Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam Panowie, od jakiegoś czasu coś się stało w mojej 30-stce. A mianowicie nie wiem dlaczego, nie mam postojówek z przodu oraz lewego kierunkowskazu (tzn. jest świeci ale tylko w tylnej lampie, problem że nie mruga). W kierunku na błotniku wszystko ok styka i wgl. Co do postojówek jak włączam to mi przypala za każdym razem pierwszy bezpiecznik w skrzynce. Panowie pomóżcie bo ręce opadają :(
Posted
Leć od bezpieczników w stronę lamp i szukaj przebicia, najczęsciej jest też tak że gubi masę ale wtedy by bezpiecznik nie wywalał, ja u mnie masę mam puszczoną w kablu i mam spokój a też często światła gineły, ale w twoim przypadku również stawiam na zwarcie ;)
Posted

Więc tak, kierunkowskaz zrobiłem, był źl podłączony przerywacz, wgl masakra jest z kablami. Ale po podłączeniu kierunków według schematu z drobnym zmienieniem (masę od bocznego pociągnąłem do masy tylnego). Ale problem z postojówkami został. Ciągle pali mi bezpiecznik numer 1, chociaż kabel idzie do postojówek i jest przejście do innego bezpiecznika. ;/ gdzie może być wina? ;/

Dodam że mam zamiast prądnicy alternator, może to robi jakąś różnice?

Posted
odłącz przewody w lampach od postojówek i zobacz czy się pali bezpiecznik ,jeśli się nadal pali to wina kabla na odcinku od postojówki do bezpiecznika lub za długa śruba na kostce z lewej strony maski od wewnątrz i dotyka do masy a jeśli bezpiecznik się nie pali po zdjęciu przewodów z żarówek to masz zwarcie w oprawce żarówki
Posted
Dzięki wszystkim za pomoc :D Znalazłem usterkę, nie wiem czy byłem ślepy czy co, ale kabel + od postojówki w prawej lampie mi się zgrzał czemuś z kablem od masy i dlatego paliło, teraz postojówki elegancja. Został mi tylko STOP, ale to wymienię czujnik stopu i będzie działać, bo gdy dotknę do siebie kable od stopu to działają światła :)