Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przyjmij moc pomiędzy 60 W/m2 dla bardzo dobrze ocieplonego domu do 200 W/m2 dla słabo ocieplonego. Możesz szczegółowo rozliczyć dla każdego pomieszczenia uwzględniając współczynniki przenikania ciepła ścian, drzwi, okien, sufitów itd. Zwróć uwagę, że moc grzejnika jest podawana przy najlepszym zasilaniu. Przy standardowym zasilaniu z reguły moc grzejnika jest niższa o 5-15%, a przy zasilaniu dolnym 10-20%. Warto zwrócić na to uwagę bo później na piętrze jest zimno bo tam zazwyczaj jest zasilanie dolne. Pozdrawiam!

Posted

Aktualnie domy energooszczędne, zużywają tak mało energii, że rachunki są naprawdę bardzo niskie.

Osobiście uważam, że kominek warto zrobić. Pytanie tylko czy to ma być otwarta czy zamknięta komora spalania. No i kwestią otwartą jest obudowa, bo w istniejącym obiekcie, montaż kominka wymaga dużych inwestycji. Ale dobry kominek jest w stanie dosyć dobrze ogrzać pomieszczenia.

Posted

Nigdy nie dobieraj grzejników do mocy pieca! Możesz skorygować moc grzejników jak pisałem, ale grzejniki są do ogrzewania pomieszczenia wg potrzeb, a nie dla pieca. Piec jest dla grzejników a nie odwrotnie. Projektowanie domu rozpoczyna się od zaprojektowania rodzaju i rozstawienia mebli, a dopiero po tym projektuje się ściany i pod nie fundamenty, a nie fundamentów. Pozdrawiam!

Posted

Rzeczywiście jest tak, że grzejniki dobiera się w taki sposób, aby efektywnie dogrzały pomieszczenia, a nie takie aby piec wygodnie mógł je obsłużyć.

Poza tym z tego co widzę, to obecnie coraz popularniejszą opcją jest rekuperacja, która też bardzo fajnie sprawdza się w ogrzewaniu i schładzaniu pomieszczeń np nocą.

Kominek - fajna sprawa, a i jego montaż wbrew pozorom nie jest problematyczny. Zależy jeszcze jaki dokładnie się wybierze, ale do tych do obudowy, stosuje się płyty k-g.

post-4784-0-99580200-1533272906_thumb.jpg

Źródło: https://www.siniat.pl/pl-pl/centrum-wiedzy/buduj-z-nami/obudowa-kominka-z-plyt-g-k-w-10-krokach

Przykład tego, ze może być wykończony przy pomocy suchej technologii.

• 4 months later...
Posted
W domu oczywiście podłogówka, sprawdza się chyba najlepiej. A troszkę odbiegając od domu to mam zamiar do garażu wstawić jakiś piec akumulacyjny. Podpowie ktoś jaki nada się do pracy zimą w garażu, aby ogrzać trochę pomieszczenie. Garaż ma jakieś 30-35m2.
Posted

dobierz moc do powierzchni, w każdym sklepie z takimi piecami ci dobiorą, za darmo...

dzieki wielkie a są jakies parametry na które trzeba zwrocic uwage nie znam sie na takich piecach a nie chce kupic badziewia

Posted

w dzisiejszych czasach nie licz na jakość bo jej niema, poszukaj polskich produktów.

Ogrzewanie energią elektryczną jest najdroższe i choć urządzenia grzewcze są najtańsze to tak jest.

Najjpierw musisz ocenić ile tego ciepła potrzebujesz, ile zdołasz go zatrzymać.

Dalej , czy wytrzyma instalacja elektryczna.

Ja ci żadnych wzorów do obliczeń nie przedstawie z drugiej strony sam nie podasz potrzebnych, precyzyjnych danych. Jak napisałem, idż poradż sie tych którzy handlują tym, wcale nie musisz kupować i odradzam porad i zakupu przez internet bo otrzymasz to co chcesz a w praktyce tak nie będzie.

Ty chcesz kupić to co potrzebujesz a sprzedawca chce sprzedać to co ma.

Możesz przemyśleć ogrzewanie na LPG .

Parametry będziesz miał co najwyżej Moc w Kw i zdolność akumulacji a to nie pomoże ci w wyborze bez znajomości danych które masz albo nie masz.

Posted

A garaż jakiś stary czy nowy budynek? Drzwi szczelne? elektryczne na pewno Cię drogo wyjdzie, nagrzewnica olejowa - nawdychasz się spalin, nie polecam. Ja u siebie planuję wstawić taki "koziołek" piecyk, parę drewienek i już ciepło, komin w garażu mam także się tylko pod niego podłącze i mam ciepło :) 

Posted

olejowa jest bardzodobra tylko musi być sprawna. Jednak sama nagrzewnica jest droga a oleju opałowego nie kuoisz chyba że od kogoś.

LPG ze spalaniem bezpłomieniowym, zdaje sie katalitycznym jest dobrym i niedrogim rozwiązaniem

Posted

czesiek888, zgadza się "koza" się sprawdza, ale w sytuacji gdy posiadasz komin lub możliwość wystawienia rur kominowych np. przez ścianę (sam tak mam), a co do nagrzewnicy olejowej... można olej napędowy ale ekonomia pójdzie w las.

Posted

Nigdy wcześńiej nie spotkałem się z tą rakietą :D Ja mam jeszcze obok w pomieszczeniu kuchnię polską, mam zamiar ją wiosną odświeżyć i odpalić, zimą mogłbym z niej ogrzewać warsztat, i przy okazji gotować ziemniaki dla zwierzaków..

• 4 months later...