czesiek888 Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 Koledzy podzielcie się proszę cenami opału w waszym rejonie jak to wygląda (miał i eko?)? Przewidywane są jeszcze większe podwyżki niestety, a sezon grzewczy na dobre się jeszcze nie rozpoczął... Quote
Vademecum Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 u mnie opał kosztuje tyle co robota jest ścięte ale w lesie skubikowane. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Chyba sporo zależy od tego jaki opał masz na myśli orz gdzie zamawiasz, u mnie np tona węgla 900zł, z,kolei pellet to wydatek 850zł za tonę, właśnie tym ogrzewam, nie wiem natomiast jakie ceny ekogroszku. Quote
Amigos Posted February 9, 2018 Report Posted February 9, 2018 Obecnie wiele osób pali dosłownie wszystkim.. ja mieszkam w Krakowie i powiem Wam że to powietrze to dramat. Gdyby nie oczyszczacze powietrza to nie wiem jakbym dalej funkcjonował w mieszkaniu, bo rzadko kiedy da sie otwierac okno i wietrzyć pokój. Z takim urządzeniem problem znika. Quote
kubusjettaII Posted February 9, 2018 Report Posted February 9, 2018 Ja w chwili obecnej jeszcze mam piec miałowo-węglowy (10-cio letni). Czyli miał węglowy ale wierzcie mi że nie ten najtańszy, bo powiem szczerze nawet słabo się w moim piecu (defro) spala przy sposobie palenia "od góry". Przy czym pomimo tego że piec obecny jest w pełni sił, sprawny, bez uszkodzeń jestem już przygotowany do zmiany na eko-groszek bo zakupiłem takowy piec. Kupiłem i na razie postawiłem w garażu... ten jeszcze nie jedną zimę wytrzyma, ale ta wydaje mi się będzie chyba jego ostatnią... Quote
Amigos Posted February 9, 2018 Report Posted February 9, 2018 Ja mam taki piec na ekogroszek - uwazam ,że to dobra inwestycja , niby teraz pojawiają się coraz nowsze rozwiązania jak pompa cieplna, ale piec na ekogroszek zredukuje znacznie koszty zakupu choćby takiego węgla Quote
Vademecum Posted February 10, 2018 Report Posted February 10, 2018 sąsiad przygotowuje sie do ciepła z ziemi, ale mu zaśpiewali 40 tysi na dom 200 m Quote
DuzyGrzegorz Posted February 10, 2018 Report Posted February 10, 2018 Znajomy w Łodzi ma pompę ciepła. Chwali sobie. W czasie mrozów wychodzi mu 350 zł miesięcznie za prąd. Moim zdaniem akceptowalna kwota. Dom 180 m2. Pozdrawiam! Quote
ali Posted February 11, 2018 Report Posted February 11, 2018 kubuś nie wiem jaki model tego pieca masz, ale przy paleniu od góry bardzo wskazane jest powietrze wtórne, oczywiście bez dmuchawy., nie wiem co prawda jak jest w przypadku miału , ale węgiel spala się dobrze Quote
Vademecum Posted February 11, 2018 Report Posted February 11, 2018 Pompa ciepła to najtańsze ciepło czego nie można powiedzieć o inwestycji, która jest najdroższa.Mój znajomy idzie w tym kierunku nawet jeśli obiecano nam gaz . Quote
rolniczka_585 Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 Orientujecie się co może być przyczyną spadającej temperatury na piecu? Ustawiam 50 stopni, a za godzinę mam 38. Quote
kubusjettaII Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 nie wiem jaki masz piec, ale ja miałem tak któregoś roku jak kupiłem kiepskiej jakości miał, za skarby świata nie chciało się "rozbujać". Od tamtego czasu nie bawię się w ten najtańszy opał... Quote
DuzyGrzegorz Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 Orientujecie się co może być przyczyną spadającej temperatury na piecu? Ustawiam 50 stopni, a za godzinę mam 38. Start pompy obiegowej jest pewnie ustawiony na czterdzieści parę stopni. Piec jak się rozgrzeje i włączy się pompa obiegowa to piec wypełnia się zimną wodą więc temperatura spada. W obiegu najprawdopodobniej nie ma mieszacza. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 U nas start pompy ustawiony jest na trzydzieści parę. Mąż coś pokombinował przy sterowniku, od wczoraj w nocy jest lepiej. Zmieniliśmy długość podawania węgla. Co do jakości opału to mam do niego 100% pewność bo to nie żadna nowość, tylko któryś worek z kolei. Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Jeżeli chodzi o ogrzewanie domu, to u nas jest pellet, kocioł CO z podajnikiem i to w praktyce dobrze się sprawdza, głównie pod kątem wygody nie wspominając oczywiście o ekologii. Podczas tego sezonu zima nas oszczędza i póki co spaliliśmy 2 tony. Quote
