Luke16 Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Obecnie mam 15ha ziemi - II-IV klasa (4 ha to są łąki) + ok. 8 ha łąk w dzierżawie. Zajmuje się produkcją bydła mlecznego. Chciałbym dowiedzieć się waszego zdania na temat ciągników do takiego gospodarstwa. Wiem że nie ma to jak 3 ciągniki z własnego doświadczenia - po prostu żeby nie pożyczać od sąsiadów... Obecnie posiadam Zetora Majora 80 z ładowaczem, Renault 77.12 i Ursusa C-362 który idzie stanowczo na sprzedaż (nie będę pisał czemu ale ten ciągnik mi nie pasuje... Dostałem Młodego Rolnika i mam wpisany agregat uprawowo siewny z wałem Packera 2,5m nie wiem czy nie zmienić na 3 metrowy ale do tego Major już nie wystarczy. Myślałem o PROWie i wzięciu jakiegoś nowego ciągnika ok. 65KM 4x4 i sprzedaniu Renault 77.12 i kupieniu np. Renault 95.14 lub MFa 698T. Major oczywiście zostaje. Druga opcja jest taka że Renault zostaje Major zostaje zaś dokupuje nowego 65KM? I opcja numer 3 mogę zamienić Renaulta na model mniejszy czyli 68.12 i wtedy Major zostaje a ja dokupuje coś nowego ok. 90KM... Co byście zrobili? Quote
rafaello3 Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Kolego MR opiewa na 100 tyś z czego 70plus vat możesz zainwestować w maszyny ,a pozostałe pieniążki na siebie (ja bym tak zrobił) A to dlatego ,że z produkcji w gospodarstwie już nie ma zysku ,a za chwilę trzeba będzie dokładać .A więc w co zamierzasz zainwestować pozostałą sumę ,która zostanie po za agregatem? .Opcja nr 3 najbardziej do mnie przemawia. Quote
Luke16 Posted October 22, 2014 Author Posted October 22, 2014 30 tys zł odkładam jak na razie na konto na nowy ciągnik - ogólnie strasznie się zastanawiam czy warto... Za 70 tys zł planuje wydać na nowy opryskiwacz 600l, kosiarkę rotacyjną 2,1m, agregat uprawowo-siewny 2,5m bo akurat taki mam wpisany, przyczepa 6t (niestety moja jest po spaleniu i to nie jest już to samo po odbudowie) i agregat uprawowy przedsiewny 3,2m ... Quote
rafaello3 Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 Kolego te 30 tyś bierz dla siebie ,bo jak teraz to utopisz w sprzęty to zapomnij ,że Ci się zwróci przy takiej opłacalności .To jest Twój wybór ,ale ja bym pojechał na twoim miejscu gdzieś na wycieczkę do ciepłego kraju .Byłem w zeszłym roku w Turcji za 10 dni zapłaciłem 2500 od osoby wycieczka super lux .Jak będziesz chciał namiary na hotel i to biuro to pisz .To jest wspomnienie na zawsze ,ta ciepła woda 29 st i klimat ,a jedzenie ful stoły do bólu i alkohol jak ktoś lubi .Pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted October 22, 2014 Posted October 22, 2014 To lepiej na konto wpłacić i w razie czarnej godziny wspomóc się tą kasą. Wszystko leci na łeb na szyję:-( cena zboża, żywca tuczników i bydła i na mleko przyjdą ciężkie dni.lepiej mieć trochę grosza w zapasie. Quote
Luke16 Posted October 22, 2014 Author Posted October 22, 2014 Czyli co radzicie? Nie kupować na razie żadnego ciągnika i zostać przy tym co mam? Quote
Recommended Posts