Tofik Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 A ja tam jak miałem okazje wyjechać to pojechałem i też wtedy nie miałem gospodarstwa ani żony:) itd. tak więc podobnie jak Ciebie Pawle nic mnie nie trzymało:) i jak pisze Kubuś to wcale mi nie był potrzebny język bo tam gdzie robiłem była ponad setka polaków tak że język wcale nie był mi potrzebny a z Niemcem też dało sie dogadać bo co nie co po polsku potrafił Tak więc Pawle jak jedziesz to jedziesz do roboty a nie na pogaduchy:) a jak odbębnisz jakieś 3 miechy i wracasz z kasą to jesteś zadowolony i śmiało możesz stwierdzić że sie opłaciło bo bynajmniej w Polsce nie ma szans na zarobienie takich pieniędzy w takim samym czasie.Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted November 13, 2014 Author Report Posted November 13, 2014 Może macie rację. Jak tak spojrzeć na to wszystko z innej perspektywy, z perspektywy zarobienia a nie tym że chcę być w Polsce, bo nie jadę tam na zawsze czy coś to to ma sens.Przeraża mnie życie takie, że siedzę marzę i nic nie robię. To nie ma przyszłości nie ma z tego kasy ani nic.Żeby zarobić trzeba się narobić ale też coś zrobić by mieć tą pracę.Tylko gdzie mam takowej pracy szukać? Branża najlepiej pracownik magazynu bo mam uprawnienia wózka widłowego, ale teżz mechaniką maszyn typu frezarka itp obsługa takich maszyn nie jest mi obca.Myślałem by zrobić kurs CNC tokarki numerycznej bo jest to najbardziej opłacalne ale nie wiem kto robi takowe kursy.A gdzie najlepiej jechać za granice i jaką pracę mieć?Wiem że teraz pokazuje swoją niedorosłość, ale nie wiem nigdy nie szukałem pracy za granicą Quote
ania1983 Posted November 13, 2014 Report Posted November 13, 2014 ja się nie znam, ale moja siostra pojechała z UP Quote
adam1208 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 Najlepiej poszukaj sprawdzonego źródła pracy za granicą, może ktoś z Twojej gminy akurat jeździ ?Unikaj pseudo pośredników którzy nie wiadomo co obiecują, a wrócisz biedniejszy niż pojechałeś . Quote
pawelxy1 Posted November 14, 2014 Author Report Posted November 14, 2014 Racja. Mój kuzyn pojechał do Irlandii i zarabia krocie i siedzi juz 3 lata i poznał żone;dJa nie chcę na stałe ale grosz się przyda na ten hektar czy jakiś sprzęt. Na start godnyTylko muszę szukać tej pracy bo sama się nie znajdzie, ale nie mam pojęcia gdzie szukać Quote
adam1208 Posted November 14, 2014 Report Posted November 14, 2014 Zagadaj z kuzynem, skoro siedzi tam juz 3 lata to napewno Ci coś załatwi Quote
Robert ;-) Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Nie wiem jak was ale mnie ten wątek męczy:-( masło maślane , Paweł chce ale nie wie jak, nie wie gdzie? może ktośz nas załatwi mu kasę albo dziewczynę z hektarami ? Quote
ania1983 Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Robercie, a mnie ten wątek bynajmniej nie męczy wręcz przeciwnie, aż sie dziwię że taki młody chłopak jak Paweł może być tak nie zaradny życiowo pod każdym względem. gdybym chciała jechać za granice i miała tam kuzyna, to nie pytała bym na forum gdzie pracę załatwić.mam siostrę w Hiszpanii od kilku lat, mam siostrę w Holandii od niedawna, mam znajomą w Anglii od kilku lat...i gdybym miała możliwość wyjazdu, to nie ględziła bym na forum, a zwyczajnie zadzwoniła bym do jednej z tej osób i prace bym miała, tak samo jak mieszkanie... Quote
pawelxy1 Posted November 15, 2014 Author Report Posted November 15, 2014 Ja jestem zaradny ale z kuzynem nie gadam od pół roku bo się posprzeczaliśmy.A poza tym zarejestrowałem się w urzędzie pracy szukam ofert w internecie więc robię wszystko w tym kierunku,by mieć tą pracę. Quote
JoTeS Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 Jak Tam Pawle jajka? Niesie się już cała czterdziestka? Quote
