Sołtys Michał Posted June 12, 2019 Report Posted June 12, 2019 Węgiel, drzewo.Może niedługo gazem. Quote
czesiek888 Posted June 14, 2019 Report Posted June 14, 2019 Cena gazu w miarę stoi, niestety węgiel i drewno cały czas do góry, gazem kiedyś wychodziło drogo ale przy obecnych cenach innych paliw to są to ceny zbliżone. Sam zastanawiam się nad zmianą ogrzewania w niedalekiej przyszłości, tym bardziej że już kilkanaście lat temu mieliśmy piec na gaz ale niestety koszty nas przerastały.. Quote
Vademecum Posted June 15, 2019 Report Posted June 15, 2019 to jescze od sprawnosci pieca zależy... Jak ktoś ma prace , zajęcie i zarabia to warto gazem sie ogrzewać, drogo ale niemal bezobsługowego. Jeśli jest rodzina bezrobotnych to naciągną za rok tyle opału że im wystarczy na sezon a oni sie cieszą że za darmo. Quote
czesiek888 Posted June 17, 2019 Report Posted June 17, 2019 Niby tak, ale przy ekogroszku też większego zajęcia nie ma, ja jak wsypię do zasobnika to na tydzień mi lekko wystarcza, w tygodniu mnie nie ma bo wyjeżdżam na delegację. Przy większych mrozach żona zajrzy zawsze w czwartek czy jest jeszcze coś jeśli nie dorzuci kilka sipek, ile tam już może żeby tylko nie wygasło.... Większej roboty nie ma. Quote
Sołtys Michał Posted June 17, 2019 Report Posted June 17, 2019 Cena gazu w miarę stoi, niestety węgiel i drewno cały czas do góry, gazem kiedyś wychodziło drogo ale przy obecnych cenach innych paliw to są to ceny zbliżone. Sam zastanawiam się nad zmianą ogrzewania w niedalekiej przyszłości, tym bardziej że już kilkanaście lat temu mieliśmy piec na gaz ale niestety koszty nas przerastały..Na razie tak. Trzeba odłączyć się jeszcze od ruskich i będzie taniej. Bo ten gaz co jest obecnie to słabizna kaloryczna. Quote
Vademecum Posted June 18, 2019 Report Posted June 18, 2019 to nie tylko, że ruski słabizna. To nasi w przypadku braku, niedoboru dodają azot do gazu bo ciśnienie musi być. Płomień jak jest żółtawy to gaz oszukany i nie koniecznie przez ruskich Quote
czesiek888 Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 No popatrz, to akurat racja. Że słaby to właśnię widzę ostatnimi czasy różnicę na długości w gotowaniu... przymierzam się do zakupu czajnika elektrycznego ale jednak pobór prądu takiego smoka jest dość duży, tym bardziej że u nas wodę gotuję się dość bardzo często... Na razie pozostanę jednak przy gazie. Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 zobacz kolor płomienia, mały niebieski jest o.k. ale jak zacznie przybierać żółty , pomarańczowy to jest oszukany Quote
Sołtys Michał Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 to nie tylko, że ruski słabizna. To nasi w przypadku braku, niedoboru dodają azot do gazu bo ciśnienie musi być. Płomień jak jest żółtawy to gaz oszukany i nie koniecznie przez ruskichNie. Ruski gaz jest za bardzo azotowany. I stąd jego mała kaloryczność. Rosjanie są mistrzami w oszustwie. Wystarczy popatrzeć co zrobili z dostawami ropy. Specjalne zanieczyszczenie rurociągu jest obliczone na zahamowanie wzrostu gospodarczego i wywołanie niezadowolenia społecznego. Typowa zagrywka przegranego monopolisty. Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 gaz ziemny bywa zanieczyszczony azotem ale sie go oddziela, natomiast czytałem że jak ciśnienie w róskiej róże spadało to nasi nie mogli pozwolić na brak gazu i dobijali azot, jakiś dyspozytor za to odpowiedzialny pisał o tym dlaczego zimą jest najsłabszy gaz Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 dlatego uniezależniamy się od kacapów Quote
Sołtys Michał Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 gaz ziemny bywa zanieczyszczony azotem ale sie go oddziela, natomiast czytałem że jak ciśnienie w róskiej róże spadało to nasi nie mogli pozwolić na brak gazu i dobijali azot, jakiś dyspozytor za to odpowiedzialny pisał o tym dlaczego zimą jest najsłabszy gazTo miało miejsce gdy istniały gazownie, teraz tego nie ma. Gaz idzie albo z magazynów albo z rury. Gdzie można go mieszać z azotem? W magazynie odpada bo nie do tego służy. Quote
