ania1983 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 Pasza, a może panie zwyczajnie nie mają jeszcze rójki? może samiec za młody? a może wręcz odwrotnie i samiec za stary?u mojego młodego wczoraj było 3 samiczki, w odstępach ok. 6-8 godz. wszystkimi pięknie się zajął Quote
pasza77 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 bardziej to drugie stary ma już ma około 4 lat piękny niebieski jakieś 30 minut temu dostał druga samic i nic tak samo jak z ta pierwsza zostanie dama u niego do rana Quote
wiejskieżycie Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 A może za dobrze utrzymany i leniwy. Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 nie chcę się mądrzyć,a le ja bym takiego samca już na przysłowiowy pasztet przeznaczyła. czas na nową i młodą krew w Twoim króliczym stadku poza tym, nie zostawiaj samicy u samca na noc, bo nie będziesz wiedział, czy ją pokrył czy nie. samicę daje sie do samca na chwilę. albo samiec bierze się do roboty i samicę zabierasz kilka minut po skończonej "robocie" albo nic z tego, bo samiec jest nie zainteresowany, albo samica nie zainteresowana,. bo są agresywne i wtedy od razu zabierasz samicę od samca. teraz zabierz samicę do jej klatki, a rano spróbuj znowu, jak nic z tego nie wyjdzie, to nowy samiec. zresztą ten już ma swoje lata jak na królika, więc w sumie nie masz wyjścia. Quote
pasza77 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 nie wiem szukałem po necie jaki okres da rade ale nic nie znalazłem ........... może jakaś zadziała magiczna tabletka Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 Marcinie, to nie ma nic do rzeczy mój pierwszy królik, który skończył w zamrażalce, był utuczony wręcz. ja moim nie żałuję jedzenia, a jak mają puste korytka od razu dosypuję samiec miał wola i sporo tłuszczyku po zabiciu, a jak się mu dało samiczkę która miała ruję, brał się do roboty od razu i nie chwalę sie że mój samiec miał tak dobrze, bo wiem że robiłam mu krzywdę tym, że go utuczyłam. no ale taki charakter moje samiczki też niestety ale są trochę zapasione, mają wola. ale wiem, ze przy ciąży, a potem przy małych wrócą do pięknej wagi no ale nie moja wina, ze moje króliki nie lubią owsa i są trzymane na pszenicy Quote
pasza77 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 już się rozglądam za nowym samcem prawdopodobnie będzie to bos Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 kiepsko szukałeś "Niezależnie od rasy zwierzęta utrzymują wysoką zdolność rozpłodową do 3 lat. Po tym czasie wyniki rozpłodowe są coraz gorsze i niektórzy hodowcy, zwierzęta w wieku około 4 lat przeznaczają na ubój" pierwsza strona jaka się wyświetliła Quote
pasza77 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 opinie na temat żywienia królików są rożne mam 3 sąsiadów i każdy inaczej karmi,jeden owsem drugi pszenica odnośnie tej strony to ni pamiętam jaka ale szukałem w ogłoszeniach Podhaleno czas na mnie czekają króle kury no i owieczki Quote
ania1983 Posted November 7, 2014 Report Posted November 7, 2014 Pasza, ale o jakiej Ty stronie piszesz? chyba z ogłoszeniami, a ja o tym przez jaki okres czasu królik jest zdolny do rozpłodu Quote
Usunięte Posted November 8, 2014 Author Report Posted November 8, 2014 ja mam problem z myszami a myszy przenoszą m.in kokcydioze i nie wiem jak ich sie pozbyć macie jakąś radę?a ja mam zagródki zamiast klatek i małe króliki przez szczeliny sie mogą wydostać i zjeść trutkę także trutka odpadaPrzemku' date=' u nas też klatki są szczelne te nowe, ale ta duża stara nie za bardzo. tylko tak jak pisałam, wypadło nam coś innego a nie klecenie nowej klatki. poza tym poprzednie 2 samiczki też w tej klatce odchowały młode bez problemu.a samiczka dzisiaj była u samca.Ursus, a ile masz tych małych?[/quote']ja mam 4 małe od samicy osc juuż wyszły z gniazda dzisiaj są 2 czarne i 2 biało-czarne Quote
ania1983 Posted November 8, 2014 Report Posted November 8, 2014 Ursus, a może warto zabezpieczyć szczeliny tak, żeby malutkie nie przeszły i trutkę wysypać? w wolnej chwili dodaj zdjęcia króliczków chętnie je zobaczę Quote
