Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#141 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 04 styczeń 2019 - 11:13

A garaż jakiś stary czy nowy budynek? Drzwi szczelne? elektryczne na pewno Cię drogo wyjdzie, nagrzewnica olejowa - nawdychasz się spalin, nie polecam. Ja u siebie planuję wstawić taki "koziołek" piecyk, parę drewienek i już ciepło, komin w garażu mam także się tylko pod niego podłącze i mam ciepło :) 

• 0

#142 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 styczeń 2019 - 11:22

olejowa jest bardzodobra tylko musi być sprawna. Jednak sama nagrzewnica jest droga a oleju opałowego nie kuoisz chyba że od kogoś.
LPG ze spalaniem bezpłomieniowym, zdaje sie katalitycznym jest dobrym i niedrogim rozwiązaniem
  • 0

#143 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 07 styczeń 2019 - 14:11

czesiek888, zgadza się "koza" się sprawdza, ale w sytuacji gdy posiadasz komin lub możliwość wystawienia rur kominowych np. przez ścianę (sam tak mam), a co do nagrzewnicy olejowej... można olej napędowy ale ekonomia pójdzie w las.

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#144 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 10:40

W ubiegłym roku zastanawiałem się własnie nad zamurowaniem komina przy wymianie dachu na budynku gospodarczym, ale naszczeście zostaawiłem i komin mam :) 

• 0

#145 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 17:14

Myślał ktoś z was o piecyku rakietowym?z tego co ludzie w necie piszą, to jest super sprawa. pali mało a ciepla daje sporo do tego czyste spaliny
O garaż mi chodzi bo CO raczej odpada
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#146 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 19:30

oglądałem kiedyś filmiki jak je robią , ciekawe rozwiązanie, jest zima i troche czasu to może swoją kozę przerobię , 

• 0

#147 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 11 styczeń 2019 - 09:38

Nigdy wcześńiej nie spotkałem się z tą rakietą :D Ja mam jeszcze obok w pomieszczeniu kuchnię polską, mam zamiar ją wiosną odświeżyć i odpalić, zimą mogłbym z niej ogrzewać warsztat, i przy okazji gotować ziemniaki dla zwierzaków..

• 0

#148 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 styczeń 2019 - 14:52

to już działaj
  • 0

#149 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 14:01

Z wiosny zrobi sie pewnie jesień zanim odpalę tą kuchnię ;p 

• 0

#150 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 14:17

w gospodarstwie plany muszą być elastyczne bo zawsze jakiś priorytet wypali
  • 0

#151 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 12 czerwiec 2019 - 12:15

Węgiel, drzewo.Może niedługo gazem.

• 0

#152 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 14 czerwiec 2019 - 08:47

Cena gazu w miarę stoi, niestety węgiel i drewno cały czas do góry, gazem kiedyś wychodziło drogo ale przy obecnych cenach innych paliw to są to ceny zbliżone. Sam zastanawiam się nad zmianą ogrzewania w niedalekiej przyszłości, tym bardziej że już kilkanaście lat temu mieliśmy piec na gaz ale niestety koszty nas przerastały..

• 0

#153 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 15 czerwiec 2019 - 12:21

to jescze od sprawnosci pieca zależy... Jak ktoś ma prace , zajęcie i zarabia to warto gazem sie ogrzewać, drogo ale niemal bezobsługowego. Jeśli jest rodzina bezrobotnych to naciągną za rok tyle opału że im wystarczy na sezon a oni sie cieszą że za darmo.
  • 0

#154 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 14:56

Niby tak, ale przy ekogroszku też większego zajęcia nie ma, ja jak wsypię do zasobnika to na tydzień mi lekko wystarcza, w tygodniu mnie nie ma bo wyjeżdżam na delegację. Przy większych mrozach żona zajrzy zawsze w czwartek czy jest jeszcze coś jeśli nie dorzuci kilka sipek, ile tam już może żeby tylko nie wygasło.... Większej roboty nie ma.

• 0

#155 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 17 czerwiec 2019 - 22:03

Cena gazu w miarę stoi, niestety węgiel i drewno cały czas do góry, gazem kiedyś wychodziło drogo ale przy obecnych cenach innych paliw to są to ceny zbliżone. Sam zastanawiam się nad zmianą ogrzewania w niedalekiej przyszłości, tym bardziej że już kilkanaście lat temu mieliśmy piec na gaz ale niestety koszty nas przerastały..

Na razie tak. Trzeba odłączyć się jeszcze od ruskich i będzie taniej. Bo ten gaz co jest obecnie to słabizna kaloryczna. 

• 0

#156 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 czerwiec 2019 - 05:14

to nie tylko, że ruski słabizna. To nasi w przypadku braku, niedoboru dodają azot do gazu bo ciśnienie musi być. Płomień jak jest żółtawy to gaz oszukany i nie koniecznie przez ruskich
  • 0

#157 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 09:46

No popatrz, to akurat racja. Że słaby to właśnię widzę ostatnimi czasy różnicę na długości w gotowaniu... przymierzam się do zakupu czajnika elektrycznego ale jednak pobór prądu takiego smoka jest dość duży, tym bardziej że u nas wodę gotuję się dość bardzo często... Na razie pozostanę jednak przy gazie.

• 0

#158 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 11:25

zobacz kolor płomienia, mały niebieski jest o.k. ale jak zacznie przybierać żółty , pomarańczowy to jest oszukany
  • 0

#159 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:31

to nie tylko, że ruski słabizna. To nasi w przypadku braku, niedoboru dodają azot do gazu bo ciśnienie musi być. Płomień jak jest żółtawy to gaz oszukany i nie koniecznie przez ruskich

Nie. Ruski gaz jest za bardzo azotowany. I stąd jego mała kaloryczność. Rosjanie są mistrzami w oszustwie. Wystarczy popatrzeć co zrobili z dostawami ropy. Specjalne zanieczyszczenie rurociągu jest obliczone na zahamowanie wzrostu gospodarczego i wywołanie niezadowolenia społecznego. Typowa zagrywka przegranego monopolisty. 

• 0

#160 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:35

gaz ziemny bywa zanieczyszczony azotem ale sie go oddziela, natomiast czytałem że jak ciśnienie w róskiej róże spadało to nasi nie mogli pozwolić na brak gazu i dobijali azot, jakiś dyspozytor za to odpowiedzialny pisał o tym dlaczego zimą jest najsłabszy gaz
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych