kolejarz Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 Witam,Czy może ktoś doradzić jaka jest przyczyna spadku ciśnienia na wskaźniku oleju? Silnik sprawny utrzymuje ciśnienie oleju nawet w upalne lato na 3,5 do chwili gdy ciągnik znajdzie się przodem niżej ( jadąc z górki) spada do zera. Taki spadek ciśnienia występuje tylko na pochyłościach przy pełnym stanie oleju niezależnie od obrotów silnika. Quote
Michałek Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 Coś ze smokiem. Może być pęknięty jak u mnie kiedyś. Zdejmij miskę i sprawdź.Pozdrawiam wszystkich na Forum!!! Quote
Robert ;-) Posted October 17, 2014 Posted October 17, 2014 Ja bym stawiał na smok od oleju w misce, może coś z nim nie tak i łapie powietrze, dla tego spada ciśnienie. Quote
kolejarz Posted October 18, 2014 Author Posted October 18, 2014 Nic z tych rzeczy, sprawdzony filtr odśrodkowy i smok w misce olejowej oraz przewody i pompa olejowa. Takie coś to ja sprawdzałem przed napisaniem wątku. Problem jest gdzieś indziej-tylko gdzie? Dziwne jest to, że podczas spadku ciśnienia na wskaźniku oleju nie zapala się kontrolka ładowania prądnicy-ciśnienia oleju?Moze szanowni koledzy przytoczą inną wersję tego problemu?Serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted October 31, 2014 Posted October 31, 2014 Miałem kiedyś Władka i u mnie poluzował się smok... Teraz nie pamiętam (20 lat temu) z której strony jest pompa może jest z tyłu i wiadomo lustro oleju obniża się jadąc z góry i wtedy pompa nie pociągnie - wypracowana. Sprawdziłbym uszczelki na ssaniu, a jeśli są w porządku to sama pompa może łapać powietrze - cza nową. Quote
kolejarz Posted November 2, 2014 Author Posted November 2, 2014 Znalazłem przyczynę utraty ciśnienia oleju.Dziękuję za hipotezy ale żadne z nich nie były przyczyną spadku ciśnienia.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted November 2, 2014 Posted November 2, 2014 Ha, to może podzieliłbyś się tą informacją z nami forumowiczami ??? Quote
Recommended Posts