Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Jako, że uprawiam dość dużo kukurydzy (na kiszonkę) to planuję zakup takowego sprzętu. Z moich obserwacji i opinni innych użytkowników wynika, że robi świetną robote. Moje pytanie brzmi czy Valtra 8350 Mega (135KM) da sobie z nim radę? Ziemie to glina tak więc ciężkie.

Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

Cześć.

Kolego myślę że da rade twoja Valtra. Mam johna 6620 i 1 pole z cięższą ziemią. ciągnik ma 125km i pracuje też z gruberem 3m. Powiem że robi robotę i daje sobie rade. Oczywiście jeśli posadzimy np na pół metra grubber to nie da rady. I takim sposobem można pogiąć ramę.

A nie myślałeś nad innymi markami? np posiadam kongskilde i jestem z niego bardzo zadowolony :)

Posted

Miki z 3 metrowym gruberem 135 km poleci leciutko, brat ma Expom Ajax 3 m i MFa 3120 i lata z nim idealnie 12 km/h.

Zresztą ja w przyszłym tygodniu haczę go do Valtry 6550 i nie ma że nie pójdzie :P

Posted
Ja tam nie wiem. Mam doświadczenie np. z Zetor'em 14245 i wiem, że przy gruberze 3m na glinie ma co robić. Narazie posiadam gruber 2,6m jeszcze gdy mniejsza Valtra przodowała. Potem pozostanie wymienić pług (wiem, że będzie to Kuhn ale narazie mnie nie stać poprostu).