Danielekba Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Witam. Zastanawiam się nad kupnem ciągnika,potrzebny mi będzie na moją gospodarkę tj 10 ha oraz do zrywki drewna i transportu. Zastanawiałem się nad mtz 82 385A oraz 914 tak do 30 tyś.Może macie jakieś inne propozycje. Quote
Michałek Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 MTZ będzie miał niższe spalanie przy obciążeniu niższym niż nominalne gdyż jego krzywa spalania wygląda lepiej od krzywej spalania C-385A/914 i będzie miał mniejszy promień skrętu (z przednim napędem!). Co do przydatności obu ciągników do zrywki nie wypowiadam się bo nie mam doświadczenia. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
massay1 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Mtz na pewno ma większy prześwit co w lesie jest wskazane, łatwo zwiększyć rozstaw kół co w 80-ce na pełnych felgach z tyłu jest niemożliwe, poza podnośnikiem nic nie jest sterowane hydraulicznie jak to ma miejsce w 80-ce. Jest to wygodne ale w 80-ce sterowanie przednim napędem, wałkiem wom czy połówkami daje popalić. mtz ma bardziej zwartą kabinę, Przy zwiększonym rozstawie kół jest ona bezpieczna bo tylne koła ja chronią. Wadą jest że wysoka jak diabli ta nowszego typu. Na moje oko to jedyna zaleta 80-ki to większa masa. Za 30 tyś nie kupi takiego ursusa który od razu nadawał by się do roboty. Quote
Usunięte Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 ja mam ursusa 914 turbo na sprzedaż Quote
kubusjettaII Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 to raczej w dział "ogłoszenia" Quote
przemek2092 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 U nas widziałem 914 przy zrywce pracował ale nic ci więcej nie powiem, zaletą właśnie jest stabilność tego ciągnika i waga, skręt w miarę przyzwoity, dośc dobrze musiał sobie radzić bo od kiedy pamiętam mieli ten ciągnik w lesie Quote
mateuszzetor Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 najlepiej do lasu wąski ciągnik z mocnym skrętem bo między drzewami będziesz miał ciężej nie za mocny bo ci dużo spali zależy do czego go dokładnie potrzebujesz czy do tartacznych czy kopalniak czy z do przyczepy leśnej z hds a do transportu powinien zaś być mocniejszy ponieważ będzie się męczył wiem o co nieco bo zrywam już 8 lat Quote
przemek2092 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Właśnie Mateusz kogoś takiego doświadczonego potrzebujemy bo takie osoby mogą najwięcej wnieś do tematu Quote
mateuszzetor Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 no tak po po 8 latach co nieco się wie Quote
Danielekba Posted November 3, 2014 Author Report Posted November 3, 2014 Jednym z najważniejszych podzespołów tak jak i w lesie i na roli jest wałek WOM. Posiadam prasę oraz wyciągarki + dochodzi przyczepa z hdsem i właśnie nie wiem który z tych ciągników był by najlepszy. Quote
mateuszzetor Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 taki ciągnik który ma dwie lub 3 prędkości jak masz wszystko pod wałek ja mam wyciągarkę olejową miałem na wałek ale olejową lepiej się steruje a przyczepa jest podpinana pod wyjścia z ciągnika a przy presie to i tak masz prędkość 540 tak ja mam w swojej deutz fahr i ciągnę ją zetorem 5340 i ten zetor ma też dwie prędkości 1000 i 540a na jakich warunkach będziesz robił mokre czy suche na szlakach czy na lesie c 385A z za dużym u mnie w okolicy prawie każdy ma takiego i nigdzie nie idzie wjechać przez to mam robotę zetorem i mam mniejsze spalanie a więcej zrobię niż większym ciągnikiem tylko musi być naszykowany solidnie do lasu Quote
massay1 Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Co do wielkości ciągnika... zależy od terenu, rodzaju lasu, tego czym robią zrywkę i co będzie woził. Jeśli metrówki czy tartaczkę do klienta to i tak zwozi z placu. U nas 10 lat woziłem zetorem 5340 ale on trochę mały żeby po górach ciągać 10 na haku. Teraz mam mtz-ta i porównania nie ma chociaż aktualnie zwózki nie robię. Gdybym miał go wcześniej to kupę roboty zrobił bym więcej, zaoszczędził bym gumy bo w zetorze cięło od poślizgu na kamieniach. Możliwości większe.Prędkościami wałka bym się specjalnie nie przejmował bo i tak najmniej 90% maszyn korzysta z 540. Ważniejsze jak jest załączany. Najlepiej bez udziału sprzęgła i bez powiązania z pompa a tak jest w mtz-cie i 80-ce. Ogólnie ciągnik żeby był mocniejszy. Dobrze celujesz pod tym względem bo 80 koni to takie minimum. Górka nie górka idzie, większym ciągnikiem bezpieczniej pokonuje się zjazdy, szybciej załatwisz transport. Szczególnie ruskim który na kołach 18,4R34 sypie prawie 40.I znów moc wskazana większa. Quote
mateuszzetor Posted November 4, 2014 Report Posted November 4, 2014 no tak masz racje najlepszy do transportu jest jcb lub mb trac i fendt z tych nowszych ale to spory koszt są to szybkie ciągniki opony do nich są tańsze bo 4 takie same r24 i mają duże półbiegów więc możesz manewrować a siłę do transportu musisz mieć większą nisz do zrywki na lesie bo jak będziesz miał na szlakach lub na zrębie to może być większy ciągnik i przyczepę większą a na lesie na odwrót Quote
mateuszzetor Posted November 5, 2014 Report Posted November 5, 2014 a ile ton ciągnąć będziesz w transporcie i na jakiej przyczepie Quote
Recommended Posts