Rolnik z Pomorza Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Witam, Zastanawiam się, czy nie będzie problemu z moją jałówką, otóż ma ona termin na 23 listopada, a ma wymię jak cielak, nic się nie powiększa. Wszyscy mi mówią, że powinno być większe. Według mnie jest ona cielna na 98 %, w brzuchu szeroka się zrobiła, chodź jałówka ogólnie małej budowy. Co o tym sądzicie? Quote
pablos Posted November 3, 2014 Report Posted November 3, 2014 Nie ma powodu do paniki jeżeli są strzyki wymię powiększy się gdy przyjdzie pora , piszesz że termin 23 listopada a jałówka może się wycielić 1 grudnia jałówki zazwyczaj cielą się w terminie ale miałem przypadki że przenosiły po14 dni . Quote
Goska93 Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Ja mam taką jałówkę i jest to po prostu jałówka bardzo mięsna, żadnych cech mlecznych,nawet po ocieleniu nie miała wymienia (jak koza) ale ma bardzo dobre mleko i wychowała swojego cielaka, bardzo dobra przy zacielaniu Angusem, rodzą się małe cielaki a potem maja bardzo dobre przyrosty ale krowa nie nadaje sie do dojenia na odstawianie mleka pozdrawiam Quote
komarwojnicz10 Posted December 29, 2014 Report Posted December 29, 2014 Ja miałem kiedyś jałówkę nie pamiętam ,ale coś z 75%HF i do samego wycielenia nie miałą gruczołu.Kilka-kilkanaście godzin póżniej zaczęło jej przybierać (na siarze)2,3,5 dni -i sami się dziwiliśmy bo po ok 2-óch tyg.po wycieleniu dawała ponad 20l. mleka. Quote
Rolnik z Pomorza Posted December 30, 2014 Author Report Posted December 30, 2014 Nie no spokojnie, jałówka już ponad miesiąc temu się ocieliła. Faktycznie dużego wymienia nie ma ma do tej pory, ale mleka daje sporo, więc się cieszę, bo krowy z takim wymieniem do ziemi to nie jest dobra sprawa. Grunt, że daje mleko i jest w miarę spokojna. Quote
nowy Posted December 31, 2014 Report Posted December 31, 2014 Nawet dzień przed wcieleniem może dopiero pojawić się wymie nie ma powodu do niepokoju Quote
Recommended Posts