karolnomad Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Jeśli ktoś ma zamiar inwestować w pompy ciepła i inne cuda to najpierw niech zainwestuje w ocieplenie domu. U mnie pali się drewnem z tego powodu że mam 4ha lasu i coś z sucharami, wiatrołomami i chwastami trzeba robić. Po ociepleniu domu nawet przy obecnych temperaturach -5, -10 stopni w piecu pali się tylko 10-12h na dobę a i tak jest w domu ciągle 21-22 stopnie. Quote
Vademecum Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 akurat pompy ciepła są najmniej energochłonne, to przy gazie bez dobrej izolacji można pójść z torbami Quote
Halifaxx Posted March 2, 2018 Report Posted March 2, 2018 Zastanawiamy się nad montażem kominka, Pytanie tylko, czy montaż kominka nie wpłynie negatywnie na ochronę pożarową. W końcu nie sztuka zapruszyć ogień. Zastanawiamy się w jaki sposób to zrobić, aby było bezpiecznie? Quote
rolniczka_585 Posted March 2, 2018 Report Posted March 2, 2018 Ile spaliliście w tym sezonie. U mnie poszło już 5 ton. Niech ta zima się kończy. Quote
Vademecum Posted March 2, 2018 Report Posted March 2, 2018 sie dopiero zaczęła ja spaliłem z 5 kubików drewna ale mam mały domek Quote
ali Posted March 2, 2018 Report Posted March 2, 2018 dwie tony ok orzech I i II, i trochę drewna topolowego jesienią na przepalanie Quote
kubusjettaII Posted March 3, 2018 Report Posted March 3, 2018 Wszystko zależy od powierzchni domu, kubatury, i termoizolacji budynku. U mnie przez komin około czterech ton miału poszło jeszcze ze dwie zostały. Powierzchnia użytkowa 250m2, kubatura około 320, docieplone 12cm.... Quote
rafaello3 Posted March 3, 2018 Report Posted March 3, 2018 Zastanawiamy się nad montażem kominka, Pytanie tylko, czy montaż kominka nie wpłynie negatywnie na ochronę pożarową. W końcu nie sztuka zapruszyć ogień. Zastanawiamy się w jaki sposób to zrobić, aby było bezpiecznie?Są dostępne kominki na pellet ze sporym zasobnikiem i sterowaniem .Jak gdzieś jedziesz na odwiedziny rodziny ,tylko włączysz automat i sam podaje pellet .Można też w tym kominku palić drewnem .To jest specjalny kominek z płaszczem wodnym i możesz nim ogrzewać cały dom . Quote
Vademecum Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 znaczy centralne ogrzewanie z paleniskiem w domu ? Kominek ja postrzegam jako coś dodatkowego by cieszyć oko, budować klimat. Usiąść z rodziną przy kominku, pogadać itd. Kominek jako ogrzewanie domu to nieporozumienie. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 4, 2018 Report Posted March 4, 2018 Wszystko zależy od powierzchni domu, kubatury, i termoizolacji budynku. U mnie przez komin około czterech ton miału poszło jeszcze ze dwie zostały. Powierzchnia użytkowa 250m2, kubatura około 320, docieplone 12cm....Nie machnąłeś się w tych danych bo nawet jeżeli przyjąć że powierzchnia użytkowa jest równa ogólnej to średnia wysokość pomieszczeń 1,28 m.Z tego co wiem to do pow. użytkowej wlicza się powierzchnię pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20 m wlicza się w 100%, powierzchnię pomieszczeń o wysokości od 1,40 m do 2,20 m wlicza się w 50%, a niższych niż 1,40 m nie wlicza się. Jest też druga norma wg której wlicza się do powierzchni użytkowej wszystkie pomiwszczenia o wysokości co najmniej 1,9 m. Nie żebym się czepiał, ale trochę analizuję dane które porównujecie i porównuję, a coś mi nie pasuje.Na 1 m2 potrzeba w zależności od docieplenia od 100 do 300 kWh energii jak wywnioskowałem. 1 kg oleju opałowego to ok. 10 kWh energii, 1 kg węgla to ok. 8 kWh, 1 m3 suchego drewna dębowego to ok. 3000 kWh, a drewna suchego wierzbowego to ok. 2000 kWh. Owies w 1 kg ma ok. 5 kWh. Ja spalam owies z dodatkiem pelletu w czasie dużych mrozów, ale jego wartość jest niższa bo jest to poślad z czyszczenia. W sezonie grzewczym wychodzi trzy pełne worki na tydzień plus ewentualnie pellet. Ogrzewane ok. 90 m2. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts