Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie - kto z Was stosuje opryski na zboża ozime jesienią środkiem Boxer a wiosną środkiem Mustang.

Do tej pory zawsze robiłem opryski tylko wiosną, jednak kuzyn mówił mi o zastosowaniu tych dwóch środków (jesienią i wiosną).

Dlatego pytam Was czy stosujecie je i jak u Was to wychodzi... ?

Pozdrawiam ;)

• 3 weeks later...
Posted
Ja stosuje zawsze opryski wiosenne. Pryskanie jesienią z mojego punktu widzenia nie ma wielkiego sensu, bo pola mam "czyste" i chwasty nie rosną za szybko, ani w dużej ilości, dlatego na jesieni po wschodach zboża na polu ich nie ma, a jeśli nawet się jakieś trafią to w takiej ilości że szkoda pieniędzy i czasu na pryskanie. Zniszczy je zima, a jak przetrwają to likwiduje je wiosennym opryskiem. ;) Chociaż jak pole jest mocno zapuszczone i chwastów nie brakuje to taki oprysk na jesieni pewnie nie byłby niczym głupim. Pozdrawiam :)
Posted

U mnie się nie sprawdziły zimowe opryski. Dużo kryteriów, ale patrząc na tamtą i tą jesień to nie byłoby trudne.

Rzeczywiście jak widzę ile ludzie potrafią mieć przytuli, która nie wymarza to nie byłoby głupie.

Wiosną przytulia ma niekiedy 3 okółka a nie wjedziesz w uprawę.

pozdrawiam.