ania1983 Posted November 8, 2014 Report Posted November 8, 2014 u mnie wprawdzie żaden szczur się nie złapał na łapkę, ale od wczoraj wyjadły całą dużą paczkę trutki łapka jest przy trutce, jednak wolą ją od świeżego boczku trzeba gdzieś dokupić trutkę, tylko gdzie? zanim mąż będzie rozwalał ta klatkę i nowe postawi, to chcę jak najwięcej tych gnojków wytruć, a na noc sypnęłam im pszenicę, coby pamiętały gdzie jest jedzenie i jak dokupię trutkę dalej przychodziły w to samo miejsce. to się nazywa dokarmianie szczurów Quote
Misiek1994 Posted November 8, 2014 Report Posted November 8, 2014 Ursus4p - co do zagrody, dookoła obtocz ją drobną siatką metalową, taka niska. Królik nie przegryzie i nie wyjdzie Quote
Usunięte Posted November 9, 2014 Author Report Posted November 9, 2014 u mnie wprawdzie żaden szczur się nie złapał na łapkę' date=' ale od wczoraj wyjadły całą dużą paczkę trutki łapka jest przy trutce, jednak wolą ją od świeżego boczku trzeba gdzieś dokupić trutkę, tylko gdzie? zanim mąż będzie rozwalał ta klatkę i nowe postawi, to chcę jak najwięcej tych gnojków wytruć, a na noc sypnęłam im pszenicę, coby pamiętały gdzie jest jedzenie i jak dokupię trutkę dalej przychodziły w to samo miejsce. to się nazywa dokarmianie szczurów [/quote'] ty nie wiesz do czego zdolne są moje króliki:P u mnie małe przez najmniejszą dziurkę sie wydostaną wiem co było latem:Da duże wyskakują Ursus4p - co do zagrody' date=' dookoła obtocz ją drobną siatką metalową, taka niska. Królik nie przegryzie i nie wyjdzie [/quote'] ale dopiero na wiosnę teraz nie mam kasy Quote
pasza77 Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 Pasza' date=' ale o jakiej Ty stronie piszesz? chyba z ogłoszeniami, a ja o tym przez jaki okres czasu królik jest zdolny do rozpłodu [/quote']Witammala pomyłka z tymi stronami, ogólnie rozmnażanie królików i tym podobne. Postanowione zakop królika,za parę dni bo wyplata. Quote
ania1983 Posted November 9, 2014 Report Posted November 9, 2014 no i bardzo dobrze życzę udanego a przede wszystkim zdrowego zakupu mój młody dał rade z samiczkami i wszystkie 3 zostały pokryte po 2 razy w odstępie ok. 24 godzin. i było to krycie książkowe teraz tylko czekać, czy wszystkie 3 zaskoczyły i za miesiąc powinny być maluszki Quote
Usunięte Posted November 11, 2014 Author Report Posted November 11, 2014 pare zdjęć mojej hodowlidodał bym więcej zdjęć ale nie mogę gdzieś przegrać Quote
ania1983 Posted November 11, 2014 Report Posted November 11, 2014 Ursus, śliczne króliczki a ta brązowa na 2 zdjęciu to jak moja samiczka Quote
Usunięte Posted November 12, 2014 Author Report Posted November 12, 2014 Ursus' date=' śliczne króliczki a ta brązowa na 2 zdjęciu to jak moja samiczka [/quote'] to samiec Quote
przemek2092 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 A po ile średnio królików odchowuje wam samica ;D ? pytam orientacyjnie Quote
ania1983 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 Przemek, ja na razie mam doświadczenie tylko z dwiema samiczkami. jedna rodzi mi 13-14 młodych z czego odchowała 9 młodych. a druga miała 5 małych i wszystkie 5 odchowała. jak samiczka miała 2 albo 5 młodych to też wszystkie odchowała Quote
Usunięte Posted November 25, 2014 Author Report Posted November 25, 2014 mi samica osc teraz 4 odchowała a latem miała 8 Quote
ania1983 Posted January 3, 2015 Report Posted January 3, 2015 witam jak tam Wasze króliczki?ja dzisiaj wykorzystałam, że mąż był w domu i w miarę dzień był dobry. mąż zabił 7 młodych królików. do wiosny to one na sianie i pszenicy już dużo by nie urosły, a jednak najlepsze mięsko jest z takich właśnie 7-8 miesięcznych królików. jeszcze zostało mi tylko skończyć porcjować i do zamrażarki pomału lądują z tych samiczek co o nich pisałam ostatnio, że były u samca, to tylko jedna mi się okociła. ta najstarsza i o dziwo ta co była jako ostatnia u samca 2 które się nie okociły mają następny termin na za tydzień. jedna robi gniazdo od kilku dni. mam tylko nadzieję, ze to nie ciąża urojona. tak więc na chwilę obecną mam 4 samiczki, w tym jedna jeszcze młoda, do samca ją dam pewnie w luty/marcu. 1 samca i 3 maluszki od tej samicy co się w grudniu okociła. było ich 6, ale niestety samica tak je przykryła, ze bidulki się udusiły no i zostały tylko te 3. ale sliczne sa 2 białe po ojcu i 1 szare, bynajmniej nie po matce, bo matka jest ruda a, i białe maluszki są 2 razy większe od tego szarego. no ale samiec jest konkretny, to i dzieciaki po nim będą większe jak po moich samiczkach Quote
Recommended Posts