Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#121 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 12 lipiec 2018 - 21:28

Ten zawór nie służy zmniejszeniu zużycia paliwa lecz zmniejszeniu zużycia pieca. Pozdrawiam!

• 0

#122 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 13 lipiec 2018 - 09:24

Dokładnie, ale całe ciepło nie jest kierowane do grzejników więc tym samym nie spala aż tyle co normalnie by spalał przy nastawie temp. np na 65 stopni...

Czy ktoś posiada taki zawór, jakie opinie?

• 0

#123 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 13 lipiec 2018 - 10:05

też jestem bardzo ciekawa i chętnie poczytam opinie 

• 0

#124 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 13 lipiec 2018 - 21:16

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy Ci Kolego chodzi o to że jak nie puścisz wody gorącej z pieca na kaloryfery to zaoszczędzisz na opale w stosunku do sytuacji gdy cała gorąca woda idzie na kaloryfery?

Zawór trójdrożny służy do tego aby góra i dół pieca miały podobną temperaturę w trakcie "rozruchu" i aby na ściankach pieca nie skraplała się para wodna. Stosuje się go w instalacjach gdzie logika pracy wymusza "rozruch" nawet kilka razy na dobę. Zapobiega także powstawaniu zmęczeń płaszcza pieca spowodowanego różnicami temperatur. Pozdrawiam!

• 0

#125 zabekprk

zabekprk

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 31 lipiec 2018 - 08:24

A nagrzewnice, do pomieszczeń, które nie mają CO... Ktoś stosuje? Zdają one egzaminy?

• 0

#126 stephan

stephan

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 80 postów

Napisano 31 lipiec 2018 - 11:05

Powiem tak, że jeżeli nie ma innej opcji, to cóż trzeba stosować nagrzewnice.

I zwykle są to w zależności od możliwości, nagrzewnica gazowa lub elektryczna. Moc dobiera się od wielkości pomieszczenia. Rzuć okiem tutaj: https://kraftdele.info/62-nagrzewnice znajdziesz tam specyfikację wybranych urządzeń.

• 0

#127 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 01 sierpień 2018 - 12:54

Ktoś z Was potrafi dobrać liczbę żeberek pod pomieszczenie? Jestem w trakcie kupna grzejników i szukam porady. 

• 0

#128 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 01 sierpień 2018 - 13:59

Przyjmij moc pomiędzy 60 W/m2 dla bardzo dobrze ocieplonego domu do 200 W/m2 dla słabo ocieplonego. Możesz szczegółowo rozliczyć dla każdego pomieszczenia uwzględniając współczynniki przenikania ciepła ścian, drzwi, okien, sufitów itd. Zwróć uwagę, że moc grzejnika jest podawana przy najlepszym zasilaniu. Przy standardowym zasilaniu z reguły moc grzejnika jest niższa o 5-15%, a przy zasilaniu dolnym 10-20%. Warto zwrócić na to uwagę bo później na piętrze jest zimno bo tam zazwyczaj jest zasilanie dolne. Pozdrawiam!

• 0

#129 Halifaxx

Halifaxx

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 179 postów

Napisano 02 sierpień 2018 - 06:50

Aktualnie domy energooszczędne, zużywają tak mało energii, że rachunki są naprawdę bardzo niskie.

Osobiście uważam, że kominek warto zrobić. Pytanie tylko czy to ma być otwarta czy zamknięta komora spalania. No i kwestią otwartą jest obudowa, bo w istniejącym obiekcie, montaż kominka wymaga dużych inwestycji. Ale dobry kominek jest w stanie dosyć dobrze ogrzać pomieszczenia.

• 0

#130 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 02 sierpień 2018 - 13:40

wypadało by jeszcze  uwzględnić moc pieca pod grzejniki , lub dobrać je pod już istniejący jeśli ma posłużyć jeszcze ileś tam lat

• 0

#131 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 sierpień 2018 - 23:18

Nigdy nie dobieraj grzejników do mocy pieca! Możesz skorygować moc grzejników jak pisałem, ale grzejniki są do ogrzewania pomieszczenia wg potrzeb, a nie dla pieca. Piec jest dla grzejników a nie odwrotnie. Projektowanie domu rozpoczyna się od zaprojektowania rodzaju i rozstawienia mebli, a dopiero po tym projektuje się ściany i pod nie fundamenty, a nie fundamentów. Pozdrawiam!

