wiejskieżycie Posted October 22, 2014 Report Posted October 22, 2014 Zdjęcie niestety słabe jakościowo, bo piec stoi w miejscu w którym słońce raczej nie dociera a telefonem wychodzą tylko zdjęcia takiej jakości, ale może coś doradzicie. Zastanawiam się ile mogę zażądać za taki piec, który składa się z 9 członów, z których któryś środkowy cieknie, ale jeszcze nie wiem który. Tak czy inaczej jeśli ktoś go kupi to raczej i tak będzie o ten jeden człon krótszy. Zostaje mi złom, ale tam trochę szkoda go oddawać, bo ludzie ciągle używają tego typu pieca, więc może ktoś się znajdzie. Doradźcie coś do co ceny za całość lub pojedynczy człon. Dodam, że piec jest w całości wykonany z żeliwa. Szerokość członu 42 cm, wysokość 86 cm. W tym momencie piec mierzy ok. 75 cm. [attachment=831] Quote
Michałek Posted October 22, 2014 Report Posted October 22, 2014 Obawiam się, że będziesz miał go ciężko sprzedać to Kamino. Te piece mają niską sprawność przy opalaniu węglem a koks jest drogi. Ja bym go zostawił. Może się przydać przy Twojej hodowli. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
lottomito Posted October 23, 2014 Report Posted October 23, 2014 Dokładnie to kamino . Nie mniej możesz spróbować odkręcić drzwiczki i czopuch i to próbować sprzedać. Ktoś może tych elementów potrzebować natomiast samo uszczelnienie pieca jest praktycznie nie wykonalne. Siedziałem 5 lat w tym biznesie i raczej się wymieniało te piece niż naprawiało. Stare lądowały na złomie. Warto go oddać bo żeliwo dobrze stoi Quote
wiejskieżycie Posted October 23, 2014 Author Report Posted October 23, 2014 Dzięki za porady. U mnie w domu ten piec w zeszłym sezonie grzewczym jeszcze był używany i lata wstecz też, ale z racji wieku i tego że kilkakrotnie już go rozmontowywaliśmy i składaliśmy daję sobie z nim spokój. Quote
wiejskieżycie Posted October 31, 2014 Author Report Posted October 31, 2014 Tym razem poproszę o pomoc przy wycenie następującego przedmiotu. Jest to magnetofon szpulowy, jeśli się nie mylę. Jest kompletny i nawet po włączeniu próbował odczytywać taśmy szpulowe (jeśli tak się to nazywa), ale ostatecznie ich nie czyta. [attachment=844] [attachment=843] [attachment=845] Quote
Robert ;-) Posted October 31, 2014 Report Posted October 31, 2014 Tak to magnetofon szpulowy. A ile jest wart to nie wiem. Quote
wiejskieżycie Posted October 31, 2014 Author Report Posted October 31, 2014 Chcę się go pozbyć, bo robię porządki jesienne na strychu, a przez lata się tego uzbierało. Miałem jeszcze szpule do niego, ale chyba gdzieś je wcięło Mam jeszcze inne perełki, głównie związane z motoryzacją (dokładnie Iżem, Jawą i czymś jeszcze), ale tutaj raczej chciałbym wyceny na miejscu. Quote
Robert ;-) Posted October 31, 2014 Report Posted October 31, 2014 Wyślij mi zdjęcie tego iża z którego roku go masz?ja bym takiego rarytasu nie sprzedał. Quote
wiejskieżycie Posted October 31, 2014 Author Report Posted October 31, 2014 Ja też nie planuję sprzedaży. Iż jeszcze niedawno jeździł, ale aktualnie w znacznej mierze jest w częściach (co nie zmienia faktu, że mam je praktycznie wszystkie). Podobnie dwa kolejne motory. Jeśli zrobię fotki podeślę Tobie nie ma problemu. Jak to mówią, o jedzenie nie prosi, więc niech stoi. Pod dachem. Klientów wielu już na niego było, ale może kiedyś jak się go złoży będę jeździł. Kto wie. Chyba ponad 40 lat ma. Nie pamiętam dokładnie. Miałem do niego przyczepkę, ale została sprzedana kilka lat temu. Woziliśmy w niej trociny plus kilka rzędów worków ponad nią. Aż się kurzyło. Niech mi ktoś podpowie co to jest. [attachment=846] Quote
Michałek Posted October 31, 2014 Report Posted October 31, 2014 Nie jest to magnetofon kolekcjonerski. Tylko na części. Wartość do 30 zł. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
wiejskieżycie Posted October 31, 2014 Author Report Posted October 31, 2014 Dzięki. Chodzi mi o to, żeby nie zajmował przestrzeni niepotrzebnie i nie zarastał kurzem. Quote
