Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#81 Amigos

Amigos

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów

Napisano 09 luty 2018 - 23:30

Ja mam taki piec na ekogroszek - uwazam ,że to dobra inwestycja , niby teraz pojawiają się coraz nowsze rozwiązania jak pompa cieplna, ale piec na ekogroszek zredukuje znacznie koszty zakupu choćby takiego węgla 

• 0

#82 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 10 luty 2018 - 17:57

sąsiad przygotowuje sie do ciepła z ziemi, ale mu zaśpiewali 40 tysi na dom 200 m
  • 0

#83 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 11 luty 2018 - 00:04

Znajomy w Łodzi ma pompę ciepła. Chwali sobie. W czasie mrozów wychodzi mu 350 zł miesięcznie za prąd. Moim zdaniem akceptowalna kwota. Dom 180 m2. Pozdrawiam!

• 0

#84 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 11 luty 2018 - 06:37

kubuś nie wiem jaki model tego pieca masz, ale przy paleniu od góry bardzo wskazane jest powietrze wtórne, oczywiście bez dmuchawy., nie wiem co prawda jak jest w przypadku miału , ale węgiel spala się dobrze

• 0

#85 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 luty 2018 - 10:55

Pompa ciepła to najtańsze ciepło czego nie można powiedzieć o inwestycji, która jest najdroższa.
Mój znajomy idzie w tym kierunku nawet jeśli obiecano nam gaz .
  • 0

#86 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 12 luty 2018 - 13:39

Orientujecie się co może być przyczyną spadającej temperatury na piecu? Ustawiam 50 stopni, a za godzinę mam 38. 

• 0

#87 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 12 luty 2018 - 15:23

nie wiem jaki masz piec, ale ja miałem tak któregoś roku jak kupiłem kiepskiej jakości miał, za skarby świata nie chciało się "rozbujać". Od tamtego czasu nie bawię się w ten najtańszy opał...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#88 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 luty 2018 - 22:00

Orientujecie się co może być przyczyną spadającej temperatury na piecu? Ustawiam 50 stopni, a za godzinę mam 38. 

Start pompy obiegowej jest pewnie ustawiony na czterdzieści parę stopni. Piec jak się rozgrzeje i włączy się pompa obiegowa to piec wypełnia się zimną wodą więc temperatura spada. W obiegu najprawdopodobniej  nie ma mieszacza. Pozdrawiam!

• 0

#89 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 13 luty 2018 - 07:45

U nas start pompy ustawiony jest na trzydzieści parę. Mąż coś pokombinował przy sterowniku, od wczoraj w nocy jest lepiej. Zmieniliśmy długość podawania węgla. Co do jakości opału to mam do niego 100% pewność bo to nie żadna nowość, tylko któryś worek z kolei. 

• 0

#90 Kuar_pl

Kuar_pl

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 13 luty 2018 - 11:22

Jeżeli chodzi o ogrzewanie domu, to u nas jest pellet, kocioł CO z podajnikiem i to w praktyce dobrze się sprawdza, głównie pod kątem wygody nie wspominając oczywiście o ekologii. Podczas tego sezonu zima nas oszczędza i póki co spaliliśmy 2 tony.

• 0

#91 karolnomad

karolnomad

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 15 luty 2018 - 10:10

Jeśli ktoś ma zamiar inwestować w pompy ciepła i inne cuda to najpierw niech zainwestuje w ocieplenie domu. U mnie pali się drewnem z tego powodu że mam 4ha lasu i coś z sucharami, wiatrołomami i chwastami trzeba robić. Po ociepleniu domu nawet przy obecnych temperaturach -5, -10 stopni w piecu pali się tylko 10-12h na dobę a i tak jest w domu ciągle 21-22 stopnie.

• 0

#92 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 luty 2018 - 10:57

akurat pompy ciepła są najmniej energochłonne, to przy gazie bez dobrej izolacji można pójść z torbami
  • 0

#93 Halifaxx

Halifaxx

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 179 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 07:19

Zastanawiamy się nad montażem kominka, Pytanie tylko, czy montaż kominka nie wpłynie negatywnie na ochronę pożarową. W końcu nie sztuka zapruszyć ogień. Zastanawiamy się w jaki sposób to zrobić, aby było bezpiecznie?

• 0

#94 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 08:14

Ile spaliliście w tym sezonie. U mnie poszło już 5 ton. Niech ta zima się kończy. 

• 0

#95 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 08:56

sie dopiero zaczęła :) ja spaliłem z 5 kubików drewna ale mam mały domek :)
  • 0

#96 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 02 marzec 2018 - 14:44

dwie tony ok orzech I  i  II, i trochę drewna topolowego jesienią  na przepalanie

• 0

#97 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 03 marzec 2018 - 16:09

Wszystko zależy od powierzchni domu, kubatury, i termoizolacji budynku. U mnie przez komin około czterech ton miału poszło jeszcze ze dwie zostały. Powierzchnia użytkowa 250m2, kubatura około 320, docieplone 12cm....

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#98 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 00:24

Zastanawiamy się nad montażem kominka, Pytanie tylko, czy montaż kominka nie wpłynie negatywnie na ochronę pożarową. W końcu nie sztuka zapruszyć ogień. Zastanawiamy się w jaki sposób to zrobić, aby było bezpiecznie?

Są dostępne kominki na pellet ze sporym zasobnikiem i sterowaniem .Jak gdzieś jedziesz na odwiedziny rodziny ,tylko włączysz automat i sam podaje pellet .Można też w tym kominku palić drewnem .To jest specjalny kominek z płaszczem wodnym i możesz nim ogrzewać cały dom .

• 0

#99 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 08:13

znaczy centralne ogrzewanie z paleniskiem w domu ? Kominek ja postrzegam jako coś dodatkowego by cieszyć oko, budować klimat. Usiąść z rodziną przy kominku, pogadać itd. Kominek jako ogrzewanie domu to nieporozumienie.
  • 0

#100 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 09:36

Wszystko zależy od powierzchni domu, kubatury, i termoizolacji budynku. U mnie przez komin około czterech ton miału poszło jeszcze ze dwie zostały. Powierzchnia użytkowa 250m2, kubatura około 320, docieplone 12cm....

Nie machnąłeś się w tych danych bo nawet jeżeli przyjąć że powierzchnia użytkowa jest równa ogólnej to średnia wysokość pomieszczeń 1,28 m.

Z tego co wiem to do pow. użytkowej wlicza się powierzchnię pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20 m wlicza się w 100%, powierzchnię pomieszczeń o wysokości od 1,40 m do 2,20 m wlicza się w 50%, a niższych niż 1,40 m nie wlicza się. Jest też druga norma wg której wlicza się do powierzchni użytkowej wszystkie pomiwszczenia o wysokości co najmniej 1,9 m. Nie żebym się czepiał, ale trochę analizuję dane które porównujecie i porównuję, a coś mi nie pasuje.

Na 1 m2 potrzeba w zależności od docieplenia od 100 do 300 kWh energii jak wywnioskowałem. 1 kg oleju opałowego to ok. 10 kWh energii, 1 kg węgla to ok. 8 kWh, 1 m3 suchego drewna dębowego to ok. 3000 kWh, a drewna suchego wierzbowego to ok. 2000 kWh. Owies w 1 kg ma ok. 5 kWh. Ja spalam owies z dodatkiem pelletu w czasie dużych mrozów, ale jego wartość jest niższa bo jest to poślad z czyszczenia. W sezonie grzewczym wychodzi trzy pełne worki na tydzień plus ewentualnie pellet. Ogrzewane ok. 90 m2. Pozdrawiam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych