Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#21 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 14:57

kolego Stiven1983 też kiedyś wychodziłem z założenia że zboże to dar Boga i ziemi w podzięce za naszą ciężką pracę. Oprócz tego zastanawiałem się co by dziadkowie powiedzieli jak by w kotłowni zobaczyli zboże... póki co jeszcze nie palę ale głęboko się zastanawiam czy nie używać do tego celu owsa. Ceny zboża takie że pożal się, a węgiel drogi... jak nie będę miał innego wyjścia to nie będę patrzył co wrzucam do pieca żeby dzieci nie marzły...
  • 0

#22 JoTeS

JoTeS

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 239 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 15:04

Już chyba nawet sama nazwa zboże ma takie a nie inne konotacje, nie wyobraźam sobie by palić ziarnem.

• 0

#23 Stiven1983

Stiven1983

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 499 postów

Napisano 08 grudzień 2014 - 16:17

Ekonomia ludzi to tego skłania. Tylko jestem ciekaw czy ktoś usiadł i przeliczył jak to wychodzi w przeliczeniu na kaloryczność cenę ilość potrzebnych kilogramów.

Ja u siebie w gospodarstwie nie sieję owsa pszenicy tyle co dla kur a żyta tyle co pszenicy, ogółem 1ha nie starczy nawet na pół zimy.

Moje podejście jest takie że lepiej zasadzić hektar malin niż siać zborze na opał z malin starczy na opał i jeszcze zostanie.
  • 0

#24 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 18:22

dziś przeglądałem faktury za gaz i trochę przesadziłem z tymi kosztami za cały rok 2011-zapłaciłem 4550zł,natomiast za 2010 4810,za 2014 jeszcze nie liczyłem, tak więc biorąc pod uwagę że nic nie robię to nie jest źle-pozdrawiam
  • 0

#25 kepalw

kepalw

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 03:34

Widze ze zebralo sie grono, ktore potepia palenie ziarnem. Pewnie, bo to i racja, ze nie powinno sie tak czynic. Tylko nie mam pojecia jak tu drodzy forumowicze licza, bo ja w tym roku za ten pelnowartosciowy owies, ktory poszedl na platki dostalem 400 zl/t, a tona ekogroszku kosztuje 850 zl i trzeba tego okolo 70% co owsa, wiec ekonomicznie wcale sie nie kalkuluje, pewnie ze wolalbym zeby ktos ode mnie odkupil owies za takie same pieniadze co ja moglbym kupic ekogroszek. Poza tym ja osobiscie nie mam skrupolow przy takich cenach.
  • 1

#26 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 06:23

Ja jak miałem więcej owsa a cena była też podobna do tej obecnej to puściłem go kominem, choć miałem ciepło i nie zmarnowałem ziarna za psie pieniądze.
  • 0

#27 jasiek80

jasiek80

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 17 postów

Napisano 11 luty 2015 - 17:47

Ja mam gaz + drewno-węgiel. Dwa piece. To chyba w miarę dobre rozwiązanie, bo udaje mi się na opał wiele nie wydawać.

• 0

#28 kunek

kunek

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 09:31

Ja używam węgla i miału, zima w tym roku nie była zbyt ostra i zostało mi sporo opału na drugi rok :)

• 0

#29 pawel7991

pawel7991

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 282 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 09:58

Ja węgiel kamienny + drewno olchowe, topolowe i wierzbowe z własnego lasu, zastanawiam się nad spaleniem łusek po owsie ale będą się chyba przesypywać do popielnika. Znam takiego co całą zimę palił podkładami to później komin prętem przebijał  :)

• 0

#30 julia92

julia92

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 10:37

Witam, ja mam tradycyjny piec centralnego ogrzewania, zimą aby zaoszczędzić stosujemy ekogroszek, jesienią, jak i wiosną, palimy deskami z palet, które załatwiamy z przedsiębiorstw. Pozdrawiam/

• 0

#31 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 10:42

o widze że mój temat odżył po ponad roku. Ja ogrzewam drewnem i trotem, w tym roku kupiłem troche peletu sprawdzić jak się pali.

• 0

#32 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 11:31

Ja juz pisałem ale id tego roku poza węglem palonym w czacie mrozów , to drzewo(suszki różnego rodzaju drzew)to jeszcze mam rebak do gałęzi więc i zasadze trochę wierzby energetycznej.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#33 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 20:48

ja tylko gazem ziemnym,czysto i bez roboty-pozdrawiam

• 0

#34 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 21:07

a ja pierwszy rok bryłki węgla nie spaliłem :) 100% drewno, zamontowałem nowy piec i dużo większy by spalać mniej energetyczne paliwo niż węgiel. Metrówke tne na 3 części i 22x35 cm mam górne dźwiczki, także duże kloce wchodzą, taczke drzewa na raz ładuje i zgłowy :)

Na dodatek w gminie kraków a w takiej mieszkam , rada miasta uchwaliła zakaz palenia węglem i drzewem po 2018 , i nie brzmi to ciekawie , mają wsi dopłacać do ogrzewania tylko ja tego nie widze.
Kogo na wsi będzie stać grzać prądem ? gdzie gazu niema.
  • 0

#35 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 08 marzec 2016 - 22:18

Tylko drewnem ,a sąsiedzi oponami i innymi plastikami .

• -1

#36 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 12:31

Ja miałem kiedyś ogrzewanie gazowe, ale czuć to po kieszeni przyznam szczerze. Kupiłem piec na węgiel, w sumie palę węglem, miałem i papierami, kartony itp... do tego kupuje co roku trochę drewna, niestety nie mogę sobie pozwolić na drzewo z lasu bo prywatnie nie posiadam. Ostatnio myślałem o wymianie na piec na eko-groszek, ma ktoś może doświadczenie z takim piecem? Podobno mało roboty przy nim jest, tzn. wystarczy zasypać i np. na tydzień spokój, podajnik sam pobiera eko-gorszek po ustawieniu temperatury na piecu, to zależy też oczywiście od temperatury na zewnątrz. Czy polecacie ten piec? Cena też nie jest taka zła , za ok. 6 tys da się kupić już dobry piec.

• 0

#37 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 13:01

no tak tylko jak ci prąd wyłączą to podajnik dmuchawa nie będą działać i to jest minus tych nowoczesnych piecy

• 0

#38 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 18:34

po gazowym (ja od 20 lat oczywiście gaz ziemny), na eko groszek jest to najlepszy piec,ma go mój syn od 10 lat tylko dlatego że nie ma gazu ziemnego i jest b.zadowolony,oczywiście ktoś napisał że jak braknie prądu itd. po pierwsze dzisiejsze co żadne bez prądu nie działa chyba że z epoki Gierka,po drugie nie wiem jak gdzie ale u nas prądu nie ma może 2 x w roku po 1 godzinie-pozdrawiam

• 0

#39 martin868

martin868

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 19:12

Drewnem. Jak ma się własny fragment lasu, to trzeba korzystać. ;)

• 0

#40 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 21:20

ale ta robota przy drzewie to też nie zabawa...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych