Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam po krótkiej przerwie.

Na początku nadmienię że w końcu decyzja padła na Agrest.

Pytanie do Was, czym użyźnić wyjałowioną ziemię (była to łąka), jakie nawozy użyć, niestety tylko sztuczne, nie mam możliwości kupienia naturalnego w małej ilości. Na wiosnę kupię przyczepę obornika i każdy krzak będę podsypywał.

Pozdro.

Posted

W miarę możliwości bym jednak pokombinował i spróbował załatwić trochę obornika, na przyoranie do zimowej orki. Warto teraz już jak najwięcej wprowadzić próchnicy, bo przy uprawach wieloletnich już długo tego nie zrobisz.

Ewentualnie trzeba również sprawdzić odczyn gleby i jeśli będzie zbyt kwaśna to wykonać wapnowanie.

Posted
Musi być sztuczny niestety, a jak zrobić odczyn, są jakieś środki w sklepach rolniczych, typu środek chemiczny + próbka gleby i mamy zabarwienie i wynik czy do sanepidu?
Posted

Więc tak, dam ten potas, na początek, kolega międzyczasie zrobi mi odczyn gleby. Dzięki.

P.S.

Może ktoś z ma agrest lub porzeczki i by coś podpowiedział.

• 4 weeks later...
Posted
Wracając do tematu, z doświadczenia jak stosować poszczególne nawozy, które doglebowo a które dolistnie, o jakiej porze roku, w jakich ilościach jeżeli chodzi o wiek rośliny itd. Podzielcie się bo ja jestem zielony. Dzięki.
  • 4 months later...
Posted

Witam po długiej przerwie, wracając do tematu, agrest posadzony, na tą porę 200 szt. na jesień kolejne 500 szt. Pytałem wcześniej o nawożenie z powodu wyjałowionej gleby, ale kiepsko z doradztwem i zrobiłem tak, kupiłem granulowany obornik kurzęcy i podsypałem każdy krzak ok. 200 ml granulatu/krzak. Znowu zapytam kolegów czy to wystarczy czy nawieźć całą ziemie szymś sztucznym jeszcze, jeźeli starczy to z jaką czenstotliwościa nawozić tym kurzęcym i w jakich ilościach.

Podrwaiam.