pawelxy1 Posted November 15, 2014 Author Report Posted November 15, 2014 Dopiero co kupiłem je to jakim cudem mają się nieść? Pomyśl.Muszą się zaaklimatyzować tutaj z tymi innymi kurkami. Quote
kubusjettaII Posted November 15, 2014 Report Posted November 15, 2014 zgadza się, żeby się nie wstydziły Quote
Tofik Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 Chcesz poprawić sobie humor poczytaj "Moje gospodarstwo rok 2014/2015" Bynajmniej na mnie działa bo Paweł to niesamowita osoba:) szkoda tylko że w nim jest tak mało realizmu i dążenia do celu:( Pozdrawiam Quote
pawel98k Posted November 16, 2014 Report Posted November 16, 2014 A masz jakies uprawnienia na mig/mag lub tig to z pewnoscią ulatwilo by ci znalezienie dobrze platnej pracy na początek polska a potem skandynawia i dorobisz się wlasnego gospodarstwa:) Quote
pawelxy1 Posted November 17, 2014 Author Report Posted November 17, 2014 Właśnie mig mag nie mam ale myślałem o tym by zrobić, albo operator tokarki CNC.Mam realizm w swoim życiu i dążeniu do celu. Już teraz wiem co jest realne a co nie. Gospodarstwo jest realne ale w dalekiej przyszłości gdy się go dorobię.Za parę dni napiszę coś .Dajcie mi szanse na zrehabilitowanie się.Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted November 17, 2014 Report Posted November 17, 2014 Człowieku nic Cię tu nie trzyma, w Polsce zarobisz namiastkę tego co na zachodzie. Fach jest niezbędny.Śmiałem się z brata bo po studiach pojechał zbierać boruwki do Szwecji z narzeczoną. Potrafili w dwa i pół miesiąca przywieźć ponad 50 tyś. Ten rok był cienki z powodu suszy ale trzy dyszki przytulili.Aż go podziwiam starym paskiem ponad 2 tyś km. bez pojęcia o mechanice. Język perfekt.Sorry za błędy ale czasem posługuję się tabletek, a to nie to samo co klawiatura.Pozdrawiam forumowiczów Quote
pawelxy1 Posted May 20, 2015 Author Report Posted May 20, 2015 Witam po długiej przerwie. W końcu będzie to normalny temat a nie powód do śmiechu. Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted May 20, 2015 Report Posted May 20, 2015 Witam, witam Pisz co się u Ciebie działo przez ten czas jak Cię nie było Quote
pawelxy1 Posted May 20, 2015 Author Report Posted May 20, 2015 Dużo by opowiadać. Wszystko się zmieniło od tamtego czasu.Gospodarstwo chcę mieć nadal ale wiem że to nie takie hop siup.Pracowałbym ale od stycznia złamałem obojczyk i dopiero teraz szukam pracy pełną parą.U mnie ziemniaki już pomału wykukują ponad ziemię, buraki także.Mam krowę( jałówkę) uczę pomału się jak ją karmić itp.Na razie mi spoko idzie ale widzę ile przy tym jest roboty. Ile trzeba mieć słomy siana na takie coś.Przy moim areale max 2 jałówki bym był w stanie wykarmić i by trzeba pewnie dokupić czegoś. To jest trudno Quote
ania1983 Posted May 21, 2015 Report Posted May 21, 2015 No to w końcu załapałeś, że to nie takie "hop siup" Czekamy na zdjęcie jałówki Ile ona ma miesięcy? I czy to jakaś rasowa czy zwykła? A przypomnij ile masz tej ziemi? Bo juz nie pamiętam... Quote
pawelxy1 Posted May 22, 2015 Author Report Posted May 22, 2015 0.9ha mam ziemi. 0.2h trawy, 0.5h zboza i 0.2h pola ziemnaiki buraki i inne warzywa.Krówkęmam od października czyli ma już 8 miesięcy:) Quote
pawelxy1 Posted May 23, 2015 Author Report Posted May 23, 2015 Widziałem że jakieś 0.4-0.5 ha stoi nieużytkowane a rośnie na nim trawa bardzo ładna więc myślę nad dzierżawą.No i oczywiście dokupieniem 2 krówek/ byków i późniejszym sprzedaniu, kupnie większego areału i tak dalej i tak dalej.Jakoś wolnymi kroczkami do wszystkiego się dojdzie Quote
adam1208 Posted May 23, 2015 Report Posted May 23, 2015 To będą baaardzo małe kroczki, ale działaj działaj Quote
Recommended Posts