Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#101 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 04 marzec 2018 - 23:54

znaczy centralne ogrzewanie z paleniskiem w domu ? Kominek ja postrzegam jako coś dodatkowego by cieszyć oko, budować klimat. Usiąść z rodziną przy kominku, pogadać itd. Kominek jako ogrzewanie domu to nieporozumienie.

Kolego z całym szacunkiem widzę ,że nie masz wiedzy na ten temat ,to nie krytykuj .Ten kominek wizualnie jest bardzo ładny i niczym się nie różni od tego o którym wspominasz .Zasobnik jest zabudowany .Taki kominek jest bardzo oszczędny .

• 0

#102 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 07:04

Znam trzy osoby które zrobiły sobie CO od kominka z płaszczem wodnym. Po maksymalnie trzech latach wszyscy przerobili na standardowe. Po co robimy CO? Otóż po to aby nie palić w pomieszczeniu mieszkalnym. Moim zdaniem oprócz problemów z utrzymaniem czystości jest także bardziej niebezpieczny niż piec CO. Pozdrawiam!

• 0

#103 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 08:30

Kolego rafaello, podważasz moją wiedze, a sam nie rozumiesz przesłania. Przeczytaj co napisał DG powyżej, właśnie to miałem na myśli. Do kominka powinien być specjalnie budowany komin, ktoś komu sie wydaje że wie wszystko w temacie i myśli że wstawi kominek do komina i zrobi z tego c.o. to mu współczuje. Wystarczy brak energii elektrycznej i jeszcze bezpieczeństwo, czystość.
Rozwiązanie do knajpy a nie budynku mieszkalnego....
  • 0

#104 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 14:56

U mnie od soboty 4 tona się zaczęła :) Czyli nie jest źle przy takich mrozach w tym sezonie... Ocieplenie i szczelne okna jednak robią swoje... 

• 0

#105 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 23:22

Znam trzy osoby które zrobiły sobie CO od kominka z płaszczem wodnym. Po maksymalnie trzech latach wszyscy przerobili na standardowe. Po co robimy CO? Otóż po to aby nie palić w pomieszczeniu mieszkalnym. Moim zdaniem oprócz problemów z utrzymaniem czystości jest także bardziej niebezpieczny niż piec CO. Pozdrawiam!

Pewnie tak jest ,jak piszesz kolego .Technologia idzie do przodu ,to dlaczego ,ja mam się cofać .To jest kominek na pellet .Z tony pelletu jest może ze 2 kg popiołu .Trochę może nie w wątku ,lecz nawiązuję do tematu .Sporo osób swego czasu  namawiało mnie ,że mam kupić używany sprzęt do obróbki mojej ziemi .Zakupiłem nowy .Prawie każda maszyna ma komputer .Ciągnik jedzie sam po ulicy tylko gazu dodaje ,lub odejmuje .Z kominkiem na pellet będzie podobnie .

Każdy wybiera ,co komu pasuje .Pozdrawiam.

• 0

#106 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 23:36

• 0

#107 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 marzec 2018 - 23:53

To o czym piszesz Kolego rafaello3, bez urazy, nie jest technologią lecz techniką. Technologia byłaby wtedy gdyby te komputery w jednej maszynie komunikowały się z komputerami w drugiej maszynie. U mnie na razie udało mi się połączyć odkurzacz i piec do CO. W planach kombajn i suszarnia.

Troszeczkę inaczej myślimy Kolego. Ty Kolego wyciągasz wniosek że z tony pelletu jest może 2 kg popiołu, ja się w tym czasie wyciągam wnioski co się dzieje z resztą popiołu bo w najlepszej klasie A jest go 0,7% czyli 7 kg w tonie. Pozdrawiam!

