Jump to content

Recommended Posts

Posted

No tak tylko że on proponuje mi nocleg i wyżywienie. Bo ja mam aż tam 80km więc dojeżdżać codziennie też by dużo kasy poszło.

No pomagać przy krowach, wywalać obornik, jeździć ciągnikiem itp.

Taki pracownik pomocniczy.

Sam zauważyłem że na miesiąc bym zarobił 800zł a mnie to niezbyt satysfakcjonuje.

Dlatego na dniach mam się z nim spotkać i porozmawiać

Posted

Odpuść sobie tą robote, nie za takie pieniądze. U mnie w okolicy gospodarz płaci pracownikom po 80zł dniówki, pełne wyżywienie do oporu, nocleg i po paczce fajek na dzień..

Vademecum nie wiem jak w Twoich stronach ale u mnie pomocnik na budowie bez wyżywienia ma 8-10zł na godzinę. I musi tyrać ostro.

Posted
Tu, jak jest dobry pomocnik to stawka zaczyna się od 10 zł za godzinę. Wiadomo przerwy i wyżywienie. W rolnictwie wcale nie jest lżej jak na budowie, i nie mam na myśli roboty ciągnikiem tylko zwierzęta, warzywnictwo, inne.
Posted

No ja też nie mam na myśli roboty tylko ciągnikiem, jest ich dwóch i ogarniają jakieś 150sztuk mlecznych + jałowizna, razem pewnie będzie gdzieś 220 sztuk, może i więcej. Dodatkowo szykują drewno na opał i wszystko w podwórku oni ogarniają. Zapierdzielają ostro.

Posted

Paweł, zrobisz jak zechcesz, ale w życiu nie poszła bym do roboty za 40zł. dniówka!! i to roboty takiej z mieszkaniem, gdzie tak naprawdę nie ma ustalonych godzin pracy, a jestem w niej non stop!.

Posted
gdziekolwiek na zachód właśnie jak ania pisze. Pogadaj po wsi i znajomych może ktoś jest w temacie i coś ci podpowie. Teraz jest okres na sezonową pracę, a języka i tak powinienneś się uczyć. Niemiecki, angielski to podstawa. Ode mnie pojechali studenci do angli coś tam zbierać.
  • 2 weeks later...
Posted

A że się wtrącę, a w produkcji roślinnej co się opłaca?

U nas na dobrych glebach sieją rzepak i trawy na nasiona, obecnie chwalą trawy jako mają spory zastrzyk gotówki tuż przed żniwami!!

Jestem na emeryturze i nie mam styczności z produkcją!

• 3 weeks later...
Posted
Kolego, a za c 360 dasz trochę więcej i masz od rolnika, nawet nie próbujesz zagadnąć o cenę ??? Rolnik to nie tylko deptać gaz, a przedewszystkim posiąść umiejętność sprzedaży i kupna. No chyba, że chcesz założyć skansen....
Posted

tyle że orientuje się mniej więcej ceny c360 od 10000 się zaczynają by mieć dobrą sztukę.

Wolałbym dać tyle za ciągnik by posłużył dobrych kilka lat.

Tyle że ja mieszkam w Wielkopolsce