Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pasza, a może panie zwyczajnie nie mają jeszcze rójki? może samiec za młody? a może wręcz odwrotnie i samiec za stary?

u mojego młodego wczoraj było 3 samiczki, w odstępach ok. 6-8 godz. wszystkimi pięknie się zajął :D

Posted

nie chcę się mądrzyć,a le ja bym takiego samca już na przysłowiowy pasztet przeznaczyła. czas na nową i młodą krew w Twoim króliczym stadku :)

poza tym, nie zostawiaj samicy u samca na noc, bo nie będziesz wiedział, czy ją pokrył czy nie. samicę daje sie do samca na chwilę. albo samiec bierze się do roboty i samicę zabierasz kilka minut po skończonej "robocie" albo nic z tego, bo samiec jest nie zainteresowany, albo samica nie zainteresowana,. bo są agresywne i wtedy od razu zabierasz samicę od samca.

teraz zabierz samicę do jej klatki, a rano spróbuj znowu, jak nic z tego nie wyjdzie, to nowy samiec. zresztą ten już ma swoje lata jak na królika, więc w sumie nie masz wyjścia.

Posted

Marcinie, to nie ma nic do rzeczy :) mój pierwszy królik, który skończył w zamrażalce, był utuczony wręcz. ja moim nie żałuję jedzenia, a jak mają puste korytka od razu dosypuję :P samiec miał wola i sporo tłuszczyku po zabiciu, a jak się mu dało samiczkę która miała ruję, brał się do roboty od razu :D

i nie chwalę sie że mój samiec miał tak dobrze, bo wiem że robiłam mu krzywdę tym, że go utuczyłam. no ale taki charakter :P moje samiczki też niestety ale są trochę zapasione, mają wola. ale wiem, ze przy ciąży, a potem przy małych wrócą do pięknej wagi :)

no ale nie moja wina, ze moje króliki nie lubią owsa i są trzymane na pszenicy

Posted

kiepsko szukałeś :P

"Niezależnie od rasy zwierzęta utrzymują wysoką zdolność rozpłodową do 3 lat. Po tym czasie wyniki rozpłodowe są coraz gorsze i niektórzy hodowcy, zwierzęta w wieku około 4 lat przeznaczają na ubój"

pierwsza strona jaka się wyświetliła :P

Posted

opinie na temat żywienia królików są rożne mam 3 sąsiadów i każdy inaczej karmi,jeden owsem drugi pszenica

odnośnie tej strony to ni pamiętam jaka ale szukałem w ogłoszeniach Podhale

no czas na mnie czekają króle kury no i owieczki

Posted

ja mam problem z myszami a myszy przenoszą m.in kokcydioze i nie wiem jak ich sie pozbyć macie jakąś radę?a ja mam zagródki zamiast klatek i małe króliki przez szczeliny sie mogą wydostać i zjeść trutkę także trutka odpada

Przemku' date=' u nas też klatki są szczelne te nowe, ale ta duża stara nie za bardzo. tylko tak jak pisałam, wypadło nam coś innego a nie klecenie nowej klatki. poza tym poprzednie 2 samiczki też w tej klatce odchowały młode bez problemu.

a samiczka dzisiaj była u samca.

Ursus, a ile masz tych małych?

[/quote']ja mam 4 małe od samicy osc juuż wyszły z gniazda dzisiaj są 2 czarne i 2 biało-czarne

Posted

u mnie wprawdzie żaden szczur się nie złapał na łapkę, ale od wczoraj wyjadły całą dużą paczkę trutki :D łapka jest przy trutce, jednak wolą ją od świeżego boczku :D trzeba gdzieś dokupić trutkę, tylko gdzie? zanim mąż będzie rozwalał ta klatkę i nowe postawi, to chcę jak najwięcej tych gnojków wytruć, a na noc sypnęłam im pszenicę, coby pamiętały gdzie jest jedzenie i jak dokupię trutkę dalej przychodziły w to samo miejsce. to się nazywa dokarmianie szczurów :P

Posted

u mnie wprawdzie żaden szczur się nie złapał na łapkę' date=' ale od wczoraj wyjadły całą dużą paczkę trutki :D łapka jest przy trutce, jednak wolą ją od świeżego boczku :D trzeba gdzieś dokupić trutkę, tylko gdzie? zanim mąż będzie rozwalał ta klatkę i nowe postawi, to chcę jak najwięcej tych gnojków wytruć, a na noc sypnęłam im pszenicę, coby pamiętały gdzie jest jedzenie i jak dokupię trutkę dalej przychodziły w to samo miejsce. to się nazywa dokarmianie szczurów :P

[/quote'] ty nie wiesz do czego zdolne są moje króliki:P

u mnie małe przez najmniejszą dziurkę sie wydostaną wiem co było latem:D

a duże wyskakują:rolleyes:

Ursus4p - co do zagrody' date=' dookoła obtocz ją drobną siatką metalową, taka niska. Królik nie przegryzie i nie wyjdzie :)

[/quote'] ale dopiero na wiosnę teraz nie mam kasy

Posted

Pasza' date=' ale o jakiej Ty stronie piszesz? chyba z ogłoszeniami, a ja o tym przez jaki okres czasu królik jest zdolny do rozpłodu :P

[/quote']

Witam

mala pomyłka z tymi stronami, ogólnie rozmnażanie królików i tym podobne.

Postanowione zakop królika,za parę dni bo wyplata.

Posted

no i bardzo dobrze :) życzę udanego a przede wszystkim zdrowego zakupu :)

mój młody dał rade z samiczkami i wszystkie 3 zostały pokryte po 2 razy w odstępie ok. 24 godzin. i było to krycie książkowe :D teraz tylko czekać, czy wszystkie 3 zaskoczyły i za miesiąc powinny być maluszki :D

Posted
Przemek, ja na razie mam doświadczenie tylko z dwiema samiczkami. jedna rodzi mi 13-14 młodych z czego odchowała 9 młodych. a druga miała 5 małych i wszystkie 5 odchowała. jak samiczka miała 2 albo 5 młodych to też wszystkie odchowała :)
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

witam :)

jak tam Wasze króliczki?

ja dzisiaj wykorzystałam, że mąż był w domu i w miarę dzień był dobry. mąż zabił 7 młodych królików. do wiosny to one na sianie i pszenicy już dużo by nie urosły, a jednak najlepsze mięsko jest z takich właśnie 7-8 miesięcznych królików. jeszcze zostało mi tylko skończyć porcjować i do zamrażarki pomału lądują :)

z tych samiczek co o nich pisałam ostatnio, że były u samca, to tylko jedna mi się okociła. ta najstarsza i o dziwo ta co była jako ostatnia u samca :P

2 które się nie okociły mają następny termin na za tydzień. jedna robi gniazdo od kilku dni. mam tylko nadzieję, ze to nie ciąża urojona.

tak więc na chwilę obecną mam 4 samiczki, w tym jedna jeszcze młoda, do samca ją dam pewnie w luty/marcu. 1 samca i 3 maluszki od tej samicy co się w grudniu okociła. było ich 6, ale niestety samica tak je przykryła, ze bidulki się udusiły :( no i zostały tylko te 3. ale sliczne sa :) 2 białe po ojcu i 1 szare, bynajmniej nie po matce, bo matka jest ruda :P a, i białe maluszki są 2 razy większe od tego szarego. no ale samiec jest konkretny, to i dzieciaki po nim będą większe jak po moich samiczkach :D