Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

ja mam piec Defro na miał i do tego kupuję drewno "po suszarni" bo niedaleko mnie jest producent domów z bali i mam tam możliwość kupna suchego...

zasypuję piec miałem, podpalam suchym drzewem od góry i około doby trzyma...

• 6 months later...
  • 4 weeks later...
Posted

Fakt nie sprecyzowałem pytania

SAS 1.1 węgiel miał drzewo (tz. kopciuch z nadmuchem) spalanie chyba górne ale szczerze mówiąc to nie pamiętam czy górnego czy dolnego bo temat sie dość rozwinąl tak ze jakoś w głowie nie zakodowałem dość istotnego szczegółu :(

Posted

ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem

Posted

Ja mam piec na ekogroszek. W zeszłym sezonie grzewczym kilka razy nam zgasł przez awarie prądu i jedyny minus jego, że długo się rozpala. Wiem że jego żywot za 2-3 lata dobiegnie końca i tak myślałem ostatnio o piecu na pellet. Ktoś z Was ma, może się wypowiedzieć? Bo zdania są podzielone. 

Posted

ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem

Więc uważasz że zwykły kopciuch bez nadmuchu i bieganie co jakieś 3godz podlożyć to lepsze rozwiązanie?

Posted

Zwykły piec z miarkownikiem ciągu wystarcza , mój hula od 1981r  14kw dorobione tylko powietrze wtórne, ogrzewa budynek 9x11  parter i piętro i jak na razie ma się dobrzeI, spalanie to 2t węgla orzech I i II plus parę metrów sezonowanej topoli bo tylko taką posiadam , a zasugerowałem tylko że dmuchawa to marniciel ciepła.

Posted

franek421 nie polecasz w takim razie pieca na ekogroszek?

My w tym roku zakupujemy własnie na ekogroszek, pytaliśmy wszystkich znajomych o opinie i nie było żadnych negatywnych opinii na temat tego pieca.
Będzie wykonany typowo od zamówienie, nie jakiś marketowy, wraz z rusztem stałym, mamyy zamiar palić cienkim drewnem (na rozpalenie).
Posted

Nie jestem frontowcem więc nie wiele pomogę, ale to ma być strona dla klientów a nie dla jej właścicieli. Spróbuj pomyśleć jak klient szukający usługi oraz zdecyduj co ma go na tej stronie zatrzymać i skłonić do złożenia zamówienia. Pozdrawiam!

Posted

franek421 nie polecasz w takim razie pieca na ekogroszek?

My w tym roku zakupujemy własnie na ekogroszek, pytaliśmy wszystkich znajomych o opinie i nie było żadnych negatywnych opinii na temat tego pieca.
Będzie wykonany typowo od zamówienie, nie jakiś marketowy, wraz z rusztem stałym, mamyy zamiar palić cienkim drewnem (na rozpalenie).

Sadzia nie to, że nie polecam bo to że nam gasł jak się prąd wyłączył to nie jego wina. A będę się decydował chyba na pellet bo bardziej ekologiczny jest i może uda się skorzystać z jakiegoś programu ochrony środowiska i wezmę go na fajnych warunkach. Teraz akurat była akcja Piecyk. Umarzali chyba z 30%. 

Posted

moj sasiad ma piec na slome i sobie bardzo chwali tylko smierdzi dym strasznie.co myslicie o tym??? podobno piec kilkanascie tyś... a u mnie paliwa wbrud :) to by sie zwrocilo po paru latach nie wiem jak wytrzymaloscia pieca.on ma dwa domy zlaczone ze soba ok 200 m mowi ze 3 snopki dziennie

• 2 weeks later...
Posted

A garaż? W jaki sposób ogrzewacie swoje garaże? W sensie tam gdzie trzymacie samochody lub inne tego typu sprzęty? U mnie jest ten problem, że garaż jest wolnostojący, więc za bardzo nie ma jak podłączyć pod ogrzewanie z domu (kocioł na paliwo stałe).

Posted

NIestety ale akcja piecyk juz dobiegła końca :( Ja swojego garażu też nie ogrzewam, w przypadku jakiś niższych temperatur mam nagrzewnice olejową i jak trzeba coś w garażu porobić to ją właśnie załączam. Ale dzieje się tak raz od wielkiego święta ;)