Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

też się ucze rolnictwa i w związku z tym mam pytanie. 28.10.2014 posiałem pszenice certyfikowaną JANTARKA ( ziemia jest pod spodem gliniasta kl IVa,b raczej ciężka) pod korzeń nie siałem nic gdyż wcześniej był owies dobrze nawożony i był poplon owies z gryką . OBECNIE mam plan taki że jakby udało się żniwa przeprowadzić ok 20 lipca 2015 to posiałbym wapno z talerzował i posiał grykę gdzie przy dobrych układach pogodowych gdzieś w październiku mógłbym skosić grykę na ziarno . NIE WIM CZY JEST TO DOBRY PLAN jaki sobie założyłem

Posted
Jak to mawiają starzy rolnicy, dzień w lipcu to tydzień w sierpniu i miesiąc we wrześniu. Gryka od siewu potrzebuje ok. 10-11 tygodni do zbioru. Jeżeli rok podpasuje z pogodą powinno się udać, ale nie strać ani dnia. Gryka w ten sposób bywała uprawiana w moim gospodarstwie, ale przy zbiorze jeszcze wiązałką. W miejscach gdzie stały kopki siana była tydzień lub dwa później i tam już nie wychodziła. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Posted

czyli rozumiem ,że to co matematycznie wyliczyłem jest możliwe , choć nie pewne jak to w przyrodzie bywa.

Zastanawia mnie jeszcze to z tym wapnem , chce je dać bo wiem że gryka tak lubi ale czy posiać je na rżysko i z talerzować czy posiać ją na już uprawioną ziemie następnie posiać grykę gdzie przed siewnikiem idzie agregat uprawowy. ???