Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#41 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 21:27

Ja też pale tylko drzewem :) a moim ulubionym zajęciem jest cięcie rąbanie łupanie drewna :) zwłaszcza w zimie jak jest co nie co śniegu i niewielki przymrozek :)

Pozdrawiam

• 0

#42 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 23 marzec 2016 - 14:42

U mnie drzewo i jak mróz to węgiel.

• 0

#43 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 23 marzec 2016 - 15:20

adam1208 to chyba u Ciebie w domu ciepło to nie ma skoro samym drewnem :P Dzięki henryk za poradę :) No dokładnie jak wyłączą prąd to i inne rzeczy przestawają działać, np. taka lodówka, czy zamrażarka. U mnie odłączają prąd ale to jest może 5-10 min ze dwa razy w roku i to jeszcze, kiedy mają jakieś prace naprawcze. Także taki problem to nie problem :) A pozatym w razie czego mogę załączyć piec gazowy jest to jakieś ewentualne rozwiązanie prawda?

• 0

#44 ZaopatrzenieRolnictwa

ZaopatrzenieRolnictwa

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 151 postów

Napisano 25 kwiecień 2016 - 10:54

Co do sezonu grzewczego to u nas w większości palone jest drewnem,plus podczas mrozów czy zimy węgiel,czasem na przemian z miałem czy brykietem aby utrzymać temperaturę. Podstawą jest jednak dobrze i poprawnie wykonana izolacja zewnętrzna jak i wewnętrzna budynku,wtedy opału idzie zdecydowanie mniej.

• 0

#45 Balanta

Balanta

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 25 październik 2016 - 10:11

Ja używam obecnie węgiel orzech i wydaje mi się, że to jedno z lepszych rozwiązań. Z całą pewnością jest to najbardziej kaloryczny opał z jakim miałem przyjemność. Dobrze się sprawdza w dużych domach lub właśnie na gospdoarstwach rolnych. Dobre ceny są u mysłowickiego dostawcy Smarttrans. Ogrzewanie samym drewnem ma sens tylko jeżeli jest chłodniejszy wieczór a nie jesienny czy zimowy mróz :)

• 0

#46 ryszard_1966

ryszard_1966

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 08:18

Ja na rozpałke używam takich małych ścinek drewna z gałęzi. A mam je, bo zakupiłem sobie ostatnio rębak: http://rebakidogalezi.pl/

• 0

#47 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 10:24

W ostatnie zimowe mrozy palilismy wylacznie drewnem i nikomu zimno nie bylo :) Co jedynie klopot bo co godzine trzeba dokladac...

• 0

#48 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 11:26

Od roku mam taki piec, że 3 x na dobe ładuje do pełna drewnem i ciepło. Drewno z własnego wyrębu. Natomiast widze szanse w spalaniu oleju opałowego. Doświadczenie mam z suszenia kuku. Mieszkam w gminie kraków, a to miasto zablokuje spalanie węgla, drewna, za kilka lat. Gazu tu niema. Miasto kraków zalewane jest spalinami z zachodniej strony, więc zakaz jest pewny.
  • 0

#49 Dragon 1991

Dragon 1991

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 14:05

U nas w domu drzewo - brzózka, bo długo się pali i inne. Jednak wybór takiego opału spowodowany jest tym, że ojciec ma dużo lasów.

• 0

#50 danielo22

danielo22

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów

Napisano 16 styczeń 2017 - 19:21

Mam w swoim domku piec z podajnikiem na ekogroszek.
Naprawdę polecam ze względu na wygodę i wydajność.
Raz, że zaglądamy do pieca bardzo rzadko, dwa, że sterownikiem dostosowujemy parametry spalania do własnych potrzeb jak i wydajności.
Jestem ogólnie zadowolony.
Dodam, że piecem tym palę już dwa sezony.
  • 0

#51 maryjanekmaryjanek

maryjanekmaryjanek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów

Napisano 17 styczeń 2017 - 20:31

A czy ktoś z forumowiczów próbował używać miał do palenia w piecu z podajnikiem na ekogroszek?
Jak z wydajnością i spalaniem?
Miał jest tańszy, ale ile więcej się go wypali?
  • 0

#52 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 01 luty 2017 - 19:34

ja mam piec Defro na miał i do tego kupuję drewno "po suszarni" bo niedaleko mnie jest producent domów z bali i mam tam możliwość kupna suchego...

zasypuję piec miałem, podpalam suchym drzewem od góry i około doby trzyma...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#53 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 01 luty 2017 - 20:30

Pellety + odpady zbożowe lub same odpady zbożowe jeżeli z owsa. Piec zwykły + palnik Agrotech. Elektronika wymieniona na własny pomysł i wyrób. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#54 ZaopatrzenieRolnictwa

ZaopatrzenieRolnictwa

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 151 postów

Napisano 24 sierpień 2017 - 10:21

U nas rożnie, ale mając układ CO i dobry kocioł , jesienią palimy głównie drzewem ( brzoza i sosna), natomiast zimą miał plus na to zarzucam drewno  i ładnie trzyma temperaturę.

• 0

#55 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:07

Ma ktoś piec "SAS" bo ostatnio pytalem w sklepie i gość taki mi polecił dlatego chętnie posłucham co właściciel takiego pieca ma do powiedzenia :)

Pozdrawiam  

• 0

#56 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 20 wrzesień 2017 - 18:36

konkretnie o o jaki piec pytasz na eco , górnego czy dolnego spalania

• 0

#57 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 20 wrzesień 2017 - 20:11

Fakt nie sprecyzowałem pytania

SAS 1.1 węgiel miał drzewo (tz. kopciuch z nadmuchem) spalanie chyba górne ale szczerze mówiąc to nie pamiętam czy górnego czy dolnego bo temat sie dość rozwinąl tak ze jakoś w głowie nie zakodowałem dość istotnego szczegółu :(

• 0

#58 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 21 wrzesień 2017 - 07:01

ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem

• 1

#59 franek421

franek421

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 21 wrzesień 2017 - 10:21

Ja mam piec na ekogroszek. W zeszłym sezonie grzewczym kilka razy nam zgasł przez awarie prądu i jedyny minus jego, że długo się rozpala. Wiem że jego żywot za 2-3 lata dobiegnie końca i tak myślałem ostatnio o piecu na pellet. Ktoś z Was ma, może się wypowiedzieć? Bo zdania są podzielone. 

• 0

#60 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 21 wrzesień 2017 - 10:41

ok ma być tani w zakupie co zauważyłem , niby ekonomiczny bo węgięl drewno śmieci itd i oczywiście z cudownym nadmuchem co 30% ciepła wywala w komin,.Proponuję poczytać na forum Czyste Ogrzewanie , by nie wyszło że zakupiłeś nowy kocioł z niewolnikiem

Więc uważasz że zwykły kopciuch bez nadmuchu i bieganie co jakieś 3godz podlożyć to lepsze rozwiązanie?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych