author Report Posted March 8, 2016 o widze że mój temat odżył po ponad roku. Ja ogrzewam drewnem i trotem, w tym roku kupiłem troche peletu sprawdzić jak się pali. Quote
Robert ;-) Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Ja juz pisałem ale id tego roku poza węglem palonym w czacie mrozów , to drzewo(suszki różnego rodzaju drzew)to jeszcze mam rebak do gałęzi więc i zasadze trochę wierzby energetycznej. Quote
henryk Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 ja tylko gazem ziemnym,czysto i bez roboty-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 a ja pierwszy rok bryłki węgla nie spaliłem 100% drewno, zamontowałem nowy piec i dużo większy by spalać mniej energetyczne paliwo niż węgiel. Metrówke tne na 3 części i 22x35 cm mam górne dźwiczki, także duże kloce wchodzą, taczke drzewa na raz ładuje i zgłowy Na dodatek w gminie kraków a w takiej mieszkam , rada miasta uchwaliła zakaz palenia węglem i drzewem po 2018 , i nie brzmi to ciekawie , mają wsi dopłacać do ogrzewania tylko ja tego nie widze.Kogo na wsi będzie stać grzać prądem ? gdzie gazu niema. Quote
rafaello3 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Tylko drewnem ,a sąsiedzi oponami i innymi plastikami . henryk 1 Quote
crazy333 Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 Ja miałem kiedyś ogrzewanie gazowe, ale czuć to po kieszeni przyznam szczerze. Kupiłem piec na węgiel, w sumie palę węglem, miałem i papierami, kartony itp... do tego kupuje co roku trochę drewna, niestety nie mogę sobie pozwolić na drzewo z lasu bo prywatnie nie posiadam. Ostatnio myślałem o wymianie na piec na eko-groszek, ma ktoś może doświadczenie z takim piecem? Podobno mało roboty przy nim jest, tzn. wystarczy zasypać i np. na tydzień spokój, podajnik sam pobiera eko-gorszek po ustawieniu temperatury na piecu, to zależy też oczywiście od temperatury na zewnątrz. Czy polecacie ten piec? Cena też nie jest taka zła , za ok. 6 tys da się kupić już dobry piec. Quote
spawer94 Posted March 22, 2016 Author Report Posted March 22, 2016 no tak tylko jak ci prąd wyłączą to podajnik dmuchawa nie będą działać i to jest minus tych nowoczesnych piecy Quote
henryk Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 po gazowym (ja od 20 lat oczywiście gaz ziemny), na eko groszek jest to najlepszy piec,ma go mój syn od 10 lat tylko dlatego że nie ma gazu ziemnego i jest b.zadowolony,oczywiście ktoś napisał że jak braknie prądu itd. po pierwsze dzisiejsze co żadne bez prądu nie działa chyba że z epoki Gierka,po drugie nie wiem jak gdzie ale u nas prądu nie ma może 2 x w roku po 1 godzinie-pozdrawiam Quote
martin868 Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 Drewnem. Jak ma się własny fragment lasu, to trzeba korzystać. Quote
Vademecum Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 ale ta robota przy drzewie to też nie zabawa... Quote
Tofik Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 Ja też pale tylko drzewem a moim ulubionym zajęciem jest cięcie rąbanie łupanie drewna zwłaszcza w zimie jak jest co nie co śniegu i niewielki przymrozek Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted March 23, 2016 Report Posted March 23, 2016 U mnie drzewo i jak mróz to węgiel. Quote
crazy333 Posted March 23, 2016 Report Posted March 23, 2016 adam1208 to chyba u Ciebie w domu ciepło to nie ma skoro samym drewnem Dzięki henryk za poradę No dokładnie jak wyłączą prąd to i inne rzeczy przestawają działać, np. taka lodówka, czy zamrażarka. U mnie odłączają prąd ale to jest może 5-10 min ze dwa razy w roku i to jeszcze, kiedy mają jakieś prace naprawcze. Także taki problem to nie problem A pozatym w razie czego mogę załączyć piec gazowy jest to jakieś ewentualne rozwiązanie prawda? Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Co do sezonu grzewczego to u nas w większości palone jest drewnem,plus podczas mrozów czy zimy węgiel,czasem na przemian z miałem czy brykietem aby utrzymać temperaturę. Podstawą jest jednak dobrze i poprawnie wykonana izolacja zewnętrzna jak i wewnętrzna budynku,wtedy opału idzie zdecydowanie mniej. Quote
Balanta Posted October 25, 2016 Report Posted October 25, 2016 Ja używam obecnie węgiel orzech i wydaje mi się, że to jedno z lepszych rozwiązań. Z całą pewnością jest to najbardziej kaloryczny opał z jakim miałem przyjemność. Dobrze się sprawdza w dużych domach lub właśnie na gospdoarstwach rolnych. Dobre ceny są u mysłowickiego dostawcy Smarttrans. Ogrzewanie samym drewnem ma sens tylko jeżeli jest chłodniejszy wieczór a nie jesienny czy zimowy mróz Quote
ryszard_1966 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Ja na rozpałke używam takich małych ścinek drewna z gałęzi. A mam je, bo zakupiłem sobie ostatnio rębak: http://rebakidogalezi.pl/ Quote
crazy333 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 W ostatnie zimowe mrozy palilismy wylacznie drewnem i nikomu zimno nie bylo Co jedynie klopot bo co godzine trzeba dokladac... Quote
Vademecum Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Od roku mam taki piec, że 3 x na dobe ładuje do pełna drewnem i ciepło. Drewno z własnego wyrębu. Natomiast widze szanse w spalaniu oleju opałowego. Doświadczenie mam z suszenia kuku. Mieszkam w gminie kraków, a to miasto zablokuje spalanie węgla, drewna, za kilka lat. Gazu tu niema. Miasto kraków zalewane jest spalinami z zachodniej strony, więc zakaz jest pewny. Quote
Dragon 1991 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 U nas w domu drzewo - brzózka, bo długo się pali i inne. Jednak wybór takiego opału spowodowany jest tym, że ojciec ma dużo lasów. Quote
danielo22 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Mam w swoim domku piec z podajnikiem na ekogroszek.Naprawdę polecam ze względu na wygodę i wydajność.Raz, że zaglądamy do pieca bardzo rzadko, dwa, że sterownikiem dostosowujemy parametry spalania do własnych potrzeb jak i wydajności.Jestem ogólnie zadowolony.Dodam, że piecem tym palę już dwa sezony. Quote
Recommended Posts