czesiek888 Posted November 4, 2019 Report Posted November 4, 2019 Sezon palenia w piecu już wrocił, odświeżam temat jak w tym roku , wiem że dopiero początek i nie było zimna ale jak u was z ceną ekogroszku? Dużo wzrosła w porównaniu do zeszłego? Quote
simson54 Posted November 5, 2019 Report Posted November 5, 2019 ja dziś byłem pytac się o te kotły ekologiczne 5 klasy powiedzieli mi że są w sprzedaży tylko na eko groszek i na pelet że tamte co wszystkim mogłeś palić nie ma już w produkcji i że o tym że drewnem bede mógł palić żebym zapomniał . Quote
Vademecum Posted November 5, 2019 Report Posted November 5, 2019 koszty ogrzewania dwukrotnie wzrosną, a drewno będziemy wywozić do lasu.Zawsze możesz zlecić wykonanie pieca wszystkopalnego i twierdzić że masz go od zawsze. Quote
simson54 Posted November 5, 2019 Report Posted November 5, 2019 z pewnością tak na pelet jeszce droższe niż tee całe eko groszek Quote
Vademecum Posted November 5, 2019 Report Posted November 5, 2019 eco groszek też drożej wychodzi od węgla. Dziś czytałem że dystrybutorzy kotłów poniżej 5 klasy będą karani min. 10 000 zł. za wprowadzanie na rynek, takźe już nic nie kupi , a i to co sprzedawali to po 10.latach lało i nie było czego naprawiać. U mnie we wsi napalili sie na wymiane pieców za.dotacje i teraz płacżą że nawet 9 tysi na duży dom za zime idzie a szło 3 - Jak obcinają gałęzie koło domu to do lasu wywożą - bida. U mnie jadą z gazem i żadnej dotacji nie chce , piec robiony na zamówienie zostaje. Quote
simson54 Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 u mnie w gminie jest już nitka z gazem ale nie jest podłączona i sąsiednie gminy także będą gazować . ja tez po konsultacji z hudraulikiem nie bede brał dotacji na piec załatwi mi taki na eko z koszem zasypowym ale węglem też bedę mógł nim palić i drewnem ma jakieś podwójne ruszta nie znam się na tym ale w razie kontroli jest eko jest i bedzie wszystko okej. Quote
Vademecum Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 tylko że węgla nie kupisz, tylko drewno zostaje Quote
crazy333 Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Ja mam w domu piec na eko od dwóch lat, robiony na zamówienie, nie ma oznaczenia 5 klasy, według mnie jest to tylko bezsensowna dopłata. Spalanie zależy od ustawień, izolacji i szczelności domu oraz od ilości wody w obiegu. Wiadomo że taki zasypowy non stop się nie palił więc i węgla szło mniej, tym bardziej że wkładało się do niego wszystko i wszystko przepalił. Ten na eko pali tylko eko i non stop także możliwe że spalanie większe... Ja doszedłem już do wprawy, centralne wymienione z grzejnikami, dom ponad 200m2 i spalanie w ostatnim sezonie to 4 tony samego eko, niczym więcej nie palę. To chyba nie jest dużo prawda?po wymianie dachu i dociepleniu jeszcze ścian zewnętrznych liczę na trochę mniejsze spalanie, ale pewnie nie za dużo... zawsze coś. Quote
Vademecum Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Jako, że prawo ni działa wstecz, to nikt nie może cie zmusić do wymiany pieca, co najwyżej mogą zmusić do tego co do niego włożysz. Kuszą dofinansowaniem a wtedy niemasz prawa mieć innego pieca, będą sprawdzać Quote
Vademecum Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 To miało miejsce gdy istniały gazownie, teraz tego nie ma. Gaz idzie albo z magazynów albo z rury. Gdzie można go mieszać z azotem? W magazynie odpada bo nie do tego służy. kolego, do rury z gazem idzie zawór a do niego rura z azotem , jak większe zapotrzebowanie na gaz to ciśnienie spada a wtedy pracownik otwiera zawór z azotem żeby podnieś ciśnienie bo braknąć nie może.Gaz to nie kapusta że do mieszania cza beczki, albo garka. Jak nie wiesz to podobnie działają mieszacze wody - ciepła a zimna, Quote
Tuzon Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Pewnie w 90% będą to kotły śmieciuchy. Quote
simson54 Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 a co sądzicie o tych pompach ciepła o termach ? w nowym budownictwie kopciucha nie założysz możesz palić eko peletem zakładać pompy ciepła albo gazowe Quote
Vademecum Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 jak masz kase to możesz przebierać w metodach grzewczych, najtańszy będzie kopciuch, zawsze, ale i zakazany, a wiadomo jak smakuje to co zakazane Quote
Recommended Posts