• 0

#108 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 08:50

Ilość popiołu jest marnym wyznacznikiem. Dla mnie jest istotne ile jest energii np. w 1 kg paliwa.
  • 0

#109 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 18:25

witam, tak myślałem Grzegorzu że nikt inny jak ty się dopatrzysz tego... może i się lekko machnąłem w co wątpię, mam podpiwniczony cały budynek, dwa piętra i antresolę po sam czubek dachu. Przeliczałem kiedyś do innych potrzeb...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#110 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 22:19

To o czym piszesz Kolego rafaello3, bez urazy, nie jest technologią lecz techniką. Technologia byłaby wtedy gdyby te komputery w jednej maszynie komunikowały się z komputerami w drugiej maszynie. U mnie na razie udało mi się połączyć odkurzacz i piec do CO. W planach kombajn i suszarnia.

Troszeczkę inaczej myślimy Kolego. Ty Kolego wyciągasz wniosek że z tony pelletu jest może 2 kg popiołu, ja się w tym czasie wyciągam wnioski co się dzieje z resztą popiołu bo w najlepszej klasie A jest go 0,7% czyli 7 kg w tonie. Pozdrawiam!

Tak jest kolego w przypadku mojego opryskiwacza i ciągnika .Tak więc bez urazy ,ale jesteś w błędzie kolego .Opryskiwacz ma komputer i ciągnik też  .Sygnał z opryskiwacza jest wysyłany do ciągnika i ten dostosowuje obroty silnika i prędkość automatycznie do żądanej przez opryskiwacz .Kolega się śmieje ,że równie dobrze mogę czytać gazetę w czasie zabiegów opryskiwania .Co do tego kominka na pellet i popiołu ,to nie wiem ,gdzie jest część o którą pytasz. Pozdrawiam :-).

• 0

#111 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 marzec 2018 - 23:34

Z mojego punktu widzenia traktor jest wyposażony w kalkulator i opryskiwacz też. Jako informatyk widzę tam elementy komputera, ale jako rolnik już nie bo nie mogę na nich wykonać programu użytkownika. Zresztą dla mnie komputer jest tylko środowiskiem w którym działa program. To tak jak traktor. Przecież traktor nie orze, nie sieje ani nie kosi. Dostarcza jedynie energii pługowi, siewnikowi czy kosiarce. Każdy czujnik cyfrowy ma procesor, pamięć, interfejsy, ale żeby nazywać go komputerem. Nie mają systemu wspomagania decyzji gospodarza a jedynie wykonują zadane ustawienia. Gdyby te informacje zostały przesłane do narzędzia wspomagającego proces decyzyjny to można mówić o technologii. Tutaj informacja ulatuje bezpowrotnie, a urządzenia nie wyciągają wniosków i nawet nie sugerują decyzji gospodarzowi w następnych latach.

Jest trochę rozwiązań jednak na rynku ich nie ma. Powstają jako indywidualne projekty przez co są drogie. Powód jest banalny. Brak jest stosownych przepisów, jak np. w przypadku branży motoryzacyjnej normujących interfejsy i protokoły otwarte. Producenci używają własnych protokołów zamkniętych.

Przyznaję że jestem w błędzie, jednak, bez urazy Kolego, nie wyciągnę z tego wniosków i pozostanę w błędzie abym nie musiał zmieniać zawodu.

Jestem zaskoczony tym że nie wiesz gdzie jest reszta popiołu. Zawsze sprawdzam ile pieniędzy plonu czy czegoś innego powinienem mieć, a jak mi jakiejś części  tego co powinienem mieć brakuje to zawsze staram się ustalić co się stało z tą brakującą częścią.

Pozdrawiam!

• 0

#112 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 09:11

kolego rafaello, część tej reszty popiołu zjadasz.
  • 0

#113 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 00:48

kolego

Vademecum ,co ja mam tu powiedzieć .To ,co napisałeś jest bez sensu .To przedszkolak wymyśli o wiele ciekawszą wypowiedź .Ręce mi opadają i brak słów.