p123 Posted November 1, 2014 Report Posted November 1, 2014 Hej,To jest ZK140 albo ZK120 produkt z głębokiego PRL-u na licencji Phillipsa.Chyba jednak 140 bo ma klawiszowy przełącznik ścieżek. To był chyba ostatni polski szpulowiec w wersji mono. Kuzyn miał takiego i 40 lat temu słuchaliśmy na nim Zeppelinów, King Crimson i takich tam jeszcze paru, był czad ... Ja do dziś mam M2405 Stereo ( dostałem na 18-tkę ) - to już był odlot zupełny,przede wszystkim stereo, sterowanie klawiszami, wskaźniki wysterowania, dwie prędkości taśmy, cuda panie ... Do tego sprzętu dodawana była malutka taśma demo, taka z nagraniem testu kanał lewy , kanał prawy, pukania, szumy testowe itp a na koniec jakieś krótkie nagranie instrumentalne, nieważna muzyka - chodziło o brzmienie i dynamikę tego nagrania - w tamtych czasach wgniatało w dywan, ale nagrane było na innym, dużo lepszym sprzęcie i z bardzo dobrego źródła. Tego typu sprzęty nie mają jeszcze wartości ale jeśli za 20-30-40 lat będą kompletne i jakimś cudem działające to kto wie. To pewnie tak jak z gramofonami z tubą, tyle że te patefony mają przynajmniej wygląd więc ktoś sobie może taki kupić dla ozdoby salonu. Powiem tak, gdybym miał strych albo stodołę to bym go zawinął w koc i zostawił. A ten trzeci jednoślad to co to takiego - rozglądam się za SHL-ką albo WFM-ką z początku produkcji - taka z pojedynczym siodłem dla kierowcy.O takie coś mi chodzi jak w załączniku.PozdrawiamPiotr Quote
przemek2092 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Piękny motocykl, ja posiadam skl m11 z 64 roku cała w originale lecz wymaga trochę zadbania i będzie jak nowa zimą chcę z nią troche podziałać właśnie Quote
JoTeS Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Ta SHL-ka z fotki to dzieło sztuki cóż za proporcje: wielkość kół, grubość opon, grubość widelca, wielkość zbiornika paliwa...cacuszko Quote
p123 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 No właśnie, cacuszki ... nie wiem jak się na takim jeździ ale wygląd ma super i nie wiem po jakie licho go zmienili. Dać większy silnik, poprawić hamulce i byłby super motor. Wujek do którego jeździłem na wieś miał identyczną jak ta ze zdjęcia. Niestety wiele lat temu ktoś oddał silnik za przysłowiową flaszkę, została goła rama, siodło i widelec. Koła zostały użyte do budowy wózka do wożenia plonów z pola, istny rozbój. W tych samych czasach, sąsiad wujka miał junaka - nam dzieciakom wolno było na niego patrzeć, dotknięcie groziło utratą palców Ta lalka ze zdjęcia wisi na Allegro za 12.000 ...Piotr Quote
wiejskieżycie Posted April 12, 2015 Author Report Posted April 12, 2015 Tym razem prośba o pomoc w wycenie następujących elementów. Równocześnie proszę o poradę czy coś takiego w ogóle jest możliwym sprzedawać, tzn bawić się w jakieś aukcje czy lepiej od razu oddać wszystko na złom, bo tylko zajmować będzie niepotrzebnie miejsce. Są to elementy od śrutownika, którego cała obudowa jest wykonana z drewna. Quote
Vademecum Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 kolego wystaw takie rzeczy jako starocie na tablicy OLX są ludzie co kupują takie rzeczy. Najlepiej to wyczyść by nie sypała się rdza tylko nie maluj. Za ogłoszenie nic jeszcze nie zapłacisz. Co do ceny to poezukaj w ogłoszeniach podobnych i to pomoże ci w wycenie. Ja tak robię, dodatkowo wyczuj kupującego, to świetnie działa !!!!Złuż to w całość. Są takie sklepy, knajpy co mają dekoracje w tym stylu. VoYtek8 1 Quote
wiejskieżycie Posted April 12, 2015 Author Report Posted April 12, 2015 Dzięki za odpowiedź. Na OLX i wielu innych serwisach już od dawna umieszczam ogłoszenia. Te elementy pewnie też na dniach wylądują w jakiejś kategorii. Tylko się zastanawiam jak to nazwać. Wiem tylko, że są składową starego drewnianego śrutownika. Już poszperałem i wiem więcej niż na początku. Robię czystki w podwórku i pozbywam się wszystkiego co zbędne. Quote
Vademecum Posted April 12, 2015 Report Posted April 12, 2015 kolego, ja też poszperałem. Wchodząc w maszyny rolnicze na olx wpisałem stare, później zabytkowe, dalej antyk i na koniec śrutownik drewniany. Wychodzą różności w ilości kilku stron nawet z roku 1880..... Śrutownik drewniany też, kilka sztuk ale ceny takie sobie.... Quote
Recommended Posts