Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym ogrzewacie swoje domy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
186 odpowiedzi w tym temacie

#161 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:35

dlatego uniezależniamy się od kacapów
  • 0

#162 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 19 czerwiec 2019 - 19:43

gaz ziemny bywa zanieczyszczony azotem ale sie go oddziela, natomiast czytałem że jak ciśnienie w róskiej róże spadało to nasi nie mogli pozwolić na brak gazu i dobijali azot, jakiś dyspozytor za to odpowiedzialny pisał o tym dlaczego zimą jest najsłabszy gaz

To miało miejsce gdy istniały gazownie, teraz tego nie ma. Gaz idzie albo z magazynów albo z rury. Gdzie można go mieszać z azotem? W magazynie odpada bo nie do tego służy. 

• 0

#163 czesiek888

czesiek888

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 04 listopad 2019 - 09:16

Sezon palenia w piecu już wrocił, odświeżam temat ;) jak w tym roku , wiem że dopiero początek i nie było zimna ale jak u was z ceną ekogroszku? Dużo wzrosła w porównaniu do zeszłego?

• 0

#164 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 19:11

ja dziś byłem pytac się o te kotły ekologiczne 5 klasy powiedzieli mi że są w sprzedaży tylko na eko groszek i na pelet że tamte co wszystkim mogłeś palić nie ma już w produkcji i że o tym że drewnem bede mógł palić  żebym zapomniał . 

• 0

#165 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 19:26

koszty ogrzewania dwukrotnie wzrosną, a drewno będziemy wywozić do lasu.
Zawsze możesz zlecić wykonanie pieca wszystkopalnego i twierdzić że masz go od zawsze.
  • 0

#166 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 20:00

z pewnością tak na pelet jeszce droższe niż tee całe eko groszek

• 0

#167 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 listopad 2019 - 20:09

eco groszek też drożej wychodzi od węgla. Dziś czytałem że dystrybutorzy kotłów poniżej 5 klasy będą karani min. 10 000 zł. za wprowadzanie na rynek, takźe już nic nie kupi , a i to co sprzedawali to po 10.latach lało i nie było czego naprawiać. U mnie we wsi napalili sie na wymiane pieców za.dotacje i teraz płacżą że nawet 9 tysi na duży dom za zime idzie a szło 3 - Jak obcinają gałęzie koło domu to do lasu wywożą - bida. U mnie jadą z gazem i żadnej dotacji nie chce , piec robiony na zamówienie zostaje.
  • 0

#168 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 06 listopad 2019 - 19:35

u mnie w gminie jest już nitka z gazem ale nie jest podłączona i sąsiednie gminy także będą gazować  . ja tez po konsultacji z hudraulikiem nie bede brał dotacji na piec załatwi mi taki na eko z koszem zasypowym ale węglem też bedę mógł nim palić i drewnem ma jakieś podwójne ruszta nie znam się na tym ale w razie kontroli jest eko jest i bedzie wszystko okej. 

• 0

#169 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 listopad 2019 - 23:12

tylko że węgla nie kupisz, tylko drewno zostaje
  • 0

#170 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 11:31

Ja mam w domu piec na eko od dwóch lat, robiony na zamówienie, nie ma oznaczenia 5 klasy, według mnie jest to tylko bezsensowna dopłata. Spalanie zależy od ustawień, izolacji i szczelności domu oraz od ilości wody w obiegu. Wiadomo że taki zasypowy non stop się nie palił więc i węgla szło mniej, tym bardziej że wkładało się do niego wszystko i wszystko przepalił. Ten na eko pali tylko eko i non stop także możliwe że spalanie większe... Ja doszedłem już do wprawy, centralne wymienione z grzejnikami, dom ponad 200m2 i spalanie w ostatnim sezonie to 4 tony samego eko, niczym więcej nie palę. To chyba nie jest dużo prawda?po wymianie dachu i dociepleniu jeszcze ścian zewnętrznych liczę na trochę mniejsze spalanie, ale pewnie nie za dużo... zawsze coś.

• 0

#171 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 11:50

Jako, że prawo ni działa wstecz, to nikt nie może cie zmusić do wymiany pieca, co najwyżej mogą zmusić do tego co do niego włożysz. Kuszą dofinansowaniem a wtedy niemasz prawa mieć innego pieca, będą sprawdzać
  • 0

#172 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 12:00

To miało miejsce gdy istniały gazownie, teraz tego nie ma. Gaz idzie albo z magazynów albo z rury. Gdzie można go mieszać z azotem? W magazynie odpada bo nie do tego służy.

kolego, do rury z gazem idzie zawór a do niego rura z azotem , jak większe zapotrzebowanie na gaz to ciśnienie spada a wtedy pracownik otwiera zawór z azotem żeby podnieś ciśnienie bo braknąć nie może.
Gaz to nie kapusta że do mieszania cza beczki, albo garka.
Jak nie wiesz to podobnie działają mieszacze wody - ciepła a zimna,
  • 0

#173 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 12:40

Pewnie w 90% będą to kotły śmieciuchy.

• 0

#174 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 18:44

a co sądzicie o tych pompach ciepła o termach ? w nowym budownictwie kopciucha nie założysz możesz palić eko peletem zakładać pompy ciepła albo gazowe 

• 0

#175 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 listopad 2019 - 20:08

jak masz kase to możesz przebierać w metodach grzewczych, najtańszy będzie kopciuch, zawsze, ale i zakazany, a wiadomo jak smakuje to co zakazane :)
  • 0

#176 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 08 listopad 2019 - 18:03

niedługo to nawet ogniska wieczorem nie bedzie można rozpalić i usmażyć sobie kiełbasę bo drzewem nie można bedzie palić ....

• 0

#177 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 10:46

No już nie przesadzajmy z zakazem palenia ognisk na kiełbaski ;) Tutaj chodzi o ekologie w paleniu w piecu, niektórzy tego nie rozumieją i myślą tylko o sobie.

• 0

#178 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 11:27

nie o sobie, ale o pieniądzach - to ekonomia rządzi światem a nie ekologia.
  • 0

#179 crazy333

crazy333

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 10:39

To prawda, ale czy człowiek palący drzewem zasadzi chociaż tyle drzew ile wypalił? No właśnie, czyli myśli o sobie...

• 0

#180 Edwards

Edwards

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 105 postów

Napisano 01 wrzesień 2021 - 11:34

Na początku powinieneś pogadać z jakimś budowlańcem, który będzie to montował bo chyba sam tego nie bedziesz robił? No chyba, że sam będziesz robił. Kominek można obudować na kilka sposbów. Możesz użyć np płyt karton-gips, tylko takich które mają zwiększoną ochronę ppoż. Możesz też użyć innych materiałów np od Promat.

Na https://www.promat.c...-i-konstrukcje/masz ich specyfikację oraz charakterystykę ppoż.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych