Robix Posted July 17, 2011 Report Posted July 17, 2011 Jestem nowy jak zły dział to sory. nie śmiejcie się. chciałbym zarobić wydzierżawić pole i kupić maszyny i zacząć gospodarzyć. dostał bym na sam początek na młodego rolnika 60tyś zł? albo inne pieniądze? dało by jako zacząć? mogę nawet koniem robić tylko chce jakoś rozwinąć Quote
Jel44 Posted August 3, 2011 Report Posted August 3, 2011 na młodego rolnika MR trzeba mieć średnią wojewóctwa albo krajową i do tego zawód technik rolnik albo jakiś inny papier Quote
edek Posted October 24, 2011 Report Posted October 24, 2011 Kolego nie lubię mówić o innych ale mój kuzyn zrobił tak.... przejął po Ojcu gospodarstwo 13 ha z hakiem, wziął Młodego Rolnika, zmodernizował budynek - starą chlewnię którą wybudował chyba jeszcze jego dziadek, kupił używany ciągnik Forschitt 120 KM za 17 000 PLN, ma obecnie 40 macior (loszki i lochy), wziął kredyt i kupił 8 ha ziemi po 50 za ha i jeszcze wziął w dzierżawę 10 ha.Ma kolejne cele do zrealizowania... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted October 27, 2011 Report Posted October 27, 2011 No tak,ale pamiętajmy że większość tego wszystkiego jest na kredyt a to spore ryzyko. Nie warto zadłużać się w ten sposób na początek. A czy masz jakieś "wykształcenie rolnicze"? Quote
Kaszub Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 może i jest to ryzyko ale kto nie ryzykuje ten nic nie ma . jak by tak każdy rolnik miał mowić to zapewne 90% gospodarstw by upadlo . po to sa kredyty że by było łatwiej zacząć a wogóle młodym rolnikom ... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 Racja,jeżeli możesz uzyskać pieniądze i starać sie o dopłaty to czemu u nie. Ryzyko zawsze jest,ale dzięki temu możesz również sporo zyskać i rozwinąć gospodarstwo. Quote
Recommended Posts