Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja i tak dam twarde śruby,te to tak na próbę, jak wiesz jak wygląda kolo pasowe c360 to tam da takie 2odlewy i w nich wywiercilem te otwory, ogólnie to koło jest cienkie:-( więc nachodzą mnie wątpliwości:-( dzięki za pomoc:-D:-D
Posted

Pomiędzy tymi półeczkami w kole pasowym a blachą wstaw jakiś dystans np. tulejka. Dokręcisz wtedy mocno, blachy nie będzie gięło, koło pasowe tak samo i na śruby nie będzie działała taka siła.

Ostatecznie możesz kupić oryginalne koło pasowe kosztuje około stówki.

Posted
Właśnie dla tego powinna opierać się nie naciągnięta śrubami tylko poprzez tulejki. Nabierze sztywności. W oryginale blacha jest grubsza jak kolega zauważył i przykręcona trzema śrubkami M8.
Posted

Ta blacha jest z dwóch 3 mm, wiec razem ma 6 mm grubości, ze strony silnika te miejsca na śruby z frezowalem ale od środka nie bo za cienko zostanie ścianki koła,myślałem nad dystansami ale trudna sprawa, trzeba wycinać kliny:-( w każdym razie wywierce jeszcze dwa otwory nagwintuje blachę i koło i w kręcę śruby m 10 no i te dystanse zrobię może się uda(mam czas na części będę czekał ze dwa tygodnie),

gotowe koło kosztuje ponad stuwe ale nie o to chodzi więcej rzeczy chce zrobić sam, kupię to co nie dam rady sam zrobić lub przerobić:-D.

Posted
Mam pomysł, wytocze jeszcze jedno kółko z blachy, wytne środek aby została tak jakby fajerka, sąsiad tigiem mi to przyspawa do koła pasowego i do tej fajerki i koła przykręce tą blachę(w kole wytoczyłem fazke głęboką więc jeszcze jedna blacha się zmieści).jak wam się to widzi?
Posted

Kółko mam opanowane;-)teraz blaszka do której przykręca się kardana trzyma się na czterech dziesiatkach, więc wytrzyma, byłem na sklepie kupiłem: złączki, redukcje, podkładki za te duperelki zapłaciłem 130 zł więc jak narazie kosztuje mnie 980 zł;-) a brakuje mi tylko przewodów i tu moje pytanie:

Pytałem w sklepie to zakucie przewodu w podwójnym oplocie i końcówkami dobrej jakosci za 2m przewód trzeba dać 150 zł

A drugie tańsze 100 zł za dwa metry.

Jak liczyłem wyjdzie mi około 6,5metra tak bez miary,więc co wybrać?,

Posted
na allegro z firmy agrikola z lubienia kujawskiego mają przewody jakie będziesz chciał 180 bar a metr przewodu zakutego 18 kosztuje 16 zł i każdy następny metr około 10zł najlepiej zadzwoń do nich
Posted
Dziś kupiłem ostatnie części do wspomagania, całość wyszła mnie 1350 zł;-) dodam tylko ze pompe i wałek kardana miałem.jak poskładam wrzucę fotki oraz film z działania, niestety nie mam zrobionego przodu(nie mogę znaleźć rozwiertaka do tulejek) wiec jeszcze się zejdzie.w każdym razie warto samemu kombinować wyjdzie taniej i tak jak chcemy:-D pozdrawiam;-)
  • 2 weeks later...
Posted

Dziś w końcu się przejechałem, na 600 obr/min kręci się lekko choć wolno lepiej na 800obr/min i

tedy jest dobrze, wiadomo obroty od lewej do prawej sa 4,5 a odwrotnie 3,5 ale do przyzwyczajenia, w każdym razie polecam nie tylko do tura, mam założone koła szerokie a kręci się super lekko, nie powiem po pierwszym uruchomieniu miałem pewien problem ale został usunięty i jest bardzo dobrze.

Posted
robert teraz napisz ile konkretnie to kosztowało razem z robocizną,będę miał odniesienie do mnie bo ja dałem 2.450 i palcem nie kiwnąłem,i jeszcze jaką masz pompę tzn ile litrów na minutę-pozdrawiam
Posted
W sumie wyszło mi 1350 zł,(można by taniej o jakieś 200 zł jak by kupić części w necie) tylko pompe i kardana miałem swoje resztę kupiłem nowe(orbitrol 100 ponad 400zl, przewody hydrauliczne 350 zł, wałek orbitrola50zl, siłownik 250zl i jakieś drobnostki krócce was i inne, pompe mam on wydajności 16 l/min orsta, jeśli o koszty robocizny chodzi to darmo bo robiłem sam(co prawda długo ale miałem problemy z rozwiercaniem półosi a i tak w końcu kupiłem nowe).
Posted
Teraz mam nowe półosie ale wydaje mi się że promień skrętu się zwiększył(zakrecalem na podwórku i mniej miejsca potrzebowałem, a siłownik ma zapas, więc podpilowac ograniczniki i może być jeszcze większy)
  • 1 year later...