• 0

#132 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 03 sierpień 2018 - 06:08

Rzeczywiście jest tak, że grzejniki dobiera się w taki sposób, aby efektywnie dogrzały pomieszczenia, a nie takie aby piec wygodnie mógł je obsłużyć.

Poza tym z tego co widzę, to obecnie coraz popularniejszą opcją jest rekuperacja, która też bardzo fajnie sprawdza się w ogrzewaniu i schładzaniu pomieszczeń np nocą.

Kominek - fajna sprawa, a i jego montaż wbrew pozorom nie jest problematyczny. Zależy jeszcze jaki dokładnie się wybierze, ale do tych do obudowy, stosuje się płyty k-g.

Załączony plik  obudowa-kominka-z-plyt-g-k-przekroj-siniat.jpg   57,47 KB   0 Ilość pobrań

Źródło: https://www.siniat.p...-k-w-10-krokach

Przykład tego, ze może być wykończony przy pomocy suchej technologii.

• 1

#133 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 03 sierpień 2018 - 07:18

w jednym sklepie powiedziano mi, że jedno żeberko na m2 ale wiem że tak nie jest. Znacie może jakiś problem, który przelicza zapotrzebowanie ?

• 0

#134 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 sierpień 2018 - 10:38

Poczytaj to co napisał kolega DG
  • 0

#135 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 03 sierpień 2018 - 12:13

Kiedyś tak dobierano. Jedno żeberko na każdy metr kwadratowy pomieszczenia. Ale to czasy kiedy Koleżanki nie było na świecie. Poszukaj jakiś kalkulator doboru grzejników. Sporo tego w sieci. Pozdrawiam!

• 0

#136 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 08 sierpień 2018 - 12:30

Ja mam dom ocieplony, wysokość pomieszczeń 2,5m (nie wysokie) przy takiej budowie zakładam 1 żeberko właśnie na 1 m2.

• 0

#137 o0mk0o

o0mk0o

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 03 styczeń 2019 - 13:07

W domu oczywiście podłogówka, sprawdza się chyba najlepiej. A troszkę odbiegając od domu to mam zamiar do garażu wstawić jakiś piec akumulacyjny. Podpowie ktoś jaki nada się do pracy zimą w garażu, aby ogrzać trochę pomieszczenie. Garaż ma jakieś 30-35m2.
  • 0

#138 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 styczeń 2019 - 02:18

dobierz moc do powierzchni, w każdym sklepie z takimi piecami ci dobiorą, za darmo...
  • 0

#139 o0mk0o

o0mk0o

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 04 styczeń 2019 - 09:18

dobierz moc do powierzchni, w każdym sklepie z takimi piecami ci dobiorą, za darmo...

dzieki wielkie a są jakies parametry na które trzeba zwrocic uwage nie znam sie na takich piecach a nie chce kupic badziewia

• 0

#140 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 styczeń 2019 - 09:43

w dzisiejszych czasach nie licz na jakość bo jej niema, poszukaj polskich produktów.
Ogrzewanie energią elektryczną jest najdroższe i choć urządzenia grzewcze są najtańsze to tak jest.
Najjpierw musisz ocenić ile tego ciepła potrzebujesz, ile zdołasz go zatrzymać.
Dalej , czy wytrzyma instalacja elektryczna.
Ja ci żadnych wzorów do obliczeń nie przedstawie z drugiej strony sam nie podasz potrzebnych, precyzyjnych danych. Jak napisałem, idż poradż sie tych którzy handlują tym, wcale nie musisz kupować i odradzam porad i zakupu przez internet bo otrzymasz to co chcesz a w praktyce tak nie będzie.
Ty chcesz kupić to co potrzebujesz a sprzedawca chce sprzedać to co ma.
Możesz przemyśleć ogrzewanie na LPG .
Parametry będziesz miał co najwyżej Moc w Kw i zdolność akumulacji a to nie pomoże ci w wyborze bez znajomości danych które masz albo nie masz.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych