waldek2go Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Witam. Czy ktoś z was zna się na zasadach doprowadzania elektryczności do nowej działki budowlanej. Słyszałem że podobno przy nowym budownictwie elektryczność doprowadzana jest pod ziemią do skrzynek znajdujących się na granicy działki. Czy elektryczności nie można już doprowadzać bezpośrednio do budynku po słupach? Quote
rolnik1500 Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Sam dwa miesiące temu robiłem zmianę bo burzyłem stary budynek.Elektrycy mi powiedzieli że kiedyś rzeczywiście było tak że robili tylko przyłącza kablowa podziemne. Ale teraz robią też napowietrzne. Mówią, że coś się zmieniło i mozna robić. Ale mozliwe że to tylko u nas w Wielkopolsce. Quote
Michałek Posted November 2, 2014 Report Posted November 2, 2014 Sprawdź w miejscowym planie zagospodarowania terenu. Pozdrawiam wszystkich na forum! Quote
garzew Posted November 6, 2014 Report Posted November 6, 2014 To też zależy np. od tego gdzie jest usytuowana działka w stosunku do linii elektrycznych. U mnie np. linie są po drugiej stronie drogi to elektrycy kazali kłaść podziemne przewody pod drogą. Tak było w planach i projekcie przyłącza i nie było mowy o zmianie mimo że napowietrznie wyszło by i szybciej i znacznie taniej dla mnie. Quote
spawer94 Posted November 19, 2014 Report Posted November 19, 2014 Jako że kilka lat temu uczyłem się na elektryka miałem praktyke w takim małym zakładzie elektrycznym to kilka przyłączy zrobiłem a więc tak jak kolega przed chwilą napisał zależy to od terenu i otoczenia przy przyłącz pójdzie kablem czy słupem ale wg mnie lepiej miećkabel w ziemie nie zajmuje miejsca wichura nie porwie woda też nie powinna przeszkodzić. Tylko u nas sprzętu nie było i łopatkami się kopało to szef więcej liczyłza te usługe ale teraz koparki są Quote
íktorn Posted November 20, 2014 Report Posted November 20, 2014 Cos mi sie wydaje że na takie rzeczy są plany i w myśl nowych przepisów prąd o ile idzie doprowadza się pod ziemią napowietrzne stosowano kilka lat wstecz. Ale zakladalem i był plan pod ziemią 6 lat temu Quote
Recommended Posts