Kolego

DuzyGrzegorz dzięki za fachowe wyjaśnienie całej sytuacji .
  • 0

#114 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 07:53

A swoją drogą jeżeli traktor pracuje w polu to warto byłoby mieć wysłaną na domowy komputer informację ile zaorał, opryskał czy co tam robił, ile paliwa zużył, jakie było obciążenie silnika, jaki czas był efektywny itp. Teoretycznie te informacje są na złączu diagnostycznym i bez problemu mogłyby zostać wysłane na komputer domowy i posłużyć analizie kosztów produkcji czy optymalizacji kosztów paliwa, albo jakichś innych parametrów. Jest tylko jedno ale. Kupując traktor, samochód zresztą też, nie kupujesz tych danych! Producent traktora czy samochodu kasuje za możliwość udostępnienia protokołu przez co komputer diagnostyczny kosztuje zamiast 800 zł 30000 zł i więcej. Kasuje drugą opłatę licencyjną za użytkowanie takiego serwera przez co dodatkowo koszt podłączenia komputera diagnostycznego wzrasta wielokrotnie. Dane z traktora przy okazji i bez wiedzy użytkownika są wysyłane na serwer producenta i ten wie o użytkowniku wszystko aby dalej go "kroić". Każda część wykonawcza czy czujnik ma nr MAC (to nr producenta + nr urządzenia). Ale dlaczego ten nr jest wpisany na sztywno w kalkulator traktora? Przecież kupując jakiekolwiek urządzenie do komputera np. kartę sieciową ona też ma nr MAC, a użytkownik nawet o tym nie zdaje sobie sprawy bo jest przypisywany do tablicy ARP (to taki spis podłączonych urządzeń z którymi komputer się komunikuje). Ile razy wzrasta cena nawet najprostszego czujnika przez to że musi być numerowany MAC-iem producenta już nie będę pisał. Pozdrawiam!

• 0

#115 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 09:18

kolego rafaello, ja tylko twierdzę że kominek w domu mieszkalnym jako ogrzewanie to porażka, jak również twierdzę że maszyny rolnicze upchane elektroniką to nie do końca takie szczęście.
  • 0

#116 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 16:01

a ja za cały miesiąc luty zapłaciłem za kąpanie ,gotowanie i ogrzewanie gazem ziemnym (dom 120m2) 730 zł..,siedzę w chałupie nic nie robię i mam wszystko w tyle...pozdrawiam

• 2

#117 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 marzec 2018 - 20:45

i tak trzymać w PL
  • 0

#118 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 12 marzec 2018 - 14:47

Zastanawiamy się nad montażem kominka, Pytanie tylko, czy montaż kominka nie wpłynie negatywnie na ochronę pożarową. W końcu nie sztuka zapruszyć ogień. Zastanawiamy się w jaki sposób to zrobić, aby było bezpiecznie?

Na początku powinieneś pogadać z jakimś budowlańcem, który będzie to montował bo chyba sam tego nie bedziesz robił? No chyba, że sam będziesz robił. Kominek można obudować na kilka sposobów. Możesz użyć np płyt karton-gips, tylko takich które mają zwiększoną ochronę ppoż. Możesz też użyć innych materiałów np od Promat. Na http://oem.promattop.pl/pl-pl/productsmasz ich specyfikację oraz charakterystykę ppoż.

• 0

#119 Sklep.Mizar.com.pl

Sklep.Mizar.com.pl

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 379 postów

Napisano 19 marzec 2018 - 11:46

Samym kominkiem nie ogrzejesz domu, możesz nim ewentualnie dogrzać pomieszczenie, pokój i to się zgadza. Układ CO z podłogówką lub jeżeli stać Cię na taką inwestycję to również w grę wchodzi pompa ciepła.

• 0

#120 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 12 lipiec 2018 - 15:54

Jeszcze ciepło, ale lada chwila rozpocznie się sezon grzewczy, więc ponawiam temat. Czy ktoś z was posiada zamontowany zawór tzw. trójdrożny? Mam piec na ekogroszek, zastanawiam się nad montażem tego zaworu jeszcze tego lata, przed sezonem grzewczym, w celu zredukowania ilości zużycia ekogroszku. Czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat.?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych