Logan Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Witam po krótkiej przerwie.Na początku nadmienię że w końcu decyzja padła na Agrest. Pytanie do Was, czym użyźnić wyjałowioną ziemię (była to łąka), jakie nawozy użyć, niestety tylko sztuczne, nie mam możliwości kupienia naturalnego w małej ilości. Na wiosnę kupię przyczepę obornika i każdy krzak będę podsypywał. Pozdro. Quote
garzew Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 W miarę możliwości bym jednak pokombinował i spróbował załatwić trochę obornika, na przyoranie do zimowej orki. Warto teraz już jak najwięcej wprowadzić próchnicy, bo przy uprawach wieloletnich już długo tego nie zrobisz.Ewentualnie trzeba również sprawdzić odczyn gleby i jeśli będzie zbyt kwaśna to wykonać wapnowanie. Quote
Logan Posted October 21, 2014 Author Report Posted October 21, 2014 Musi być sztuczny niestety, a jak zrobić odczyn, są jakieś środki w sklepach rolniczych, typu środek chemiczny + próbka gleby i mamy zabarwienie i wynik czy do sanepidu? Quote
Michałek Posted October 21, 2014 Report Posted October 21, 2014 Tutaj masz opis jak samemu zbadać glebę.http://www.rolnik-forum.pl/Thread-wyja%C5%82owione-pole-kukurydzaSprawdziłem ten sposób. Działa!Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
garzew Posted October 21, 2014 Report Posted October 21, 2014 No to przynajmniej posiej na glebie solami potasowymi. Rośliny będą się lepiej rozwijać szczególnie ich system korzeniowy. Quote
Logan Posted October 24, 2014 Author Report Posted October 24, 2014 Więc tak, dam ten potas, na początek, kolega międzyczasie zrobi mi odczyn gleby. Dzięki. P.S.Może ktoś z ma agrest lub porzeczki i by coś podpowiedział. Quote
Logan Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Wracając do tematu, z doświadczenia jak stosować poszczególne nawozy, które doglebowo a które dolistnie, o jakiej porze roku, w jakich ilościach jeżeli chodzi o wiek rośliny itd. Podzielcie się bo ja jestem zielony. Dzięki. Quote
Logan Posted April 15, 2015 Author Report Posted April 15, 2015 Witam po długiej przerwie, wracając do tematu, agrest posadzony, na tą porę 200 szt. na jesień kolejne 500 szt. Pytałem wcześniej o nawożenie z powodu wyjałowionej gleby, ale kiepsko z doradztwem i zrobiłem tak, kupiłem granulowany obornik kurzęcy i podsypałem każdy krzak ok. 200 ml granulatu/krzak. Znowu zapytam kolegów czy to wystarczy czy nawieźć całą ziemie szymś sztucznym jeszcze, jeźeli starczy to z jaką czenstotliwościa nawozić tym kurzęcym i w jakich ilościach. Podrwaiam. Quote
Recommended Posts