Ja też pale tylko drzewem a moim ulubionym zajęciem jest cięcie rąbanie łupanie drewna zwłaszcza w zimie jak jest co nie co śniegu i niewielki przymrozek
Pozdrawiam
Napisano 22 marzec 2016 - 21:27
Ja też pale tylko drzewem a moim ulubionym zajęciem jest cięcie rąbanie łupanie drewna zwłaszcza w zimie jak jest co nie co śniegu i niewielki przymrozek
Pozdrawiam
Napisano 23 marzec 2016 - 14:42
U mnie drzewo i jak mróz to węgiel.
Napisano 23 marzec 2016 - 15:20
adam1208 to chyba u Ciebie w domu ciepło to nie ma skoro samym drewnem Dzięki henryk za poradę No dokładnie jak wyłączą prąd to i inne rzeczy przestawają działać, np. taka lodówka, czy zamrażarka. U mnie odłączają prąd ale to jest może 5-10 min ze dwa razy w roku i to jeszcze, kiedy mają jakieś prace naprawcze. Także taki problem to nie problem A pozatym w razie czego mogę załączyć piec gazowy jest to jakieś ewentualne rozwiązanie prawda?
Napisano 25 kwiecień 2016 - 10:54
Co do sezonu grzewczego to u nas w większości palone jest drewnem,plus podczas mrozów czy zimy węgiel,czasem na przemian z miałem czy brykietem aby utrzymać temperaturę. Podstawą jest jednak dobrze i poprawnie wykonana izolacja zewnętrzna jak i wewnętrzna budynku,wtedy opału idzie zdecydowanie mniej.
Napisano 25 październik 2016 - 10:11
Ja używam obecnie węgiel orzech i wydaje mi się, że to jedno z lepszych rozwiązań. Z całą pewnością jest to najbardziej kaloryczny opał z jakim miałem przyjemność. Dobrze się sprawdza w dużych domach lub właśnie na gospdoarstwach rolnych. Dobre ceny są u mysłowickiego dostawcy Smarttrans. Ogrzewanie samym drewnem ma sens tylko jeżeli jest chłodniejszy wieczór a nie jesienny czy zimowy mróz
Napisano 16 styczeń 2017 - 08:18
Ja na rozpałke używam takich małych ścinek drewna z gałęzi. A mam je, bo zakupiłem sobie ostatnio rębak: http://rebakidogalezi.pl/
Napisano 16 styczeń 2017 - 10:24
W ostatnie zimowe mrozy palilismy wylacznie drewnem i nikomu zimno nie bylo Co jedynie klopot bo co godzine trzeba dokladac...
Napisano 16 styczeń 2017 - 11:26
Napisano 16 styczeń 2017 - 14:05
U nas w domu drzewo - brzózka, bo długo się pali i inne. Jednak wybór takiego opału spowodowany jest tym, że ojciec ma dużo lasów.
Napisano 16 styczeń 2017 - 19:21
Napisano 17 styczeń 2017 - 20:31
Napisano 01 luty 2017 - 19:34
ja mam piec Defro na miał i do tego kupuję drewno "po suszarni" bo niedaleko mnie jest producent domów z bali i mam tam możliwość kupna suchego...
zasypuję piec miałem, podpalam suchym drzewem od góry i około doby trzyma...
...albo mądrze, albo wcale...
Napisano 01 luty 2017 - 20:30
Pellety + odpady zbożowe lub same odpady zbożowe jeżeli z owsa. Piec zwykły + palnik Agrotech. Elektronika wymieniona na własny pomysł i wyrób. Pozdrawiam Forumowiczów!
Napisano 24 sierpień 2017 - 10:21
U nas rożnie, ale mając układ CO i dobry kocioł , jesienią palimy głównie drzewem ( brzoza i sosna), natomiast zimą miał plus na to zarzucam drewno i ładnie trzyma temperaturę.
Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:07
Ma ktoś piec "SAS" bo ostatnio pytalem w sklepie i gość taki mi polecił dlatego chętnie posłucham co właściciel takiego pieca ma do powiedzenia
Pozdrawiam
Napisano 20 wrzesień 2017 - 18:36
konkretnie o o jaki piec pytasz na eco , górnego czy dolnego spalania
Napisano 20 wrzesień 2017 - 20:11
Fakt nie sprecyzowałem pytania
SAS 1.1 węgiel miał drzewo (tz. kopciuch z nadmuchem) spalanie chyba górne ale szczerze mówiąc to nie pamiętam czy górnego czy dolnego bo temat sie dość rozwinąl tak ze jakoś w głowie nie zakodowałem dość istotnego szczegółu
Napisano 21 wrzesień 2017 - 07:01
ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem
Napisano 21 wrzesień 2017 - 10:21
Ja mam piec na ekogroszek. W zeszłym sezonie grzewczym kilka razy nam zgasł przez awarie prądu i jedyny minus jego, że długo się rozpala. Wiem że jego żywot za 2-3 lata dobiegnie końca i tak myślałem ostatnio o piecu na pellet. Ktoś z Was ma, może się wypowiedzieć? Bo zdania są podzielone.
Napisano 21 wrzesień 2017 - 10:41
ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem
Więc uważasz że zwykły kopciuch bez nadmuchu i bieganie co jakieś 3godz podlożyć to lepsze rozwiązanie?
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych